Blagoslovljena kapelica u znak zahvale bl. Miroslavu Bulešiću u Barić Dragi

U četvrtak, 20. kolovoza 2020. u mjestu Barić Draga nedaleko Karlobaga, vlč. mr. Ilija Jakovljević, vicepostulator u kauzi kanonizacije bl. Miroslava Bulešića blagoslovio je prvu kapelicu posvećenu bl. Miroslavu Bulešiću izvan Porečke i Pulske biskupije. Zanimljivo je da je to ujedno i prva kapelica koja je sagrađena u znak zahvale za konkretnu primjenu milost, dok su sve ostale do sada sagrađene općenito kao znak štovanja.

Kapelicu je dala sagraditi obitelj Mađarić, kao znak zahvale bl. Bulešiću kojemu su se usrdno molili za ozdravljenje četrnaestogodišnje Lune Mađarić koja je bila oboljela od akutne limfoplastične leukemije.  Obitelj je Blaženika upoznala pomalo neobičnom pronalaskom sličica s njegovim likom i molitvom, i odmah su mu se počeli usrdno moliti te intenzivno posjećivati kapelicu u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, gdje se nalaze njegove relikvije za javno štovanje.

images 2020 08 KOLOVOZ PHOTO 2020 08 20 11 48 38 768x1023

Blagoslovu kapelice na imanju obitelji Mađarić je nazočilo stotinjak osoba. Uz blagoslov vlč. Jakovljević je izrekao prigodnu homiliju u kojoj je podsjetio na činjenicu da je Blaženik živio u vremenu II. svjetskog rata i poraća te da je u tim teškim vremenima potrebno ‘svaku ljudsku ranu zamotati u bijeli omot ljubavi, a Ljubav je Bog’. Nastojao o u tome teškome vremenu svakome čovjeku donijeti Božju ljubav. Svatko od nas ima rane koje obilježavaju nas život, on je nastojao da svojim djelima i svojim životom svaku ljudsku ranu zamota u bijeli omot ljubavi, a isto to čini i danas svojim zagovorom kada mu se molimo za pomoć u našim potrebama, naglasio je vlč. Jakovljević. Blaženik nije osuđivao nikoga tko je činio zlo njemu, njegovome narodu ili Crkvi, već je u svome duhovnome testamentu napisao „Moja osveta je oprost.“ Oprost je polazište za naše duhovno ozdravljenje. Često nam je teško oprostiti, lako osuđujemo i prozivamo, bl. Miroslav je molio da mu Bog podari snagu za oprostiti. Blaženik je svoj životni put povjerio zagovoru Blažene Djevice Marije. Blaženi Miroslav je nastojao svakoga čovjeka dovesti do Boga. Kada je bio prozvan zašto svete sakramente dijeli i Talijanima i Nijemcima i partizanima on je odgovorio „Ja kao katolički svećenik svete sakramente ću dati svakome koji ih traži, jer u svakome čovjeku nastojim vidjeti ono pozitivno, da je Dijete Božje, u svakome čovjeku želim otkriti sliku Božju. To je poziv i nama da i mi jedni u drugima otkrijemo tu sliku Božju. Mi u svojima bližnjima moramo vidjeti dijete Božje kako bi ih mogli ljubiti. Molimo da nas zagovara bl. Miroslav da oprostimo, pozvao je vlč. Jakovljević, jer nemogućnost ljubljenja i prihvaćanja najviše ranjava onoga koji nije u stanju ljubiti.

Ova je kapelica plod zahvale ove obitelji bl. Miroslavu Bulešiću, Bog je uslišio njihove molbe po, vjerujemo njegovu zagovoru, pa stoga svima preporučam da se molimo zagovoru bl. Miroslava koji neka nam bude uzor u kršćanskome življenju i podnošenju bijeloga mučeništva, zaključio je propovjednik te naglasio da će nam bl. Miro zasigurno biti bliz ako ga budemo molili snagu da možemo oprostiti.

Ovdje se može poslušati homilija te kratki razgovor, svjedočanstvo koje je vlč. Jakovljević tom prigodom snimio s obitelji Mađarić:

Lijepo je čuti svjedočanstva koja odišu ovakvom pobožnošću i vjerom. Radi li se doista o nadnaravno prepušta se dakako odluka nadležnim službama, no naš je Blaženik ovime još jednom potvrdio ono što znamo da je inače najveća blagodat koju primamo od božjih ugodnika, a to je da privlače ljude Bogu i ražaruju i učvršćuju vjeru. (G. Krizman)

images 2020 08 KOLOVOZ PHOTO 2020 08 20 11 48 56
images 2020 08 KOLOVOZ PHOTO 2020 08 20 11 49 22
images 2020 08 KOLOVOZ PHOTO 2020 08 20 11 49 41
Scroll to Top