Treća konferencija za novinare održana 26.09.2013.

Sve je spremno za veliko slavlje koje će se u subotu, 28. rujna dogoditi u pulskoj Areni – beatifikaciju sluge Božjega Miroslava Bulešića, mladog istarskog svećenika koji je zbog vjere ubijen u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine. Na posljednjoj konferenciji za novinare prije beatifikacije, održanoj danas u Puli, organizatori su izvijestili o tehničkim detaljima te o pojedinostima samog slavlja. Koordinator tehničkog odbora Vilim Grbac, zbog velikog broja najavljenih vjernika i autobusa koji će doći iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, ističe važnost poštivanja uputa 300-injak redara i volontera.

TON GRBAC VILIM 1

Oni koji dolaze osobnim automobilima, koristit će gradska parkirališta, a simbolično će u subotu od Buzeta do Pule voziti i vlak, koji će primati vjernike na svakoj postaji, što nije bio slučaj na dan Bulešićeva pokopa u Lanišću, kada vlak nije stao ni na jednoj postaji u Istri. Vjernici koji imaju ulaznice moraju potražiti onaj ulaz koji je određenom bojom označen na ulaznici. Arena se za vjernike otvara već u 7:30, a molitveno-meditativni predprogram započinje 9:30. Nastupit će, među ostalima, dječji zborovi iz Svetog Petra u Šumi i Vodnjana, klapa Motovun, Putokazi, Apostoli mira, učenici Pazinskog kolegija – klasične gimnazije, Tomislav Milohanić, Josip Bratulić, Stjepan Lice, Danijel Načinović i mnogi drugi. Idejna začetnica i organizatorica predprograma, profesorica Anđela Jeličić:

TON JELIČIĆ VIJESTI 1

Središnji događaj – samo misno slavlje, započinje u 11 sati. Koordinator liturgijskog odbora Milan Zgrablić:

TON ZGRABLIĆ NOVOSTI 1

Svi sudionici događaja dobit će liturgijski vodič, a u liturgiji će dominirati crvena boja kao simbol mučeništva te ljiljan kao simbol Bulešićeve čistoće i nevinosti. Misno će slavlje pratiti i 210 pjevača iz zborova grada Pule, te onih iz Svetvinčenta, Trviža, Žminja i Umaga, a kojima će koordinirati Rudi Koraca. Dr. Josip Grbac, koordinator odbora za medije, danas je zahvalio svim medijima koji su javnosti kroz protekle mjesece približili lik i djelo budućeg blaženika te je naglasio značaj samog događaja.

TON GRBAC JOSIP NOVOSTI 1

Konferenciji za novinare u Puli danas je bio nazočan i Fabrizio Radin, pulski dogradonačelnik, koji je istaknuo kako cijela Istarska županija i istarski gradovi i općine na razne načine podupiru ovaj događaj koji je, kako je rekao, sudbonosan i povijesni događaj za Istru i Hrvatsku:

TON FABRIZIO RADIN 1

Scroll to Top