Konferencija za novinare

Pula: Održana konferencija za novinare u povodu beatifikacije sl. Božjega Miroslava Bulešića

U četvrtak, 11.srpnja sazvana je prva tiskovna konferencija u povodu beatifikacije sluge Božjega Miroslava Bulešića, koja će se održati u pulskoj Areni 28. rujna. Događaj su predstavili generalni vikar Porečke i Pulske biskupije i voditelj Tehničkog odbora mons. Vilim Grbac, voditelj Odbora za medije dr. Josip Grbac i voditeljica Ureda za javnost Ana Cvitan.

Mons. Grbac službeno je najavio obred proglašenja blaženim vlč. Miroslava Bulešića po dekretu Kongregacije za kauze svetih. Državno tajništvo Svete Stolice, istaknuo je, dopisom od 12 veljače 2013. priopćilo je kako je Sveti Otac Benedikt XVI. Dopustio da se obred proglašenja blaženim Sluge Božjeg Miroslava Bulešića, dijecezanskog svećenika i mučenika, obavi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji u subotu 28.rujna 2013.godine, te kako će njegov predstavnik na slavlju biti uzoriti kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetih.

Osim svih hrvatskih biskupa i nadbiskupa te mnoštva hodočasnika u Areni se toga dana očekuje i oko 500-600 svećenika jer će za tu prigodu Vijeće za kler Hrvatske biskupske konferencije organizirati svećeničko hodočašće.

Na tiskovnoj konferenciji izložene su dosad poduzete aktivnosti vezane uz događaj beatifikacije. Dr. Grbac je predstavio sveobuhvatnu organizacijsku strukturu koja je podijeljena na tri temeljna odbora: tehnički, liturgijski i Odbor za medije. Tehnički odbor zadužen je za svu logističku strukturu, suradnju sa gradski službama i cjelokupnu tehničku koordinaciju događaja, za što je, naglasio je, potrebno mnogo volontera koji se mogu javiti svojim župnicima ili direktno putem obrasca na web stranici događaja. Liturgijski odbor zadužen je za sve što će se događati u samoj Areni: prije svega misno slavlje, doček i koordinacija ljudi, te uređenje samog prostora. Povrh toga liturgijski odbor priprema i liturgijski vodič, koji će osim tijeka misnog slavlja sadržavati i obilje zanimljivih informacija o Miroslavu Bulešiću.

Također je najavljen u hodočasnički itinerarij – vodič za hodočasnike koji dolazeći i Istru budu htjeli posjetiti mjesta koja su bila značajna u životu Miroslava Bulešića. Fotografijama i tekstom biti će predstavljeni Svetvinčent, Baderna, Kanfanar, Pazinski Kolegij i Lanišće, a vodič će biti opremljen kartom Istre i Pule za lakše snalaženje i kretanje prometnicama i ulicama.

O posebnoj važnosti djelovanja trećeg segmenta organizacije, ureda za javnost, dr. Grbac je istaknuo kako je glavi cilj medijskog odbora upoznati javnost sa likom Miroslava Bulešića, napose stoga jer se, kako je naglasio, do 1990.godine o njemu nije smjelo ni govoriti ni pisati. Kroz mnoštvo događaja koji će prethoditi samoj proslavi beatifikacije nastojati će se javnosti približiti lik i djelo tog mladog svećenika, sina ove zemlje, te istaknuti značajke zbog kojih je upravo on, među mnogim stradalnicima podignut na čast oltara, rekao je dr. Grbac.

Ana Cvitan, voditeljica Ureda za javnost predstavila je novu web stranicu posvećenu budućem blaženiku i proslavi beatifikacije. Na adresi www.miroslavbulesic.hr moguće je pronaći obilje materijala o Miroslavu Bulešiću, tehničke i druge informacije glede proslave u Areni, najave i novosti o događajima koji će prethoditi središnjoj proslavi te mnoge multimedijalne sadržaje različitih formata koji se stavljaju na raspolaganje za slobodno korištenje u javnosti.

Ovih će dana biti odaslani plakati i promotivni materijali svim župama diljem zemlje. Iz raznih krajeva već stižu najave organiziranih dolazaka župa, pa se svi koji žele sudjelovati na događaju beatifikacije mogu obratiti svojim župnicima ili direktnom prijavom na e-mail kontakt info@miroslavbulesic.hr, ili putem telefona na 052 635417, pri Uredu za javnost.

Najavljene su još dvije konferencije za tisak, jedna u drugoj polovici kolovoza,neposredno prije obljetnice pogibije kada će biti predstavljen novi dokumentarno igrani film o blaženiku, te druga neposredno prije središnje proslave, polovicom rujna.

Gordana Krizman

Scroll to Top