Misa

Vjera crkve rađa svece mučenike

U Svetvinčentu je, 24. kolovoza 2014. godine u 18 sati, u rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića, svečanu misu, povodom obilježavanja 67. obljetnice mučeništva, prve nakon beatifikacije, predvodio mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki i metropolita.

U koncelebraciji su bili porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, biskup u miru mons. Ivan Milovan, te tridesetak svećenika.

„Ovdje je posijano sjeme vjere koje će uroditi plodom mučeništva, rekao je propovjednik govoreći o Blaženikovoj rodnoj župi, najprije u dosljednom življenju vjere, u kušnjama svakodnevnog života, a zatim, kada je Gospodin to tražio, i žrtvom vlastitog života koju je bl. Miroslav prihvatio i prikazao bez mržnje prema svojim ubojicama, ispunivši tako riječi iz svoje duhovne oporuke: „Moja osveta je oprost“.

Potrebno je nadići ljudsko gledanje na mučeništvo koje ga smatra nesrećom, kaznom, propašću te prihvatiti Božju perspektivu gdje je ono pobjeda Božje milosti nad ljudskom slabosti i i posljedica nasljedovanja Krista i duboke povezanosti s njim. Dok bezbožnici ostaju u neznanju odakle snaga mučenicima, odakle im tolika spremnost za prihvaćanje i podnošenje najtežih muka, oni koji tu stvarnost promatraju u svjetlu Božje Riječi znaju da snagu daje vjera u Isusa Krista. Vjerom u Isusa Krista sveti su mučenici, među njima i bl. Miroslav, pobijedili sve kušnje i ostali do kraja čvrsti i nepokolebljivi u opredijeljenosti za Krista, svjesni da se onima koji vjeruju smrću život mijenja,a ne oduzima.

Govoreći o dnevnom evanđelju, nadbiskup je istaknuo činjenicu da je sv. Bartola, Natanaela, apostol Filip doveo do Isusa. U Natanaelovom ispovijedanju vjere važno je primijetiti upravo posredovanje drugih, Filip ga je doveo Isusu, prepustivši zatim neka Isus učini svoje. Za prihvaćanje vjere, a jednako tako i mučeništva radi vjere, uz nutarnje rasvjetljenje i pouku Oca i Sina i Duha Svetoga, potrebno je i posredovanje ljudi. Iz toga razloga ovdje danas, dok zahvaljujemo Bogu, dužni smo zahvaliti i obitelji bl. Miroslava i cijeloj ovoj župnoj zajednici, kao i tolikim drugima koji su ga duže ili kraće pratili na njegovu kratkom životnom putu. Bez žive vjere onih koji su ga rodili, uz koje je odrastao i koji su mu pomagali svojim molitvama, žrtvama i posebno vjerničkim primjerom, mladi Miroslav vjerojatno ne bi stekao palmu mučeništva. Vjera Crkve rađa svece i mučenike. Zbog toga svatko od vas članova ove župne zajednice, u kojoj je mladi Miroslav stasao u gorostasa vjere, može s pravom biti ispunjen svetim ponosom, naglasio je nadbiskup Devčić. No, pritom ne smijete zaboraviti zapitati se je li vaša vjera i danas takva da može uroditi plodovima svetosti, i ako treba, mučeništva. Je li vaša vjera poput svjetionika koji je siguran orijentir svima, posebno mladima, na uzburkanoj pučini današnjeg materijalističkog vremena? Sveci i mučenici najbolji su pokazatelj živosti vjere neke crkvene zajednice, kao i cijele Crkve.

Bog nas je stvorio slobodne i time svakom stavio u vlastite ruke njegovu sudbinu, rekao je propovjednik. Posebno je u tom smislu danas važno da se pruži svjedočanstvo vjere mladima koji traže smisao vlastitog života. Bulešićevi suvremenici, a nadasve njegovi zapisi svjedoče o njegovoj istinitosti i vjerodostojnosti. On je doista živio ono što je vjerovao, i zbog toga je njegov primjer privlačio mnoge, a njegov je apostolat bio čudesno plodonosan. Nadbiskup je poželio da zagovorom blaženog Bulešića, privlačimo svojim vjerničkim primjerom, kako bi svi koji nas susreću, zahvaljujući vjerodostojnosti naše vjere, mogli upoznati Krista i beskompromisno ga nasljedovati.

Na kraju misnog slavlja nakon završnih zahvala koje je uputio župnik, nadbiskup je, citirajući riječi kardinala Amata, koji je rekao da je Bulešić jedan dragulj, pozvao sve okupljene da više cijene naše blaženike, kroz upoznavanje, nasljedovanje i širenje njihovog štovanja. Ponekad se stiče dojam da želimo svece a kada ih dobijemo kao da ih ne znamo dovoljno štovati. Neka nam bl. Miroslav u tome pomogne!

Nakon završnog blagoslova biskupi, svećenici te svekoliko puk Božji krenuli su u ophod oko oltara iza kojeg je izložen okrvavljeni jastuk, talar, te Blaženikovom krvlju poškropljen komad žbuke iz sobe u Lanišću, gdje je Blaženik bio ubijen. (G. Krizman)

vjera2
Scroll to Top