U Lanišću trodnevnica povodom 75. obljetnice mučeništva bl. M. Bulešića

U Lanišću, mjestu pogibije bl. Miroslava Bulešića, započela je trodnevnica uoči 75. obljetnice mučeništva. Misno slavlje prvoga dana trodnevnice, u nedjelju, 21. kolovoza predvodio je vlč. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Na početku je predsjedatelja msnoga slavlja pozdravio i predstavio župnik domaćin vlč. Josip Mašina.

Na početku homilije, dr. Markić je podsjetio kako su prvi kršćani vjerovali da je dan smrti, osobito za mučenike, dan rođenja za nebesku slavu, „dies natalis“, te je u tom vidu naglasio, kako je ovo prvi dan trodnevnice za proslavu toga „rođenja za nebo“ bl. Miroslava Bulešića. Također je ukazao na znakovitost dana njegove mučeničke smrti kada je ubijen iz mržnje prema vjeri. Toga dana je spomendan sv. Bartola, apostola koji je u svoje vrijeme podnio mučeničku smrt naviještajući evanđelje.

U nastavku homilije je u duhu misnih čitanja pojasnio znakove i znakovitosti o kojima oni govore. U prvom čitanju Izaija kaže „postavit ću im znak, znak koji će navješćivati slavu moju narodima i dalekim otocima koji nisu čuli glasa o meni ni vidjeli moje slave.” To je bila proročka vizija Izaije.

images 2022 08 august 1500867

I naš bl. Miroslav bio je znak svojim suvremenicima s kojima je dijelio vrijeme zemaljskoga života, ali ništa manje ne bi trebao biti znak nama. I nama treba biti veliki znak, jer čuvajući spomen na njega i njegov mučeništvo obnavljamo našu spremnost na svjedočenje.  Dok častimo lik bl. Miroslava Bulešića u isto vrijeme obnavljamo u sebi onu spremnost koju je on imao podnijeti mučeništvo, ili u našem slučaju svjedočiti za Boga svojim život, rekao je propovjednik, te dodao, kako je blaženik poseban svećenicima. „Dijelio je s nama naš poziv i svećeničku službu. Stoga nam je i po tome primjer i nadahnuće u vršenju naše svećeničke službe“ rekao je dr. Markić, te vjernike pozvao da u svojim zagovornim molitvama bl. Miroslavu uvijek uključuju i svećenike današnjeg vremena u našem narodu.

Nastavljajući govor o bl. Miroslavu kao znaku, rekao je, kako je blaženik osobito znak vjernici župe u kojoj je podnio mučeništvo i vjernicima u cijeloj Istri, jer „pokazuje kako je zadaću svetosti moguće ostvariti u svakom vremenu i u svakome pozivu. a od te zadaće nema veće“. No, bl. Miroslav je još jedan znak. „Znak je i poziv na obraćenje i onima koji su u ono vrijeme sudjelovali u njegovu ubojstvu, ali i onima koji dan danas duhovno baštine, brane i štuju bilo koji totalitarni sustav koji je prezirao Boga i čovjeka. Znak je svima koji na pijedestal štovanja umjesto dragoga Boga stavljaju rasu, naciju, klasu, orijentaciju, bilo što drugo. Sve je to ideologija bez Boga i ako to činimo nismo na dobrom putu.“

U duhu drugoga čitanja, dr. Markić je posvijestio, kako u 21. stoljeća naše vjere, nema stoljeća u kojem Crkva nije bila progonjena. „Velika je tajna naše vjere, da što smo bliže Bogu, što smo dublje u vjeri to nam se Bog više sakriva, i sve teže prepoznajemo u patnji, trpljenju Božju blizinu. To je znak zrelosti vjere u križu, muci, trpljenju prepoznati Božju blizinu“.

Na kraju homilije, osvrćući se na Isusov odgovor na pitanje „je li mnogo onih koji se spasavaju“, propovjednik je podsjetio, kako u tom trenutku, nije bilo mnogih onih koji se spasavaju, jer se spasenje, tako vjerujemo mi kršćani moglo dogoditi tek po Isusovoj žrtvi na križu, po Njegovu uskrsnuću, po Njegovoj pobjedi nad smrću. To je cijena našeg spasenja. „Neka nam današnja nedjelja i poruke njezinih čitanja budu dobar uvod u pripravu za proslavu blagdana bl. Miroslava, na kojemu su se u nebeskom kraljevstvu ostvarile današnje evanđeoske riječi: ‘evo ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji“ riječi su kojima je dr. Markić zaključio homiliju.

Misa je završena pjesmom “Palmina grano, bl. Miroslavu Bulešiću”, koja je namjenski napisana i skladana za proslavu beatifikacije.

 1500859

Drugoga dana, u ponedjeljak, 22. kolovoza, nakon klanjanja, mogućnosti za ispovijed i krunice, misu u 18 sati predvodi vlč. Marko Dokoza, župnik na otoku Ugljanu.

Trećega dana, u utorak, 23. kolovoza, svečanu svetu misu pjevanu po Laniški, s početkom u 18 sati, predvodi mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Na samu 75. obljetnicu mučeništva, u srijedu, 24. kolovoza, svečanu misu u 11 sati predvodi preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik Župe sv. Pavla ap. To će misno slavlje animirati Župni zbor sv. Pavla ap. u Puli.

U Svetvinčentu, Blaženikovoj rodnoj župi, trodnevnica je započela u nedjelju, 21. kolovoza, večernjom misom koju je predvodio vlč. Josip Mašina, župnik u Lanišću. Drugoga dan misu predvodi preč. Mladen Matika pazinski dekan i župnik, a trećega dana vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe.

Središnje svečano misno slavlje o 75. obljetnici mučeništva bl. Miroslava Bulešića obilježit će se u Svetvinčentu, u srijedu, 24. kolovoza 2022., svečanim misnim slavljem u 18 sati koje će predvoditi zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić. 

{gallery}2022/22821markic{/gallery}

Scroll to Top