Recital posvećen sluzi Božjem Miroslavu Bulešiću u Lanišću

U nedjelju 12. svibnja, dan uoči rođendana sluge Božjega Miroslava Bulešića koji je rođen 13. svibnja 1920., u mjestu njegove pogibije, u Lanišću, mladež, župljani i članovi crkvenoga pjevačkog zbora izveli su recital “Oče, budi volja tvoja”. Igrokazom je prikazan životni put mučenika Miroslava Bulešića i događaji “krvave krizme” kada su ga komunisti mučki ubili.

Sluga Božji Miroslav Bulešić bio je mladi perspektivni istarski svećenik, podravnatelj Pazinskoga kolegija koji je ubijen, “in odium fidei”, iz mržnje prema vjeri, u Lanišću na dan podjele sakramenta potvrde 24. kolovoza 1947.

Igrokaz je napisao o. Ivo Peran, koji je od komunističkih vlasti bio osuđen na smrt, no presuda nije provedena. I za njega je pokrenut postupak proglašenja blaženim.

Uslijedila je misa prigodom koje je troje djece primilo prvu pričest. Misu je predslavio domaći župnik Dalibor Pilekić, a pjevači župnog zbora otpjevali su starohrvatsku pučku misu, poznatu kao “laniška maša”. Lanišće je jedno od malobrojnih mjesta gdje se uspjela sačuvati tradicija pučkih crkvenih napjeva, a uz starohrvatsku pučku misu posebno je značajna i Vela večernja.

“Miroslav Bulešić bio je neustrašiv Isusov svjedok u užasnim vremenima rata i poraća”, istaknuo je župnik Pilekić u homiliji te nastavio, poput Stjepana iz današnjega prvog čitanja naš je Miroslav doživio strašan kraj. Okružila ih je bezumna mržnja i suludo ponašanje njihovih suvremenika. Stjepana su kamenovali njegovi sunarodnjaci vjerujući da na taj način brane izvorno židovstvo. Miroslava su u Lanišću ubili komunisti iz susjednih mjesta koji su vjerovali da na taj način brane narod od “vjere koja je opijum naroda”. Ipak, mržnja nije imala konačnu riječ. Stjepan i Miroslav dopustili su Isusu da iz njih ljubi i svoje neprijatelje. Posljednje riječi te dvojice Isusovih svjedoka bile su: “Bože, oprosti im jer ne znaju što čine”, rekao je župnik.

Cjelokupna svečanost posvećena je uspomeni budućega blaženika svećenika, sluge Božjeg Miroslava Bulešića i početak je niza događaja ususret njegova proglašenja blaženim 28. rujna u pulskoj Areni.

Gordana Krizman

Scroll to Top