Lanišće: Radost i ljepota Mirove duše protkane oprostom

Obronke Ćićarije jutros su probudili koraci vjernika iz svih krajeva Istre koji su hodočastili u Lanišće na završni dan proslave “Dani mučeništva Miroslava Bulešića” koja se je u Lanišću i Svetvinčentu održala od 22. – 25. kolovoza. Misno je slavlje svečano započelo u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, a predvodio ga je biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s mnogim istarskim svećenicima. Lanišćani su sve okupljene pozdravili zapjevavši tradicionalnim laniškim pjevanjem: “Slava Bogu na visini i mir ljuden dobro volje!”, pozvavši sve okupljene da zahvaljuju Gospodinu jer je dobar, jer je vječna njegova ljubav.

U propovijedi je mons. Kutleša rekao kako se nalazimo na mjestu na kojem je prije 66 godina ubijen mladi svećenik Miroslav Bulešić koji nas svih poziva na opraštanje. Iako je sl. Božji bio proganjan i od fašista i nacista i ubijen od komunista, on je izričito u svom dnevniku zapisao kako ne želi nikakve osvete i kako svima oprašta, naglasio je biskup Kutleša. Miroslav Bulešić pokazao je svoju vjernost upravo u trenucima progonstva, svoje nasljedovanje Isusa Krista pokazao je u spremnosti na opraštanje. Crkva je oduvijek bila proganjana i bit će do kraja vremena, ali ona unatoč progonima, uvijek govori što je dobro a što zlo. Kada Crkva ne bi ukazivala na ono što je dobro, ona bi zakazala u svome prvotnom poslanju. Biskup je primijetio kako je dolazak vjernika na slavlje znak štovanja budućeg blaženika i pokazatelj spremnost da se prizna poštene ljude koji govore i čine dobro.

Odmah nakon svete mise uslijedio je igrokaz „Oče budi volja tvoja“ kojeg je napisao sl. Božji fra Ivo Peran, a koji je prikazao životni put Miroslava Bulešića. Dirljivi trenutak prikazan u igrokazu bio je susret Miroslava Bulešića i starca Ivana Grabca-Zvanuca kojemu je na dan „krvave krizme“, nakon što je bio ranjen od napadača Miro poljubio rane, samo nekoliko trenutaka prije nego će i sam biti ubijen.

Završni dio igrokaza upriličen je ispred župne crkve, pokraj novopostavljene biste u čast Miroslava Bulešića. Laniški zbor, predvođen vlč. Marijom Žmakom zapjevao je „Hoćemo Boga“ nakon čega je biskup mons. Dražen Kutleša blagoslovio bistu. Pročitan je i tekst koji stoji na postolju: „Sluga Božji Miroslav Bulešić, svećenik – mučenik, 1920. – 1947. u godini vjere 2013. Postavi župa Lanišće, raseljeni župljani i štovatelji.“

Nakon blagoslova biste okupljenima se obratio akademski kipar Tomislav Kršnjavi koji je bistu izradio. Zahvalio se na povjerenju koje su mu Lanišćani iskazali zamolivši ga da izradi bistu Miroslava Bulešića, te je rekao kako je svojim djelom htio prikazati radost i ljepotu Mirove duše jer je, čitajući o njemu i čitajući njegove zapise shvatio kako je Miroslav Bulešić posuda milosti. Mirov lik ima upućen pogled prema dolje kako bi svatko tko mu se približi mogao zajedno s njim ponizno reći „Oče budi volja tvoja“ – istaknuo je Kršnjavi.

Župnik, vlč. Dalibor Pilekić zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji proslave „Dani mučeništva Miroslava Bulešića“. Izrekao je nadu da će duhovna obnova svih navesti na dublje zajedništvo s Bogom, te je zaželio da blagoslov mučenika bude nad svima nama.

Stanovnici Lanišća pokazali su se dobrim domaćinima počastivši sve prisutne ručkom. Program je završio u popodnevnim satima svečanom laniškom večernjom i pjesmom „Tebe Boga hvalimo“.

(a.c.)

Scroll to Top