Blagoslov oltarne pale istarskim mučenicima 20. stoljeća

U četvrtak, 23. kolovoza 2018. godine, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarističkih režima, uoči obilježavanja 71. obljetnice  mučeništva bl. Miroslava Bulešića u njemu posvećenoj crkvi u Valbandonu porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša blagoslovio je novu oltarnu palu posvećenu istarskim mučenicima 20. stoljeća.

U uvodnom pozdravu vicepostulator vlč. Ilija Jakovljević je rekao kako se kroz tu oltarsku palu željelo osvijestiti stradanje vjernika i Crkve nakon II. Svjetskog rata te je istaknuo „mi danas ne želimo nikoga osuđivati nego želimo moliti za mir. Bl. Bulešić je rekao „Moja osveta je oprost.“, to je i današnja poruka Crkve, to je poruka Crkve i 71 godinu od mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića.

Oltarna pala prikazuje tri istarska mučenika s atributima njihova mučeništva: Miroslav Bulešić bio je zaklan nožem, Francesco Bonifacio nakon ubojstva negdje je zakopan i bačen u jamu, a Ratimir Beletić je ubijen savezničkom rampom kod Pule.

Promišljajući o tome kako se je visoko civiliziranoj Europi moglo desiti takvo zlo koje su nanijela tri totalitaristička režima mons. Kutleša je istaknuo da je jedini način kako krenuti dalje upravo ono što je kao svoju duhovnu oporuku ostavio bl. Bulešić; on koji je bio proganjan i od fašista i od nacista, a ubijen je od komunista, on svima oprašta. Biskup je u prigodnoj homiliji pozvao okupljene da, po uzoru na blaženika budu oni koji će prvi oprostiti, a ne da to očekuju od drugih. Da bi mogao oprostiti, čovjek mora imati život u vjeri kao što ga je imao bl. Miroslav Bulešić. Imati život u vjeri znači slijediti nauk Isusa Krista, ako želimo slijediti svijetli primjer bl. Bulešića, potrebno je u tome ustrajati u i poteškoćama. To ponekad znači biti protiv većine ako je ona nerazborita, a tada ustrajnost u svojim uvjerenjima iziskuje duboku vjeru. Bl. Bulešić se, prihvativši mučeništvo da ne izda Crkvu, utkao u tradiciju mučenika i svetaca koji su dali život za Crkvu i narod. I on je gledao uzore, i on je svojom vjernošću Krstu slijedio onaj put kojim su prošli toliki sveci i blaženici. I mi smo u svome svakodnevnome životu pozvani biti vjerni onome čemu nas Krist uči.

Govoreći o dvojici naših mučenika, bl. Bulešiću i bl. Kardinalu Stepincu, biskup Kutleša je istaknuo „oni su činili onako kako Bog i Crkva traži od njih. Oni su trebali govoriti i govorili su istinu, jer su bili svjesni da je Crkva svijest društva, i savjest cijelog naroda. Ako čovjek u određenom trenutku ne govori onda gubi sve ono za što je postavljen, da vodi svoj narodi da pokazuje svojim sljedbenicima što je prava istina. Zato mi u bl. Miroslavu vidimo taj putokaz koji u nekim trenutcima naše tamne povijesti zna usmjeriti na pravi put.“, naglasio je biskup.

Misno slavlje završeno je oferom, čašćenjem relikvija bl. Miroslava Bulešića.

(G. Krizman)

Scroll to Top