Objavljen molitvenik bl. Miroslava Bulešića “Isuse, primi dušu moju”

U nakladi Porečke i Pulske biskupije, Vicepostulature bl. Miroslava Bulešića i Izdavačke kuće „Josip Turčinović“ d.o.o., objavljen je molitvenik bl. Miroslava Bulešića „Isuse, primi dušu moju“.

U uvodnoj riječi, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije Dražen Kutleša ističe, kako nakon više izdanja Duhovnog dnevnika blaženog Miroslava Bulešića i drugih publikacija koje su proizašle iz tog Dnevnika, njegovih pisama i propovijedi, objavljuje se i molitvenik koji obiluje mnogim izvornim molitvama Blaženika koje razotkrivaju njegovu plemenitu dušu i njegov odnos prema Bogu, Isusu Kristu. Nadbiskup Kutleša podsjeća, kako se blaženik „danomice molitvom povezivao s Bogom, izlijevajući pred njim svoju dušu, molio za svoju obitelj, mir u svijetu, povjerene mu župljane i cijelu Crkvu. Sve je preporučivao Bogu i Blaženoj Djevici Mariji. Htio je u svemu vršiti volju Božju i bio je spreman podnijeti i mučeništvo ‘za slavu Božju i spasenje duše svoje i svojih vjernika.’ Blaženik je iz te molitve – povezanosti s Bogom crpio snagu, oduševljenost i neustrašivost za naviještanje Kraljevstva Božjega. I nije se bojao prijetnji, zastrašivanja. Za svoje je progonitelje molio i tražio oprost, jer njegova je osveta bila oprost. U tome je postao sličan Isusu koji je umirući na križu molio svog Oca oprost za one koji su ga razapinjali“.

Uz sam naslov molitvenika, nadbiskup ističe, da je bl. Miroslav umirući više puta ponovio: “Isuse, primi dušu moju.“ Upravo to divno „svjedočanstvo vjere u Isusa Krista, znak je Božje milosti za sveopću Crkvu, a posebno za Porečku i Pulsku biskupiju.“

Bogat sadržaj molitvenika, na 242 stranice uz službene, liturgijske tekstove Crkve donosi i mnoge molitve i razmatranja blaženog Miroslava Bulešića koja su preuzeta iz njegovih duhovnih spisa –  dnevnika, propovijedi i pisama.

U prvom dijelu molitvenika tako nalazimo osnovne kršćanske molitve, krunice, litanije. Tu je i ispit savjesti, kao i tekst Obreda sakramenta bolesnih, te tekst uz blagoslov kuća i obitelji.

Središnji dio molitvenika vezan je uz blaženika. Započinje tekstom Zavjetne mise bl. Miroslava Bulešića, molitvom Časoslova – slavlje mučenika. Pobožnost križnoga puta naslovljena „Moja osveta je oprost“ pred vjernike stavlja lik blaženog Miroslava Bulešića koji svjesno, spremno i u potpunoj pokornosti Božjoj svetoj volji prihvaća križ, put koji je određen za njega. Na ilustracijama uz pojedine postaje nalazimo i Bulešića, koji je i prije svoga prolijevanja krvi, s dubokom pobožnošću promišljao Isusov križni put. Slijede razne molitve i pobožnosti bl. Miroslavu. Uz molitvu za njegovo proglašenje svetim, tu su litanije i krunica, molitve bl. Miroslavu molitve u raznim prigodama, kao i tekst trodnevnice s naglaskom na „vjeru, ufanje i ljubav“, te devetnica i promišljanja o onome što je na poseban način obilježilo blaženikov život križ, apostolsko djelovanje, ljubav prema bližnjemu, obitelj, kušnje, naknada za grijehe, molitva, Blažena Djevica Marija, sveta pričest. Molitvenik donosi i predložak za euharistijsko klanjanje.

U posljednjem dijelu molitvenika nalazi se pjesmarica koja uz druge pučke pjesme donosi i Himan bl. Miroslavu Bulešiću, a na samom kraju vjernici mogu pronaći sažeti životopis blaženika. (Tiskovni ured PPB)

Scroll to Top