Predavanje u Sisku

Ubojstva bl. Miroslava Bulešića i župnika Antuna Grahovara

Sisak: Predavanje pod nazivom “Ubojstva bl. Miroslava Bulešića i župnika Antuna Grahovara” održao je u srijedu 28. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu, publicist i novinar Damir Borovčak.

Uz brojne Siščane predavanju su nazočili sisački biskup Vlado Košić, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i župnik župe Pohoda BDM u Sisku Branko Koretić, u kojoj je službovao ubijeni vlč. Grahovar.

Na početku predavač je podsjetio na beatifikaciju bl. Bulešića te je govorio o okolnostima njegova ubojstva i „krvave krizme” u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine.

Borovčak se osvrnuo i na komentar Lojze Buturca objavljen u Glasu Koncila koji donosi kako je bl. Bulešić pripadao Zboru sv. Pavla za Istru koji je u Pazinu 12. veljače 1946. donio Spomenicu hrvatskog svećeništva u Istri koju je potpisao tajnik zbora Miroslav Bulešić, pa je za pretpostavit da je on bio i jedan od glavnih sastavljača. „To je, kako ističe Buturac, jedini bitni dokument na Mirovnoj konferenciji u Parizu po kome je Istra pripala Hrvatskoj, a da bi nakon toga u miru zaslužne istarske svećenike komunisti proganjali, zatvarali i ubijali”.

U drugom dijelu Borovčak je kao poveznicu između ubojstva bl. Bulešića i vlč. Grahovara istaknuo okrutan način na koji su ubijeni. „Grahovar je ubijen 9. studenoga 1990. godine u župnom stanu s više uboda nožem, od kojih je jedan završio u njegovu srcu. Ubio ga je Božidar Babić, što će se utvrditi kasnije istragom. Preč. Alojzije Petranović je na malom simpoziju održanom prije pet godina rekao da policijska istraga zločina nije bila odgovarajuća i da je kasnila previše godina da bi se utvrdilo pravo stanje stvari. Ubojica Božidar Babić iz Šibenika pobjegao je osobnim automobilom Antuna Grahovara i otišao je u smjeru Šibenika, te onda za Knin koji je tada već bio pod okupacijom. Naravno da to sve skupa inicira na naručeno ubojstvo. Ono što vlč. Petranović predbacuje sudskoj vlasti je to što nije dovoljno duboko ušla u motiv ubojstva, a koji sigurno nije koristoljublje jer nikakve stvari nisu otuđene”, ustvrdio je Borovčak te dodao kao je pokušao istražiti što se dogodilo s ubojicom vlč. Grahovara, ali kako je od Ministarstva pravosuđa dobio tek suhoparan odgovor, te je nepoznato koliku je konačnu kaznu dobio ubojica, je li odslužio punu kaznu te kada je pušten na slobodu.

Borovčak je rekao kako se vlč. Grahovar nije bavio politikom i taj dio je neupitan, nego je upitno nešto drugo je li ubojica bio politički motiviran. „To se apsolutno ne tiče Antuna Grahovara jer je on bio uzoran svećenik, ali to ne znači ako se on nije bavio politikom da se ona nije bavila njime”, zaključio je Borovčak. (IKA)

Scroll to Top