U Vodnjanu održan 17. Festival Iskrice, u znaku Miroslava Bulešića

U Vodnjanu je 11. svibnja održan 17. dječji festival duhovne glazbe Iskrice, ove godine pod geslom “Mučenik, svjedok Božji”, tema povezana s proglašenjem blaženim sluge Božjeg Miroslava Bulešića. Titulu pobjednika osvojili su mali pjevači zbora “Angeli bianchi” iz Talijanske osnovne škole “Edmondo de Amicis” iz Buja s novom skladbom “Ljubite jedni druge”. Tekst i glazbu pobjedničke pjesme napisala je voditeljica zbora Vesna Jugovac Pavlović, a aranžman Mauro Giorgi. Sudjelovalo je ukupno oko 250 djece, tri župna zbora i pet zborova osnovnih škola s istarskog područja.

U kategoriji poznatih skladbi u izvedbi župnih zborova drugu nagradu dobio je zbor “Krijesnice” iz župe sv. Nikole iz Pazina s pjesmom “Znak pobjede”, a prvu nagradu osvojio je zbor “Egidije Bulešić” iz župe sv. Blaža u Vodnjanu s pjesmom “Duhu Svetomu”. U kategoriji poznatih skladbi u izvedbi školskih zborova treću nagradu osvojila je vokalna skupina Osnovne škole “Vladimira Nazora” iz Pazina s pjesmom “O hvala Tebi, Bože”, drugu nagradu zbor “Barbanski tići i Kanfanarci” iz Osnovne škole “Jure Filipović” u Barbanu i Osnovne škole “Petra Studenca” u Kanfanaru s pjesmom “Zajedno u Kristu”. Prva nagrada pripala je zboru Osnovne škole Vodnjan za pjesmu “Velik si”.

Nagradu za najbolji tekst dobila je nova skladba “O dobri Isuse” u izvedbi zbora “Marijine zvjezdice” iz župe Sv. Petra u Šumi, autorica nagrađenog teksta je mala solistica u zboru Emili Jurman. Nagradu za najbolju glazbu dobila je pobjednička pjesma “Ljubite jedni druge” zbora “Angeli Bianchi” te za najbolji aranžman pjesma “Velik si”, u izvedbi zbora Osnovne škole Vodnjan, aranžman je napisala voditeljica zbora Emanuela Pinzan Chiavalon. 

Program je počeo pozdravom dječjim zborovima u župnoj crkvi Sv. Blaža te blagoslovom Presvetim. Uslijedio je mimohod od crkve do Doma mladih. Naime, festival se uobičajeno održava na glavnom vodnjanskom trgu, no ove godine zbog mogućnosti kiše preseljen je u zatvoreni prostor. 

Uime organizatora okupljenima su se obratili predsjednica Hrvatskoga katoličkog zbora “Mi” Osnovne zajednice Vodnjan Dragica Zadnik, zatim gradonačelnik Vodnjana Claudio Vitasović te uime Porečke i Pulske biskupije umirovljeni biskup Ivan Milovan, koji je službeno otvorio festival. Goste i sudionike kroz program vodili su Adrijana Orlić i Miroslav Jemrić. Festival je održan pod pokroviteljstvom Porečke i Pulske biskupije, Grada Vodnjana te Istarske županije. nakon natjecateljskog dijela uslijedio je revijalni dio tijekom kojeg je ponovno nastupio vodnjanski dječji župni zbor “Egidije Bulešić”. Nakon podjele nagrada okupljenima se obratio župnik domaćin Marijan Jelenić koji je podsjetio kako je prvi poticaj za organiziranje Iskrica bio lik Egidija Bulešića, mladića iz Pule, časnog sluge Božjeg koji je umro na glasu svetosti u dobi od 24 godine, i za kojeg se u Italiji vodi proces za proglašenje blaženim.

Gordana Krizman

Scroll to Top