Sudionik ‘krvave krizme’ o danu kada su ubili bl. Bulešića

„Komunisti su govorili ‘u Buzetu je prošla krizma, ali u Lanišću će padati crveno kamenje”. Josip (Nando) Spinotti, jedan od sudionika krvave krizme u Lanišću, u emisiji HKR-a svjedočio o stradanju blaženika’.

U povodu obljetnice mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića u emisiji Hrvatskoga katoličkog radija gostovao je 24. kolovoza, Josip Spinotti, jedan od sudionika krvave krizme u Lanišću, 1947. godine. Spinotti, koji je tada bio jedan od 237 krizmanika, prisjetio se događaja toga dana, kada je bl. Bulešić podnio mučeničku smrt. Podsjetimo, dan prije bila je krizma u Buzetu, kada su komunisti upali u župnu crkvu s namjerom da je spriječe. No, tada im je na put stao bl. Bulešić, koji je svojim tijelom stao ispred Svetohraništa kako bi ga zaštitio. 
Ubojstvo i napad na svećenike u Lanišću bilo je unaprijed organizirano od strane komunističkih vlasti, istaknuo je Spinotti. „Taj dan kad je trebala biti krizma svi smo bili vrlo radosni”. No, već se, kaže, „čulo puno pogrdnih stvari, a glavni cilj komunistima bio je da se u Lanišću krizma ne održi”. Govorilo se „u Buzetu je prošla krizma, ali u Lanišću će padati crveno kamenje”. 

Spinotti potom opisuje da su ljudi koji su branili svoj narod i čast, unaprijed bili osuđeni. Glavni okrivljenik bio je župnik Stjepan Cek. Komunistima je povod za napad na njega bio natpis na vratima da tko nije kršćanin ne može biti kum. „Oni su to preveli da tko je bio u partizanima ne može biti kum. A u Lanišću nije bilo toga tko nije bio u partizanima ili radio za njih. No, to im je bio izgovor”. Župnik Cek je bio osuđen na tešku robiju od 6 godina, a ostali su osuđeni na šest do 12 mjeseci. Bl. Miroslav Bulešić je ubijen, no, tadašnje vlasti nisu dopustile da se ovaj odvažni svjedok vjere pokopa u rodnoj župi u Svetvinčentu, nego su odredili da bude pokopan u Lanišću. Tek je 1958. omogućeno da se njegovi tjelesni ostaci prenesu u rodnu župu, gdje su pokopani kraj glavnog ulaza u crkvu mučenika sv. Vincencija, na groblju. Odatle su 2003. godine preneseni u župnu crkvu, gdje se i danas štuje.

U razgovoru za HKR, Josip Spinotti prisjetio se i kako je bilo živjeti u Lanišću u mjesecima i godinama nakon ubojstva Miroslava Bulešića. „Lanišće je kršćansko selo. Tu su svi uvijek bili za crkvu, svake nedjelje se išlo na misu. A ovaj se tragičan događaj još godinama prepričavao”, kazao je. „Ono vrijeme je bilo teško i svašta se događalo. Ljude se nastojalo na svaki način spriječiti da idu u crkvu. Ali mi smo bez obzira ne sve, na blagdane i nedjelje – uvijek išli na misu. A ovaj nam je događaj davao snagu i polet – kako se taj čovjek žrtvovao…” Pokojni Bulešić, ističe, uvijek mu je na srcu, „a taj događaj dosta je utjecao na mene. Ne samo na mene, nego i na sve one koji su živjeli u ta vremena”. „Kad ste svjedok mučeničke smrti svećenika to vas u vjeri samo može ojačati”, ističe taj svjedok događaja iz Lanišća 1947. godine.(IKA/Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije, Razgovarala: G. Krizman)

Scroll to Top