“Tražiti moram tebe, moj Bože, uvijek i u svemu”

Poruka vicepostulatora o 74. godišnjici mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića – “Tražiti moram tebe, moj Bože, uvijek i u svemu.”

(bl. Miroslav Bulešić, Duhovni dnevnik, 11. listopada 1942.)

Dragi štovatelji bl. Miroslava Bulešića,

Godišnje obilježavanje obljetnice mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića, 24. kolovoza, veliki je duhovni događaj za Crkvu u našem narodu i sve nas njegove štovatelje. Ovogodišnje geslo proslave 74. godišnjice mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića je: „Tražiti moram tebe, moj Bože, uvijek i u svemu.“

Otkrivati lice Božje u svakom vremenu i čovjeku je trajni poziv našoj vjerničkoj zajednici. Nije lako u ovom svijetu, a još je teže u životu drugoga, otkrivati – prepoznavati lice Božje. Bl. Miroslav je nastojao svima biti poput Krista – Drugi Krist. Ta čežnja, služiti Bogu u svemu stvorenom bila je trajno nadahnuće u pastoralnom radu bl. Miroslava. Kako čitamo u njegovim duhovnim zapisima, nastojao je otkrivati što je volja Božja za njega i njegove župljane u župama Baderna, Sv. Ivan od Šterne, Kanfanar, a poslije u Pazinskom sjemeništu. Svijet je bio prožet ratom, mržnjom, osvetom te sa lako upadalo u svjetsku kolotečinu osude i mržnje. I naša sadašnjost je opterećena raznim zavjerama, kolotečinama, prošlošću te ponekad ne vidimo svjetlo koje nam daje nadu i smisao života. Bl. Miroslav nije se dao zarobiti ni prošlošću, ni sadašnjošću iako je ona određivala mnoge segmenta njegovog pastoralnog rada. Njegova sadašnjost imala je dimenziju vječnosti, a to je Bog. Nije naricao nad svojom sadašnjošću koja je bila iznimno teška, već je ta njegova sadašnjost odzvanjala budućnošću. Naša sadašnjost opterećena je korona virusom, raznim teorijama zavjera, ratovima i klimatskim promjenama; toj i takvoj sadašnjosti potrebno je novo svjetlo nade. Ne smijemo nikako ostati zakopani u rovove svoje prošlosti, kao ni svoje sadašnjosti, već je potrebno proročki tu sadašnjost prožeti Bogom kako bi ona odzvanjala sigurnom budućnošću. I mi smo pozvani poput Miroslava Bulešića izdignuti se iz ovozemaljskih briga i svakodnevnice te tražiti Boga uvijek i u svemu stvorenom.

Bl. Miroslav opraštajući se od župe Kanfanar rekao svojim vjernicima, a to bi sigurno rekao  nama danas: „ostavljam vam Euharistiju i Mariju. Euharistiju primajmo i vi i ja, Blaženu Gospu molimo i vi i ja! Tu ćemo se naći, time ćemo biti združeni.“ (Duh. dnevnik, 23. 2. 1947.) Upravo euharistijsko slavlje u Lanišću i Svetvinčentu će okupiti nas štovatelje bl. Miroslava Bulešića. Euharistijsko zajedništvo nas povezuje s Kristom ali i međusobno kako bi jedni drugima bili potpora i snaga. Na svetkovinu Uznesenja Marijina na nebo započeli smo  devetnicu u čast bl. Miroslava. Naš Miro je bio veliki štovatelj Isusove Majke i svako svoje razmatranje, svoju poteškoću i uspjeh uvijek je povjeravao Majci Božjoj.

Bl. Miroslav je zapisao: „Moj Bože, sav Ti se prikazujem, sav Ti se darujem: sav hoću da sam Tvoj sada i uvijek. Tebi hoću da vjerno služim. Slava Tvoja i spas duša! Poniznost, požrtvovnost! Prikazat ću se sav za spas i mir našeg naroda! Misu ću prikazati za se: u zahvalu i oproštenje grijeha i da isprosim jaku volju u poslušnosti Bogu! Prikazat ću je i za roditelje: za zdravlje svojeg milog oca, za moju predragu majku i sestre i brata. Spomenut ću se također svojih dobročinitelja, prijatelja, svih onih koji su mi se preporučili u molitvi.“ (Duh. Dnevnik, 11. 4. 1943.).

Dragi štovatelji bl. Miroslava, sve vas pozivam na duhovnu pripravu za blagdana bl. Miroslava te euharistijska slavlja u Lanišću i Svetvinčentu. Središnja proslava bit će u Svetvinčentu 24. kolovoza u 18 sati na središnjem mjesnom trgu ispred župne crkve, gdje će misno slavlje predvodi mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, u zajedništvu s nad/biskupima Riječke metropolije. Neka ovo misno slavlje bude u znaku zahvalnosti za sve primljene milosti.

U bl. Miroslavu imamo divnog uzora kršćanskog života te snažnog zagovornika u našim potrebama. Neka nam od Gospodina isprosi potrebne milosti za svagdanji život kako bi bili što bolji ljudi i kršćani. Bl. Miroslave, moli za nas!

Ilija Jakovljević, vicepostulator

 foto: Detalj sa slike bl. Bulešića, autora ak. slikara Harija Vidovića, ulje na platnu, Župna crkva sv. Andrije u Gradini

Scroll to Top