Obljetnica mučeništva

Obilježena 68. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića

Danas, na ovaj veliki dan gdje smo sjedinjeni u molitvi i častimo blaženog Miroslava Bulešića, sjetimo se da smo danas pozvani slijediti njegov primjer vjere i vjernosti Bogu do kraja života, kao živi članovi Crkve kojoj s ponosom pripadamo već četrnaest stoljeća i koja je i danas, i ostaje zauvijek jedna sveta katolička i apostolska!, naglasio je nadbiskup Rajič u homiliji.

U ponedjeljak, 24. kolovoza 2015. godine navršila se 68. obljetnica mučeništva našeg najmlađeg blaženika Miroslava Bulešića, a to je ujedno i drugo obilježavanje obljetnice njegovog mučeništva nakon beatifikacije. Obljetnica mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića u njegovoj je rodnoj župi Svetvinčenat obilježena svečanim koncelebriranim večernjim misnim slavljem koje je predvodio mons. dr. Petar Rajič, naslovni nadbiskup Sarsenteruma, novoimenovani apostolski nuncij u Angoli te Svetom Tomi i Principu. Koncelebrirali su porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša, biskup u miru mons. Ivan Milovan te tridesetak svećenika.

Na početku misnog slavlja predvoditelja, okupljene svećenike i vjerni puk pozdravio je biskup domaćin mons. Kutleša. Mons. Rajič se je, uz zahvalu na pozivu za predvođenje tog misnog slavlja, prisjetio radosti što je mogao osobno sudjelovati na slavlju Beatifikacije 2013. godine, te naglasio kako u bl. Bulešiću slavimo jednog velikana naše vjere koji je dao život za Krista i za Crkvu.

Mons. Rajič je homiliju započeo govoreći uvodno o životvornoj Božjoj riječi koja se u našem svakodnevnom životu očituje, ako smo otvoreni primiti je i usvojiti u srcu, a koja se je najsavršenije objavila u Kristu, u svemu što je govorio, činio i naučavao. Zato sav Isusov život, preko smrti i uskrsnuća, govori i nama danas kako je On doista utjelovljenje i ostvarenje Božje riječi među nama, naglasio je propovjednik i nastavio: Isus je ujedno i sijač Riječi koji je i sam je postao sjeme umrlo da bi oživio i nama vratio život. Taj isti Isus uspoređuje naša srca sa zemljom koja je spremana primiti sjeme Božje riječi. Iako naša srca mogu biti poput plitke zemlje ili kamenitog tla koje uopće ne prima sjeme, ili možda ugušena zbog trnja životnih briga i nevolja, postoji i malo dobrog tla na koje Bog računa, koje je kadro proizvoditi i stostruke plodove ljubavi i dobrote. Postati dobro tlo, koje može primiti sjeme Božje riječi, kako bi rodilo dobrim plodovima u našem životu, sažetak je našeg kršćanskog poziva.

Među svijetlim primjerima vjernika, koji su postali dobro tlo, primili sjeme Božje riječi i dopustili da proklija, raste i donosi mnoge dobre plodove bio je i blaženi Miroslav Bulešić, rekao je propovjednik te naglasio pojedine elemente iz Blaženikovog života, s posebnim naglaskom kako je svoje pastoralne dužnosti obavljao vjerno i odlučno kroz ona teška vremena, slaveći Boga u svemu, unatoč protivljenju komunista.

Divimo se ovom hrabrom svjedoku mučeniku kao i svim našim ostalim katoličkim svjedocima vjere koji su nesebično dali najveći dar – vlastiti život za Boga, za Crkvu i za narode kojima su pripadali i služili. Častimo uspomenu blaženog svećenika Miroslava koji je bio svjestan opasnosti vremena u kojem je živio i koji je hrabro položio svoj život kao svjedočanstvo  svoje vjere i potpunog pouzdanja u Boga.  No danas, možda više nego ikada, Kristu i Njegovoj Crkvi trebaju vjernici koji su spremni živjeti i svjedočiti za njega. Ti vjernici nisu samo svećenici i časne sestre koji će uvijek biti potrebni u Crkvi, nego i svjetovnjaci, dakle Vi, braćo i sestre, koji svojim riječima i dobrim primjerom možete doprijeti do mnogih i više nego posvećene osobe. Pitanje je samo koliko će ih se odazvati na Isusov poziv, jer nije nikada lako biti Kristov učenik i sljedbenik.

Učenici su primili od Isusa ono što su trebali prenijeti drugima, a to je pravednost, mir i radost u Duhu Svetomu, što je očitovanje kraljevstva Božjega među nama. Sve drugo je prolazno i nebitno za život. I doista, svi smo pozvani i poslani od Boga da i danas budemo pravedni jedni prema drugima, mirotvorci u svijetu, radosni svjedoci Kraljevstva Božjega, prepoznatljivi prijatelji Isusa Krista, koji je mir i spasenje naše.

Zato danas, zaključio je propovjednik, na ovaj veliki dan gdje smo sjedinjeni u molitvi i častimo blaženog Miroslava Bulešića, sjetimo se da smo danas pozvani slijediti njegov primjer vjere i vjernosti Bogu, do kraja života, kao živi članovi Crkve kojoj s ponosom pripadamo već četrnaest stoljeća koja je i danas i zauvijek ostaje jedna sveta katolička i apostolska!

Po završetku misnog slavlja uslijedio je ofer, čašćenje relikvija Blaženika, te ophod vjernika iz oltara gdje se u mikroklimatskim komorama čuvaju talar, kojeg je Blaženik nosio u trenutku mučeništva, i komad zida s njegovom krvlju.  

Župa Svetvinčenat se na obilježavanje obljetnice pripravljala trodnevnicom u župnoj crkvi, od 21. do 23. kolovoza. Trodnevnicu je predvodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru. Svake večeri program je započeo krunicom, te se nastavio Svetom Misom i euharistijskim klanjanjem.

Scroll to Top