Završetak Godine milosrđa u crkvi bl. Miroslava Bulešića

Svečano misno slavlje završetka Godine milosrđa za Vojni ordinarijat RH održano je u crkvi bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, pod predsjedanjem vojnog ordinarija mons. dr. Jure Bogdana, uz koncelebraciju vojnog biskupa u miru mons. Jujra Jezerinca te brojnih vojnih i policijskih kapelana.

Danas slavimo dvostruko slavlje u našoj crkvi bl. Miroslava Bulešića: Dan kapelanije koji čestitam svim djelatnicima PUI na čelu s gosp. Dragutinom Cestarom, načelnikom; te svečano zatvaranje Izvanredne godine milosrđa u našoj Vojnoj biskupiji, rekao je domaćin, vlč. Ilija Jakovljević u pozdravnom obraćanju. Ova crkva je bila, u ovoj godini, onaj vidljivi znak Božjeg milosrđa, susreta Boga i čovjeka, te Božje ljubavi prema svojoj ljubljenoj djeci. Zahvala našem vojnom ordinariju mons. Juri Bogdanu što je proglasio ovu crkvu hodočasničkom i oprosničkom, da smo i mi kao Vojna biskupija živjeli stvarnost Sveopće Crkve koju je papa Franjo želio podariti Crkvi i svim ljudima dobre volje.

Domaćin je nadalje pozdravio uvažene goste: gosp. Draženka Janjuševića, predstojnika državne uprave u Istarskoj županiji, gosp. Dragutina Cestara, načelnika Policijske uprave Istarske, načelnike policijskih uprava ili njihove izaslanike, časnike oružanih snaga i sve djelatnike, sve policijske i vojne kapelane i njihove pomoćnike koji su tih dana bili na duhovnim vježbama u Valbandonu, te župni zbor i vjernike župe Fažana. Poseban pozdrav uputio je mons. Jurju Jezerincu, prvom vojnom ordinariju u RH i utemeljitelju te kapelanije; te sadašnjem vojnom ordinariju i predvoditelju tog misnog slavlja mons. Juri Bogdanu.

Biskup je na početku prigodne homilije pojasnio kako se je zbog specifične naravi Vojne biskupije odlučilo Godinu milosrđa, pa tako i njezin završetak povezati sa danom policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića.

Milosrđe je srž razmišljanja i govora pape Franje, rekao je biskup te citirao Papu kako „Bog svoju svemoć očituje najviše praštanjem i milosrđem“, te da je milosrđe „stožer na kojem počiva život Crkve“ ali i „kriterij po kojem se prepoznaju prava djeca Božja.“ Biskup je nastavio podsjetivši kako je Crkva i prije Godine milosrđa govorila o milosrđu, no ova Jubilejska Godina milosrđa podsjeća pomalo na „velike pučke misije cijele Katoličke Crkve“. Nakon podsjećanja o starozavjetnom značenju jubileja, biskup je izložio kratki pregled povijesti jubilejskih godina u Crkvi.

Biskup je potom, u općenitom osvrtu na mučeništvo kao vrhovnom svjedočanstvu danom za istinu vjere, istaknuo herojski primjer mladog svećenika Miroslava Bulešića, kojemu je posvećena i ta policijska kapelanija. Biskup je potom, citiravši zapise iz Blaženikovog duhovnog dnevnika istaknuo koliko je bl. Miroslav uzvišenim shvaćao svećenički poziv. „Pobožnost prema Euharistiji, živa vjera u realnu prisutnost Isusovu u bijeloj hostiji trajne su konstante njegovog duhovnog života. Kao što se ozbiljno kroz molitvu, studij, pobožnosti, poglavito duhovne vježbe pripremao za svećeništvo, mladi svećenik Bulešić, revno i pobožno pripremao se za slavlje sv. Mise i primanje presvete Euharistije. Svjestan je kao zaređeni svećenik da je on službenik Euharistije koja daje život Crkvi. A on sam je signum i sredstvo spasenja, instrument u Božjim rukama.“, rekao je biskup. Biskup je zaključio propovijed sažetkom samog čina  mučeništva Blaženika kako je to izrekao pročelnik Kongregacije za svece i blaženike card. Angelo Amato na Bulešićevoj beatifikaciji u pulskoj Areni 28. rujna 2013. 

Scroll to Top