Izvješće s treće konferencije za novinare

U Puli je danas 26. rujna, 2013. održana konferencija za novinare organizacijskog odbora za proslavu beatifikacije Miroslava Bulešića. Na konferenciji su organizatori izvijestili javnost o svemu što će se u subotu događati u i oko Arene.

Konferenciji su nazočili:
Vilim Grbac, mons. – koordinator tehničkog odbora
Milan Zgrablić, vlč. – koordinator liturgijskog odbora
Josip Grbac, vlč. – koordinator odbora za medije
Anđela Jeličić, prof. – organizatorica i koordinatorica predprograma koji će nas uvesti u euharistijsko slavlje beatifikacije
Fabrizio Radin – zamjenik gradonačelnika Grada Pule

O TEHNIČKIM ASPEKTIMA PROSLAVE BEATIFIKACIJE– mons. VILIM GRBAC
Dolazak u Pulu: Za dolazak u Pulu preporučamo izlaz s Istarskog Ipsilona: Vodnjan Jug ili izlaz Šijana (Pula). Ulazeći u Pulu treba pratiti pravac Riva, odnosno Amfiteatar. Parkiralište za autobuse je predviđeno na Ulici 119. brigade i na prostoru uzduž te ulice (od Veslačkoga kluba prema Velom Vrhu). Autobusi će na tom određenom mjestu parkirati, iskrcati hodočasnike i čekati ih do odlaska. Taj parking za autobuse je od Arene udaljen cca. 1000 metara. Očekuje se oko 220 autobusa, a ako bude potrebno osigurani su dodatni parkirni kapaciteti, na koje će volonteri preusmjeriti autobuse.

Za automobile s akreditacijom predviđeno je parkiralište Karolina, koje se nalazi neposredno uz samu Arenu, a svima ostalima koji dođu sa automobilom preporučuju se ostala parkirališta u gradu, kojih u blizini ima dovoljno.

Otvaranje ulaza: Arena se otvara u 7:30 sati, uvodni program počinje u 9.30 sati, a svečano euharistijsko slavlje u 11 sati. Ulazak u Arenu biti će moguć od 7:30 nadalje. Na ulazu u Arenu treba pokazati ulaznicu. Četiri su ulaza u Arenu i svaki od njih je označen svojom bojom: crvena – zelena – plava – žuta, pa je potrebno potražiti ulaz koji je označen bojom koju se ima na ulaznici. Unutar Arene nema označenih mjesta, svatko zauzima mjesto po izboru. Ulaz broj tri, označen plavom, predviđen je za one grupe koje su se prijavile nakon 1. rujna. Te će grupe biti smještene na prostoru iznad Arene odakle se može bez poteškoća pratiti slavlje u Areni. No, ukoliko bude moguće, i te grupe će biti puštene u Arenu na ulaz broj tri.

Osobe s invaliditetom i njihova pratnja, bez obzira na boju karte, ulaze na ulaz broj 1, označen crvenom bojom jer je taj ulaz tehnički prilagođen osobama sa invaliditetom.

Sigurnosne mjere: Za ulazak u Arenu važiti će uobičajene sigurnosne mjere kao i na svim velikim skupovima, što znači da će biti zabranjeno unošenje oštrih predmeta, staklenih boca, alkohola, većih kišobrana, te sve ono što bi moglo biti opasno za hodočasnike u Areni. Redari na ulazima će zbog sigurnosti moći izvršiti sigurnosne provjere. Dopušteno je unositi transparente i zastave, ali uz dužni obzir da se neodgovornim korištenjem ne ometa normalno praćenje programa drugim hodočasnicima. Napominje se također da obred ima svoje dostojanstvo, pa se u 11 sati kada počne sveta misa očekuje mir i sabranost u Areni.

Za svećenike: Svećenici ulaze u Arenu s akreditacijom i odlaze na mjesta za njih pripravljena, na prostoru ispred oltara, gdje će se obući i pripremiti za koncelebraciju, i tu čekaju početak koncelebracije. Kardinali i biskupi doći će u Arenu u svečanoj procesiji iz Crkve sv. Antuna.

Vlakom na beatifikaciju: Još je jedno prijevozno sredstvo predviđeno toga dana za hodočasnike, vlak – koji u tom slučaju ima jaku simboliku; naime, na dan Bulešićeve sahrane u Lanišću, mnogo je ljudi htjelo tome nazočiti, no kako bi ljude spriječili u pokušaju odlaska u Lanišće, vlak koji vozi iz Pule prema Buzetu, po naredbi vlasti, toga dana nije stao na nijednoj stanici u Istri. Na dan beatifikacije vlč. Miroslava Bulešića iz Buzeta za Pulu, osim 2 redovne željezničke linije, prometovati i jedan izvanredni vlak. Karte je moguće već sada kupiti na prodajnim mjestima HŽ.

Hodočasnici iz cijele Hrvatske: Svoj su dolazak na beatifikaciju prijavile župe iz svih biskupija u RH, nekoliko iz Bosne i Hercegovine i jedna iz Slovenije.

Svoj je dolazak najavilo 17 000 hodočasnika. Zidine Arene nažalost neće moći sve primiti, ali će oko Arene biti postavljeni video zidovi s kojih će svI hodočasnici neometano moći pratiti slavlje u Areni.

Nadamo se da će u Arenu ući svi oni koji su se javili do 1. rujna, što uvelike ovisi i o vremenskim prilikama. Svoj je dolazak potvrdilo i preko 30 biskupa i 680 svećenika iz domovine i inozemstva.

Volonteri: U organizaciju je uključeno 80 redara koji će biti izvan Arene, te 180 volontera koji će biti u Areni. Organizacijski odbor se posebno zahvaljuje na njihovoj spremnosti i njihovom mladenačkom entuzijazmu.

GLAZBENO – MEDITATIVNI UVOD U EUHARISTIJSKO SLAVLJE – prof. Anđela Jeličić
Zbor Apostoli mira (Mađarevo, Varaždin) otvorit će program s ovogodišnjom pobjedničkom pjesmom s Uskrsfesta; klapa Motovun izvest će novu obradu Psalma 31 koju potpisuje Bruno Krajcar, Putokazi će nas provesti kroz a capella izvedbe pjesama iz Hrvatske sakralne baštine, a za ovu prigodu združeni dječji zborovi iz župa Sveti Petar u Šumi i Vodnjan, uz klavirsku pratnju Brune Krajcara otpjevat će među ostalim i pjesmu Hoćemo Boga, koju su vjernici pjevali na pogrebu Miroslava Bulešića. I glazba, i tekstovi koji će se čitati, provesti će nas kroz temu mira ali i života Miroslava Bulešića u prizmi Kristove muke. Autori tekstova su Josip Bratulić, Darko Gašparović, Stjepan Lice, Daniel Načinović, Tomislav Milohanić, Evelina Rudan, Anđela Jeličić, Blaž Bošnjaković, Branka Matika, Tanja Popec, Darko Zgrablić te sestre iz Karmela sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici. Iz priloženih imena sudionika vidi se, na što smo posebno ponosni, da je program je realiziran uz veliki kreativni doprinos autora, pjevača i čitača iz cijele Hrvatske, među kojima ističemo i učenike Pazinskog Kolegija gdje je Miroslav Bulešić bio profesor i podravnatelj. U trajanju od oko 60-tak minuta, prije početka samog euharistijskog slavlja, kroz tekst i glazbu prisutni će se hodočasnici u molitvenom ozračju pripremiti za svetu misu. Kreativnost koju je ovaj događaj potaknuo svjedoči o istinskoj snazi poruke Miroslava Bulešića.

O LITURGIJI BEATIFIKACIJE – vlč. Milan Zgrablić
Misno slavlje predvodi izaslanik Pape, prefekt Kongregacije za kauze svetih kard. Angelo Amato, on će propovijedati i predvoditi svečanu euharistiju u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima i preko 670 svećenika.

Obred beatifikacije: Obred se događa unutar samog liturgijskog dijela. Započinje nakon pjesme „Gospodine smiluj se“. Biskup ordinarij mons. Dražen Kutleša moli Papinog izaslanika da proglasi blaženim Miroslava Bulešića, nakon čega predstavlja u kratkim crtama lik i životopis Sluge Božjeg kandidata za beatifikaciju. Zatim Papin izaslanik svečano čita apostolsko pismo pape Franje i od tog trenutka se vlč. Miroslav Bulešić proglašava blaženim, dakle postaje službenom nomenklaturom – blaženi Miroslav Bulešić. Nakon čitanja bule na latinskom i na hrvatskom jeziku otvoriti će se velika slika Miroslava Bulešića, na oltar će biti donesene relikvije, pokaditi će se, a u isto vrijeme će se uzdignuti zastava. Odmah zatim će se otpjevati svečana pjesma zahvale „Budi hvaljeno“.

Glazba: Glazbene aspekte euharistije koordinira preč. Rudi Koraca, pročelnik dijecezanskog vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu. Sudjeluju zborovi grada Pule, zatim zbor iz rodne župe Miroslava Bulešića, te pjevači iz župa Trviž, Žminj i Umag. Ukupno će biti oko 210 pjevača, koji će liturgijskim pjesmama pratiti misno slavlje. Na kraju, nakon završetka popričesne pjesme, biti će izvedena i novokomponirana himna Miroslavu Bulešiću.

Liturgijski vodič: Svima koji budu došli na proslavu beatifikacije biti će podijeljen Liturgijski vodič, po kojem će se moći pratiti liturgijsko slavlje, a to će svakome ostati i kao vrijedna uspomena na taj lijepi događaj. U liturgiji u Areni dominirat će crvena boja – simbol mučeništva, te motiv ljiljana koji je preuzet s mladomisničke štole Miroslava Bulešića – kao simbol čistoće i nevinosti. Za vizualni identitet u Areni pobrinuli su se Mauricio i Maksimilijan Ferlin.

OBAVIJESTI IZ GRADA PULE – Fabrizio Radin
Grad Pula posebno je ponosan što može doprinijeti ovom sudbonosnom događaju u Istri. Potrebno je istaknuti kako je tu važnost prepoznala cijela lokalna zajednica koja se je spremno odazvala na pomoć u organizaciji.

Velik broj hodočasnika i vjernika u Pulu stiže organiziranim prijevozom i očekuje se dolazak više od 200 autobusa za koje je rezervirano parkiralište duž Ulice 119. brigade. Mole se stoga sudionici u prometu za strpljenje, razumijevanje i dodatan oprez prilikom prometovanja te da poštuju privremenu regulaciju prometa.

Za ovu će prigodu vrijediti privremeni režim prometovanja i to u vremenskom razdoblju od 06,00 do 15,00 sati, a privremeno ograničenje, odnosno zabrana prometovanja vrijedit će u sljedećim ulicama:
• u Ulici Partizanski put, od Creske ulice do Ulice 119. brigade, – u Ulici 119. brigade,
• u Splitskoj ulici, od Kolodvorske ulice do Ulice Riva,
• u Istarskoj ulici, od raskrižja sa Scalierovom ulicom do Trga Nimfej,
• na dijelu Trga Nimfej, od Istarske ulice do Flavijevske ulice,
• u produžetku Kolodvorske ulice, od raskrižja sa Ulicom Starih statuta, pa do Trga Nimfei,
• u Amfiteatarskoj ulici,
• u Scalierovoj ulici, od raskrižja sa Istarskom ulicom do raskrižja sa Trgom Ozad Arene,
• na Trgu Ozad Arene.

OSVRT NA BEATIFIKACIJU – Josip Grbac
U zadnja tri mjeseca hrvatska je javnost mogla upoznati našeg novog blaženika Miroslava Bulešića zahvaljujući i novinarima koji su u svakom trenutku bili spremni za suradnju. Ovom prilikom želimo im se zahvaliti za njihov značajan doprinos. Kruna svega čeka nas u subotu!

Događaj proglašenja u povijesnoj Areni oživjeti će ne samo Bulešića, nego i tolike druge likove iz istarske i hrvatske prošlosti koji svakom čovjeku dobre volje mogu zorno pokazati koji su prioriteti u čovjekovom životu koje valja čuvati pod svaku cijenu.

Beatifikacija naših domaćih i suvremenih sinova izuzetno je rijetki povijesni događaj. Bila bi neizmjerna šteta kada bi žrtvu Bulešića i njegovo uzdignuće na naše oltare iskoristili za nekakva razračunavanja, traženje krivaca, pranje vlastitih savjesti. Svaki pokušaj politiziranja događaja proglašenja blaženim Bulešića promašuje smisao svega. Pred nama je jednostavno lik blaženika koji nas svojim životom i svjedočanstvom upućuje na činjenje dobra.

Istra će dobiti blaženika na tragu prvih istarskih mučenika. Mnogima ne znamo gdje su im grobovi. Ovaj će mučenik i blaženik ostati s nama, u Istri, kao nadahnuće i poziv. Moramo se osjetiti duhovno, ljudski i kršćanski obogaćeni, kada budemo napuštali Arenu.

Izuzetno je važna poruka koju ćemo ponijeti u subotu iz Arene, to je poruka koja nadilazi naša svakodnevna razračunavanja, poruka oprosta i jedinstva, međusobnog uvažavanja i poštivanja što je što je u ovom trenutku najpotrebnije našem društvu u Hrvatskoj!

Scroll to Top