U Lanišću predstavljena knjiga „Život za svetost“

Ovo znanstveno djelo, s velikim bogatstvom bibliografskih izvora, čak 550 bilješki te izuzetno jasnim stilom kojim autor dokumentirano iznosi provjerenu faktografiju zasigurno predstavlja, uz Positio super martyrio, drugo veliko djelo koje će budućim povjesničarima  biti od značajne pomoći u istraživanju, osim lika i djela bl. Bulešića, i povijesne epohe koja je u Istri, uz ostalo, značajno obilježena i ubojstvom tog perspektivnog mladog svećenika.

Knjiga „Život za svetost, bl. Miroslav Bulešić, svećenik – mučenik“, dr. sc. Stipana Trogrlića predstavljena je u nedjelju, 22. kolovoza 2021.  u Lanišću. O knjizi su, osim autora, govorili preč. dr. Josip Grbac, preč. mr. Ilija Jakovljević i grafički urednik David Ivić.

Dva dana uoči 74. obljetnice mučeništva, predstavljanje je održano nakon svečane mise koju je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je u homiliji, govoreći o bl. Miroslavu Bulešiću citirao nekoliko zapisa iz Duhovnog dnevnika te je  istaknuo „Blaženi Miroslav odlučno je nasljedovao Isusa Dobrog Pastira, i u životu i u smrti. I znamo: Miroslavovo mučeništvo je bilo samo vrhunac jednog ustrajnog, vjernog, svakodnevnog napornog životnog hoda u vjernosti i služenju Bogu i čovjeku. Upravo stranice njegova  Duhovnog dnevnika otkrivaju muke i teškoće kroz koje je prolazio napasti i slabosti koje je osjećao, radosne i zanosne trenutke koji su ga jačali u vjeri i svećeničkom radu, kao i životne opasnosti u onom teškom vremenu te njegovu spremnost do kraja ostati vjeran.“

Scroll to Top