Blagoslovljen kamen temeljac za Hospicij Blaženi Miroslav Bulešić

U ponedjeljak, 26. studenoga 2018. održana je svečanost blagoslova i polaganja kamena temeljca za Hospicij Blaženi Miroslav Bulešić u Puli.

Polažući kamen temeljac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je važnost ove ustanove za Istru te napomenula kako smatra da upravo na ovakvim projektima treba imati partnerski odnos sa Crkvom jer je to, napose kada se hospicij otvori, jako važno.

Porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, rekao je kako se tim terminalnim bolesnicima osim materijalne i medicinske želi ponuditi i duhovna skrb. Spomenuo je primjer Poljske gdje je iz fondova Europske unije napravljeno već preko 300 hospicija te izrazio namjeru da se, ne samo u Istri nego u cijeloj Hrvatskoj omogući ljudima, kako je rekao, jedan blaženi način odlaženja s ovoga svijeta.

Mons. Dražen Kutleša već 2014. godine započeo aktivno raditi na ideji osnivanja i izgradnje Hospicija u Istri. Prva ideja je bila nadograditi Hospicij na današnji Svećenički dom Betanija u Puli, na Vidikovcu. Nakon gotovog projekta rečeno je da se na tom mjestu ne može graditi Hospicij kao zdravstvenu ustanovu.

Hospicij će se graditi blizu kompleksa nove pulske bolnice, a namijenjen je pacijentima u najtežim trenucima njihova života te njihovim obiteljima.  Više o samom hospiciju rekla je klinička koordinatorica za palijativnu skrb u Istarskoj županiji, doktorica Julijana Franinović Marković. Palijativna skrb u Istarskoj županiji razvija se od 2005. godine. Najprije volonterski, a potom kroz kućnu palijativnu skrb koju pružaju mobilni timovi.  Hospicij u Puli bit će nadogradnja i osnaživanje postojećeg palijativnog sustava u Istri i to kroz tri funkcije. U novoizgrađenoj strukturi pružati će se stacionarnu zdravstvenu skrb, s 14 kreveta uglavnom u jednokrevetnim sobama u kojima će moći uz bolesnika boravit članovi obitelji. Predviđa se da bi takvu skrb moglo koristiti oko 220 bolesnika godišnje. Tu će biti i dnevni centar kao mjesto volonterskog djelovanja u pomoći bolesnicima, ali i onih koji mogu pomoći u drugim aspektima funkcioniranja hospicija. Treći segment hospicija bit će  obrazovni centar u suradnji s medicinskom školom i pulskim sveučilištem Jurja Dobrile kako bi se osiguralo educiranje novih pružatelja usluge palijativne skrbi.

 Porečka i Pulska biskupija, Istarska županija i Grad Pula sklopili su 27. svibnja 2015. godine Pismo namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta osnivanja ustanove za palijativnu skrb. Ugovor o gradnji pulskog hospicija potpisan je u srpnju 2018. godine, a riječ je o projektu vrijednom oko petnaest milijuna kuna od čega je iz državnog proračuna kroz tri proračunske godine osigurano deset milijuna. Sredstva za ostatak projekta izgradnje osigurati će biskupija, a u troškovima opremanja sudjelovati će Istarska županija i Grad Pula, pojasnio je biskup Kutleša u izjavi za medije.

Lokacija za gradnju hospicija određena je Ugovorom o osnivanju i prijenosu prava građenja između Opće bolnice Pula i Caritasa Porečke i Pulske biskupije za građevinsko zemljište površine 6.576 m² na rok od 30 godina.Projekt zgrade ustanove za palijativnu skrb – Hospicij Bl. Miroslav Bulešić Pula realizirala je tvrtka  Arhetip 21 d. o. o. Građevinska dozvola je izdana 12. travnja 2018. godine. Na troškovnik za izgradnju Hospicija pristiglo je pet ponuda. Najpovoljniji ponuđač bio je De Conte d. o. o. iz Labina. Ugovor je s njima sklopljen 12. studenoga 2018. godine za iznos od 11.237.038,68 kn, a koji se iznos onda uvećava za iznos PDV-a tj. 14. 046.298,35 kn.

Ukupna korisna površina građevine iznosi 1.259,41 m², od čega korisna površina unutarnjih prostora iznosi 1.075,47 m².

Pergamenu koja je umetnuta u kamen temeljac potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša, istarski župan  Valter Flego i gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić.

Predviđeni rok završetka projekta je 1. svibnja 2020, godine.

Scroll to Top