Posjet kardinala Amata Svetvinčentu

Kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, koji 28. rujna u pulskoj Areni proglašava blaženim istarskog svećenika mučenika Miroslava Bulešića (1920.-1947.), u petak poslije podne pohodio je njegovu rodnu župu Svetvinčenat te kasnije i pulsku Arenu u kojoj se susreo s novinarima. U razgovoru s njima Bulešića je nazvao ne samo herojem Crkve, već i herojem naroda.

“Vrlo je važna i odlučujuća za osobnost Miroslava Bulešića snaga njegove duše i vjernost Isusovu evanđelju, odanost Evanđelju i autoritetima koje je poštovao. Kroz njegov život možemo iščitati da je bio ponosan što je svećenik i što pripada svojem hrvatskom narodu”, komentirao je kardinal Amato na pitanje što ga se najviše dojmilo kod novoga hrvatskog blaženika.

Ukazujući na poruku oprosta, koja je ujedno i geslo beatifikacije – “Moja osveta je oprost”, kardinal Amato dodao je da “slaveći beatifikaciju Miroslava Bulešića, Crkva želi svjedočiti da ne želimo nikakvu osvetu, već želimo promicati civilizaciju ljubavi i milosrđa.” Protumačio je da je to i više od religiozne poruke, ona je humanistička i zapravo poruka opće ljudske vrijednosti, jer svi volimo mir: “Bulešić nosi poruku mira i bratstva kojom nam želi reći: Ja jesam ubijen, ali nemojte se više ubijati. U tom smislu Bulešić je narodni heroj, a ne samo heroj Crkve, jer je doista pokazao kako živjeti dobrotu. Njegova poruka je: različiti smo, ali volimo se i opraštajmo.”

Kako se ovaj povijesni događaj slavi u Godini vjere, kardinal Amato osvrnuo se i na tu dimenziju: “Živimo u doba kada svoju vjeru treba svjedočiti i živjeti, a društvo u kojem živimo svojim nas događanjima vrlo često izaziva da budemo svjedoci. Zato budimo jaki, svjedočimo ljubav i vjernost deset Božjih zapovijedi i Isusovoj zapovijedi ljubavi, čak i prema onima koji nas progone.”

Na novinarsko pitanje možemo li Miroslava Bulešića, kao uostalom i kardinala Alojzija Stepinca – obojicu mučenike iz komunističkoga vremena – gledati kao svojevrstan “plod” totalitarnih režima, prefekt Kongregacije za kauze svetih rekao je: “Progonstvo nije samo produkt komunizma, nego ljudske zloće. Jer zlo postoji, a ono personificiraju ideologije, različite tendencije i ljudi. Protiv zla se moramo boriti! Mučenik je uvijek svjedok ljubavi i dobra, i prema Svetom pismu, zlo nikada ne pobjeđuje, već dobro pobjeđuje. Mučenici su svoju vjeru zasvjedočili opraštanjem i krotkošću. Oni nikada u ruke ne uzimaju oružje, već su uvijek žrtve onih koji ih proganjaju. Ljubav je ta koja pobjeđuje i dobrota uvijek ima zadnju riječ.”

Dana 27. rujna 2013. godine, u jutarnjim satima prije proslave u Areni održano je primanje na kojem su se crkveni velikodostojnici susreli sa istarskim županom Valterom Flegom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem.

Scroll to Top