Priopćenje s konferencije za novinare Organizacijskog odbora za pripremu slavlja beatifikacije Miroslava Bulešića

Danas, 19. kolovoza 2013., u 10 sati u prostorijama župe Sv. Franje Puli održana je konferencija za novinare uoči beatifikacije sl. B. Miroslava Bulešića.

Teme konferencije bile su:
– Najava proslave i predstavljanje programa „Dani mučeništva Miroslava Bulešića“ u Lanišću i Svetvinčentu
– Najava premjere filma o Miroslavu Bulešiću „Moja osveta je oprost“
– Obavijesti o tijeku priprema za beatifikaciju i načinu prijave za sudjelovanje na slavlju

 Konferenciji su nazočili:
– mons. Vilim Grbac, generalni vikar Porečke i Pulske biskupije
– vlč. Dalibor Pilekić, župnik u Lanišću
– Vladimir Žmak, župljanin župe Lanišće i predsjednik Matice hrvatske – ogranka u Lanišću
– Irena Hrvatin, novinarka na HRT-u, urednica i scenaristica filma „Moja osveta je oprost“
– Ana Cvitan, voditeljica Ureda za javnost Porečke i Pulske biskupije prilikom organizacije proslave beatifikacije sl. B. Miroslava Bulešića

Aktivnosti Organizacijskog odbora za proslavu beatifikacije sluge Božjega Miroslava Bulešića – mons. Vilim Grbac

Pripreme za beatifikaciju Miroslava Bulešića u punom su jeku. Svakodnevno se primaju prijave organiziranih hodočasničkih grupa iz cijele Hrvatske.
– Organizacijski odbor poslao je promotivni materijal: plakate i životopis Miroslava Bulešića, na adrese svih župa u našoj biskupiji i na adrese svih biskupija u Hrvatskoj.
– Mnoga su događanja koja predstoje samoj beatifikaciji, a koja su svojevrsni uvod ili priprema za 28. rujna 2013.

Predstavljanje programa proslave “Dani mučeništva Miroslava Bulešića” u lanišću i Svetvničentu – vlč. Dalibor Pilekić

Dani mučeništva sl. Božjega Miroslava Bulešića obilježit će se od 22. do 25. kolovoza u Lanišću i Svetvinčentu. Izabrani su ti dani jer je upravo 24. kolovoza 1947. vlč. Miroslav Bulešić u Lanišću bio mučenički ubijen.
Župljani Lanišća i Svetvinčenta pripremaju tim povodom bogat kulturno-umjetnički i duhovni program.
Trodnevnica, uoči nedjelje, 25. kolovoza, započinje u četvrtak 22. kolovoza kada će se osim sv. mise koju će predvoditi vlč. Darko Zgrablić (župnik iz Bala), održati koncert duhovne glazbe. Na koncertu će nastupiti ženska vokalna skupina Lanišće, vokalna skupina Kadenca iz Trviža i vokalno-instrumentalna grupa „Kerubini“ iz Raše i Labina.

U petak, 23. kolovoza, nakon sv. mise koju će predvoditi vlč. Domagoj Matošević (rektor međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u Zagrebu), bit će predstavljena knjiga: „Vlč. Stjepan Cek: uspomene na svećeničke godine u Istri, 1937 – 1965″. Na predstavljanju knjige sudjelovat će gosti iz Slovenije: Eduard Kišić – nećak vlč. Ceka, koji je zajedno s Vladimirom Žmakom suurednik knjige, te vokalna skupina iz Hrušice – rodnog mjesta vlč. Ceka.
U Svetvinčentu, rodnoj župi Miroslava Bulešića, će iste večeri, na kulu srednjovjekovnog kaštela obitelji Morisin-Grimani biti postavljena velika fotografija budućeg blaženika koja će tamo ostati sve do beatifikacije.

U subotu, 24. kolovoza, na dan mučeništva Miroslava Bulešića, proslavit će se mučeništvo našeg skorog blaženika euharistijskim slavljima u Svetvinčentu u 18 sati, te u Lanišću u 19.30 sati. Misno slavlje u Svetvinčentu, u zajedništvu s istarskim svećenicima i vjernicima predvodit će biskup Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša.
Don Zdenko Dundović (župnik iz Zemunika kod Zadra) predvodit će u Lanišću u 18:00 pokorničko bogoslužje, a nakon njega i svetu misu u 19:30. U subotu će u 21 sat u župnoj crkvi u Lanišću biti prikazan i novi film o blaženiku „Moja osveta je oprost“.

U nedjelju, 25. kolovoza biskup Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša, predvodit će koncelebrirano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću koju će prenositi HRT.
Nakon sv. mise mladi iz Lanišća upriličit će recital „Oče budi volja tvoja” kojeg je napisao sl. Božji fra Ivo Peran, a koji prikazuje životni put Miroslava Bulešića.

Završni dio recitala odigrava se ispred novopostavljene biste sl. Božjeg Miroslava Bulešića i ukomponiran je u otkrivanje i blagoslov iste. Program završava s tradicionalnom “laniškom svečanom večernjom”.

O važnosti proslave Dana mučeništva Miroslava Bulešića u Lanišću – Vladimir Žmak

«Dani mučeništva Miroslava Bulešića» zamišljeni su kao duhovna priprema za proslavu beatifikacije Miroslava Bulešića, kao spomen dan njegove mučeničke smrti 24. kolovoza 1947., kao prigoda da se s njegovim likom i djelom upozna što širi krug vjernika, te da istina o događajima «krvave krizme» u Lanišću podastre javnosti.

Na proslavi će se također spomenuti i mučeništvo mnogih Lanišćana, koji su zajedno sa svojim župnikom Stjepanom Cekom, temeljem lažnoga svjedočenja osuđeni na kazne zatvora. Bit će to prisjećanje i na stradanja njihovih obitelji tijekom idućih godina i desetljeća.

«Dani Miroslava Bulešića» u Lanišću bit će u duhu pokorničkog bogoslužja s pozivom na oprost i opraštanje, kao što nam je naš budući blaženik svojim primjerom svjedočio i zapisao u svome Duhovnom testamentu: «Svima pitam oproštenje. A moja osveta je OPROST!“ – što je ujedno i geslo same beatifikacije.

Na inicijativu nekoliko župljana zdušno je prihvaćena ideja da se postavi trajni spomen našemu budućemu blaženiku Miroslavu Bulešiću u Lanišću. U kratkom vremenu župljani, domaći i Lanišćani iseljeni diljem svijeta, kao i štovatelji lika i djela Miroslava Bulešića, svojim prilozima, pripremnim radovima i drugim vidovima angažmana, omogućili su da se ideja ostvari.
Predviđeno je da bistu 25. kolovoza otkrije i blagoslovi biskup mons. Dražen Kutleša.

Najava premijere filma “Moja osveta je oprost” – Irena Hrvatin

„Moja osveta je oprost“ – naslov je novog filma tek proizišlog iz produkcije HRT. Film koji govori o životu i smrti Miroslava Bulešića, bit će premijerno prikazan 24. kolovoza na prvom programu HTV-a u 15:30 sati, točno 66 godina nakon njegove mučeničke smrti.

Film je dokumentarno – igranog karaktera i traje 50 minuta. U njemu po prvi puta javno svjedoči dvadesetak živućih svjedoka tragičnog događaja koji se je 1947. dogodio u župnom stanu u Lanišću. Film je prožet igranim scenama koje dočaravaju događaj „krvave krizme“ i životni put budućeg blaženika Miroslava Bulešića, rođenog u Čabrunićima,u župi Svetvinčenat 13. svibnja 1920. godine. Scene u filmu snimane su u mjestima gdje je sluga Božji djelovao i živio: u Čabrunićima, Svetvinčentu, Kopru, Rimu, Baderni, Kanfanaru, Pazinu.

Urednica i scenaristica filma je Irena Hrvatin, a režiju potpisuje Neven Mihael Dianežević.
„Moja osveta je oprost“ riječi su koje je Miroslav Bulešić zapisao u svoj duhovni dnevnik 23. travnja 1945. godine kada su mu već stizale otvorene prijetnje smrću. Njegova duhovna oporuka jest „oprost“ na kojem se želi temeljiti i moderna povijest Istre koja će od 28. rujna, imati svog bliskog zaštitnika i zagovornika na nebu.
Film će biti premjerno prikazan i uživo u subotu, 24. kolovoza u 21 sat u Lanišću, u sklopu proslave „Dani mučeništva Miroslava Bulešića“.

Prijave za sudjelovanje na slavlju – Ana Cvitan

– Važno je naglasiti kako se prijave primaju do 1. rujna, te se svi zainteresirani koji žele sudjelovati na slavlju mole da se čim prije jave svojim župnicima. Župnici će kasnije hodočasničke grupe prijaviti u Uredu za javnost (putem internetske stranice: www.miroslavbulesic.hr , putem telefona: 052–635-417 ili putem e-maila: info@miroslavbulesic.hr), Nakon 1. rujna iz Ureda će ulaznice biti poslane na sve adrese prijavljenih grupa.
– Ulaznice za sudjelovanje na slavlju u Areni su besplatne, ali su potrebne zbog toga što je broj sudionika koji stane u Arenu ograničen, te radi bolje organizacije samog slavlja.

Scroll to Top