Sanjin Francetić, rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II predvodio je misno slavlje trećeg dana duhovne obnove u Svetvinčentu, u zajedništvu s župnikom, domaćinom vlč. Darkom Zgrablićem i vlč. Dragutinom Petrovićem

Na grobu budućeg blaženika: Molitva za nova duhovna zvanja

Trećeg dana duhovne obnove u Svetvinčentu, rodnoj župi našeg skorašnjeg blaženika Sluge Božjeg Miroslava Bulešića, koja se održala kao priprava na slavlje beatifikacije, misno slavlje i druge sadržaje predvodio je preč Sanjin Francetić, rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. Večer je započela krunicom i prigodnim razmišljanjima uz otajstva svjetla, a nastavilo se sv. Misom koju je u suslavlju sa župnikom domaćinom vlč. Darkom Zgrablićem i vlč. Dragutinom Petrovićem, predvodio preč. Francetić.  Predslavitelj je u uvodnom obraćanju spomenuo i sv. Mateja te ponukao nazočne da se zapitaju, kako smo mi spremni svjedočiti svoju vjeru? Osvrćući se zatim u homiliji na beatifikaciju Miroslava Bulešića, predslavitelj je naglasio „ Mještanima ovog mjesta želim čestitati što će sin ove župe biti proglašen blaženim, a nadamo se i svetim.

Ja zapravo vjerujem kako je on već svet i kako nas svih zagovara, ali treba proći sav taj predodređeni postupak. Na beatifikaciji nemamo baš često prilike sudjelovati, pa nekako smo navikli hodočastiti na mjesta gdje su živjeli sveci i blaženici, i uvijek mislimo to je tamo negdje, kao da smo izgubili svijest da je svetost ono što treba biti tu među nama, naglasio je predslavitelj.

Preč. Francetić je istaknuo kako molitva za duhovna zvanja ima smisla tek ako se u to doista vjeruje, a tim više ako se u društvu stvori pozitivno duhovno ozračje u kojem će mladi koji osjete poziv za svećeništvo i redovništvo to zrelo i promišljeno prihvatiti, uz prevažnu potporu obitelji i bliže okoline.

Problem manjeg broja duhovnih zvanja danas leži dijelom i u  malobrojnosti obitelji u odnosu na nekada, manji je broj djece i manji je broj onih koji se odluče na duhovno zvanje, rekao  je propovjednik. Nadalje, mnogi mladi ljudi možda i osjete poziv, ali ambijent nije poticajan u smislu prihvaćanja tog poziva, pa kad slušaju samo o poteškoćama u tom zvanju odustanu. Globalno gledajući u svijetu je sve veći broj starijih zvanja, a u skladu sa tom tendencijom je i riječka bogoslovija za koju je naveo podatak kako je  polovica, od 34 prošlogodišnja bogoslova, već imala neko prethodno zvanje, liječnici, piloti, kuhari, stolari…

Propovjednik je u nastavku istaknuo važnost molitve bližnjih za duhovno zvanje te u tom smislu naveo promjere svetaca i blaženika čije su majke cijelog života molile za njihova zvanja, poput sv. Augustina, bl. Stepinca i drugih. Rektor je nadalje naglasio važnost obitelji, ali i  zajednice vjernika, župe za nova duhovna zvanja, molitvom ali i poticajnim primjerima i stvaranjem pravilnog duhovnog ozračja u kojem će mladi lakše prihvatiti duhovni poziv.

Govoreći o ljepoti svećeničkog poziva propovjednik je citirao misli o svećeništvu sv. Ivana Vianey, te u nastavku spomenuo i činjenicu kako je Bulešićeva smrt, unatoč zabrani da se o tome govori, u stvari bila poticaj tadašnjim pazinskim sjemeništarcima na još boljem ustrajanju u pozivu, a i samo mjesto njegove pogibije, dalo je nakon tog kobnog događaja više uspješnih svećeničkih zvanja.

I euharistijsko klanjanje koje je uslijedilo bilo je na nakanu novih duhovnih zvanja, a susret je i treće večeri zaključen ophodom vjernika i koncelebranata iza oltar gdje su u vitrinama izloženi Talar u kojem je Bulešić bio u trenutku pogibije, jastuk natopljen krvlju te, krvlju poprskan komad zida iz župnog ureda u Lanišću.

Duhovna obnova završila je jučer, 22. rujna, nedjeljnim misnim slavljem koje je predvodio župnik Zgrablić, sa prigodnom homilijom na temu „Ni jedan sluga ne može služiti dvojici gospodara“. ( G. K.)

Scroll to Top