Vlč. Zvonimir Badurina predvodi prvi dan duhovne obnove u Svetvinčentu uoči beatifikacije Miroslava Bulešića

Trodnevnica na grobu budućeg blaženika

U Svetvinčentu, rodnoj župi našeg skorašnjeg blaženika Miroslava Bulešića, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje se nalazi njegov grob, započela je trodnevna duhovna obnova kao priprava za beatifikaciju. Jučer, prvog dana trodnevnice duhovno meditativni program vodio je vlč. Zvonimir Badurina, svećenik Krčke biskupije. On je prvo predvodio pobožnost krunice, poprativši otajstva svjetla prigodnim razmatranjima. Uslijedila je sv. misa koju je vlč. Badurina predslavio uz koncelebraciju župnika domaćina, vlč. Darka Zgrablića i fra Nikice Devčića iz pulskog samostana Sv. Antuna Padovanskog.

Vlč. Badurina je u prigodnoj homiliji govoreći o Bulešiću napose naglasio „U ponosnom i poniznom sinu Istre, svećeniku blaženom Miroslavu kao da se sabralo ono najbolje iz ovoga vrlog poluotoka. Skromna i smjerna vjera čestitih ljudi, koja je nosila kroz povijest, satkana je i u  mnogim tihim, nenametljivim crkvicama okrunjenih patnjom koje krase ponajviše unutrašnjost Istre, pozivajući na molitvu i sabranost. Blaženikovo veliko srce krasile su duboko ostvarene kreposti nade, vjere i ljubavi, kao što su duboke i bistre istarske rijeke Raša, Mirna i Dragonja, ulijevajući se u ocean Božje Ljubavi, kao što se ove rijeke ulijevaju u more, sa svim kapljicama velikih napora. Kao što istarska unutrašnjost skriva hlad stoljetnih krošnji, tihu pjesmu šuma, mirnoću jezera i blagost mnogih brdašca, tako i duhovnost koju je za kratka života blaženik herojski ostvario, otkriva i ljubav prema euharistiji, djelatnu ljubav prema narodu, posebno prema potrebitima, vjernost Crkvi i duboku uronjenost u molitveni i duhovni život sve do sjedinjenja s Gospodinom. To nam otkrivaju svjedočanstva o njemu, kao i njegov duhovni dnevnik, čije misli otkrivaju kucaje vjernog i čestitog srca. Bio nam blaženik zagovornik u našem hodu!“

Nakon misnog slavlja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, sa probranim, sugestivnim meditacijama iz pera vlč. Badurine i drugih autora prema njegovom izboru. Prva večer trodnevnice zaključena je molitvom za zagovor našeg skorašnjeg blaženika Miroslava Bulešića, te ophodom vjernika iza oltara gdje su u vitrinama izloženi: blaženikov talar kojeg je nosio u trenutku pogibije, jastuk natopljen krvlju i krvlju poprskan isječak zida iz župnog ureda u Lanišću.

Trodnevnica se nastavlja sa temama „Isus zareda obilaziti gradom i selom. Bij dobar boj vjere. Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću!“ Danas, drugi dan trodnevnice predvodi vlč. dr. Richard Pavlić, svećenik Gospićko-senjske biskupije.

Sutra, u subotu, promišljanja na temu „Pođi za mnom!“ iz Matejeva evanđelja,  „Živite dostojno poziva kojim ste pozvani. Svakomu je od nas dana milost po mjeri dara Kristova.“ predvodi vlč. Sanjin Francetić, svećenik Riječke nadbiskupije.

U nedjelju, 22. rujna, trodnevnica će se zaključiti misom pro populo i homilijom na temu  „Ni jedan sluga ne može služiti dvojici gospodara“. Tu misu predvoditi će župnik , vlč. Zgrablić. (G. K.)

Župnik vlč. Darko Zgrablić o važnosti duhovne obnove u rodnoj župi Miroslava Bulešića, uoči njegove beatifikacije.

Scroll to Top