Film

Dokumentarac “Moja osveta je oprost” – Najbolji ovogodišnji hrvatski katolički film

“Moja osveta je oprost”, dokumentarni film o životu i tragičnoj smrti istarskog svećenika Miroslava Bulešića, čija je scenaristica riječka novinarka HRT-a Irena Hrvatin, a redatelj Neven Mihel Dijanežević, najbolji je film Festivala hrvatskoga katoličkog filma održanog na Trsatu.

Jedanaest filmova bilo je u konkurenciji petog Festivala hrvatskoga katoličkog filma što je od 5. do 7. lipnja održan na Trsatu u organizaciji Istra filma i trsatskog Franjevačkog samostana. Specijalizirani filmski festival okuplja i vrednovanju izlaže godišnju produkciju katoličkih filmova snimljenih u Hrvatskoj i hrvatskoj dijaspori. Sudjeluju filmovi svih žanrova, igrani, dokumentarni, animirani, obrazovni, amaterski…, u kojima se iskazuju evangelizacijske i društvene vrijednosti Katoličke crkve u Hrvata.

Moja osveta je oprost, snimljen u produkciji HRT-a, premijerno je prikazan 24. kolovoza prošle godine, točno 66 godina nakon mučeničke smrti Miroslava Bulešića. Film je dokumentarno–igrani i traje 50 minuta. U njemu po prvi puta javno svjedoči dvadesetak živućih svjedoka tragičnog događaja 1947. u župnom stanu u Lanišću.

Film je prožet igranim scenama koje dočaravaju krvavu krizmu i životni put blaženika
rođenog u Čabrunićima 1920. godine. Scene u filmu snimane su u mjestima gdje je djelovao i živio: u Čabrunićima, Svetvinčentu, Kopru, Rimu, Baderni, Kanfanaru, Pazinu. Moja osveta je oprost riječi su koje je Bulešić zapisao u duhovni dnevnik 23. travnja 1945. godine, kada su mu već stizale otvorene prijetnje smrću. (Tatjana Sandalj)

Scroll to Top