Završetak devetnice u čast bl. Miroslava Bulešića

U crkvi bl. Miroslava Bulešića u Policijskom odmaralištu u Valbandonu (Župa Fažana) završila je u ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. devetnica u čast bl. Miroslava koja je započela na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svaki dan na kraju mise molila se Molitva za proglašenje bl. Miroslava Bulešića svetim, čitao jedan odlomak iz njegovog Duhovnog dnevnika te su moljene blaženikove litanije.

Prvi dan devetnicu je predvodio preč. Ilija Jakovljević, policijsku kapelan u Istri i vicepostulator kauze bl. Miroslava Bulešića. Preč. Jakovljević pozvao je sve štovatelje bl. Miroslava da kroz devetodnevnu duhovno pripravu promatraju Miroslavov lik kako bi se više približili Gospodinu. Bl. „Miroslav je podnio crveno mučeništvo a od nas vjernika se traži da svaki dan svjedočimo bijelo mučeništvo. Za ustrajnost u bijelom mučeništvu potrebna je i nama milost Božja koja je prožimala život bl. Miroslava. Zasigurno u Miroslavu imamo ne samo uzor nego i moćnog zagovornika. Kad nam bude teško, kad htjednemo odustati tad zazovimo da nam on od Gospodina isprosi potrebnu milost. Koliko puta smo htjeli odustati od svega ali smo pronašli snagu u molitvi i ustrajali“, rekao je vicepostulator.

Drugi dan devetnice predvodio je preč. Milivoj Koren, porečki kanonik. U svom je nagovoru naglasak stavio na obitelj i njezine potrebe u današnjem društvu. „Bl. Miroslav u pastoralnom radu posebno se posvetio djeci i mladima te njihovom duhovnom odgoju. Molimo njegovo zagovor i za današnje mlade da ostanu vjerni vjeri svojih predaka te da budu nositelji i graditelji obiteljskih vrednota“, naglasio je preč. Koren.

Ostale dane devetnice predvodio je vlč. Ivan Begović, policijski kapelan Policijske uprave vukovarsko-srijemske i župnik u Retkovcima. Tumačeći svakodnevno Božju Riječ nastojao ju je povezati sa životom bl. Miroslava. Naglasio je kako „mučeništvo bl. Miroslava treba svima nama biti ispit savjesti kakvi smo mi jedni prema drugima. Svaki put kad ne možemo oprostiti jedni drugima u opasnosti smo da počinimo grijeh, da postanemo „ubojice“ zajedništva. Bl. Miroslav nas poziva da oprostimo kako bi mogli slijediti put Isusa Krista. Oprost je najbolja terapija koja nam uvijek vraća duhovnu i tjelesnu snagu. Miroslav je unaprijed svima oprostio, posebno svojim ubojicama, a u času umiranja izgovorio je riječi: ‘Isuse, primi dušu moju.’ To može samo onaj tko je sav Božji. Ova molitvene devetnica ima taj smisao – da po zagovoru bl. Miroslava isprosimo milost oprosta“, naglasio je vlč. Begović.

Na sam blagdan bl. Miroslava Bulešića, misu će u 10 sati u Valbandonu predvoditi vlč. mr. Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije te pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije u zajedništvu s vlč. Ivanom Begovićem.

Scroll to Top