Prvi susret korizmenog tečaja za župne suradnike

Duhovnost katehete po primjeru bl. Miroslava Bulešića – Na prvom susretu korizmenog tečaja za župne suradnike predavanje na temu „Duhovni profil vjeroučitelja i kateheta po uzoru na blaženog Miroslava Bulešića“ održao je prof. dr. sc. Josip Šimunović sa zagrebačkog KBF

U subotu, 8. ožujka 2014. u Pazinskom kolegiju održan je prvi susret Korizmenog tečaja za župne suradnike i stručni skup za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama Porečke i Pulske biskupije. Susret je započeo kratkom meditacijom, a zatim je uvodni pozdrav izrekao predstojnik Katehetskog ureda, mons. Vilim Grbac.

Polazeći od uvodne pretpostavke da se „vjeroučiteljice i vjeroučitelji, po završetku inicijalne formacije, osjećaju najviše teološki ali ponajmanje duhovno kompetentni“ predavač je nastavio pitanjem „je li moguć duhovni život, koji se odvija u pokretu vjere prema otajstvu koje nadvisuje razum, u svijetu u kojem su sva čovjekova pregnuća, njegovi pogledi, želje napori usmjereni prema izvanjskome svijetu koji je podložan utjecaju znanosti?“

Pravi vjeroučitelj, vjeroučiteljica, katehistica i kateheta, koji ne prestaje nikada biti učenik, zna da Isus kroči s njim, govori s njim, diše s njim, radi s njim. Osjeća Isusa živog uza se usred vjeroučiteljske, katehetske zauzetosti. Ako ga netko ne vidi u samom srcu vjeroučiteljskog/katehetskog pothvata, taj brzo gubi oduševljenje i prestaje biti siguran što točno prenosi, nestaje mu snage i strasti. A osoba koja nije uvjerena, oduševljena, zaljubljena, ne može nikoga uvjeriti“, naglasio je predavač.

Prof. Šimunović se je u nastavku osvrnuo na značajke identiteta vjeroučitelja i kateheta u perspektivi lika blaženog Miroslava Bulešića, općenito na duhovno vjernički identitet vjeroučitelja i kateheta te na ulogu vjeroučitelja i kateheta u složenoj zadaći integracije vjere u suvremeno hrvatsko društvo. Govoreći o blaženom Bulešiću predavač je napose istaknuo nekoliko duhovnih osobina koje su ga krasile, a koje bi po uzoru na njega trebali posjedovati i vjeroučitelji i katehisti. Miroslav Bulešić bio je svjedok vjere, a poseban je dar imati za spomen-uzor nekoga iz svoje sredine, napomenuo je dr. Šimunović. Bio je angažirani pastoralni djelatnik koji je svoj poziv uklopio u pastoralno djelovanje Crkve. Kao svećenik bio je duboko svjestan svoga poziva i poslanja, a jesu li danas vjeroučitelji svjesni svoga poziva, zapitao se predavač, te naposljetku, bio je onaj koji voli Crkvu i Domovinu. Od vjeroučitelja i kateheta očekuje se duboko kršćansko iskustvo, življeno na osobnoj razini, odnosno autentično svjedočanstvo, jer, osim što su posrednici sadržaja, oni su njihovi najvjerniji svjedoci, naglasio je predavač. Vjeroučitelja treba krasiti „zrela vjera koja se očituje u svjesnom prijanjaju uz Isusa Krista, u odgovornoj pripadnosti Crkvi i u sposobnosti aktualiziranja važnosti vjere u rješavanju problema suvremenog čovjeka i društva.“

Blaženi Miroslav Bulešić ostavio je svojim likom i djelom odjek Kristova poziva i zato bi trebao biti trajno nadahnuće vjeroučiteljima i katehetama u ostvarenju vlastitog poziva i zvanja kao i u njegovanju duhovne dimenzije u životu, zaključio je predavač.

U nastavku susreta vjeroučitelji koji predaju u osnovnim i srednjim školama, poslušali su predavanje prof. Tomislava Tomasića, višeg savjetnika za vjeronauk, na temu „Duhovni profil vjeroučitelja“. Predavač je u perspektivi središnje teme razmotrio etape planiranja nastave, nastavnog procesa te ishoda učenja, a sve prilagođeno uzrastu i potrebama učenika. Župni suradnici su za to vrijeme sudjelovali na radionicama koje su vodili vlč. Darko Zgrablić i vlč. Dalibor Pilekić, koji su zajedno sa okupljenim župnim suradnicima promišljali o različitim načinima kako uprisutniti lik i djelo Miroslava Bulešića u župnim zajednicama. U tim promišljanjima moglo se čuti pregršt zanimljivih i konstruktivnih prijedloga za svakodnevni život župe kroz rad molitvenih zajednica, zbora, grupe ministranata te drugih oblika župnog okupljanja.

Prvi dan tečaja završen je zajedničkim susretom svih sudionika u dvorani Aula magna, gdje je mons. Grbac zahvalio svima na dolasku te najavio nastavak tečaja susretima 22. i 29. ožujka te 5. travnja 2014. tijekom kojih će biti obrađene teme o odgojiteljskim, pastoralnim i karitativnim aspektima  djelovanja blaženog Bulešića. Najavio je također i proslavu 20. obljetnice Pazinskog kolegija – klasične gimnazije i 100. obljetnice zgrade Kolegija koja će se održati 14. i 15. ožujka 2014. u Pazinu, te Križni put mladih stazom sv. Šimuna u Gračišću predviđen za 29. ožujka 2014. godine. 

Scroll to Top