Rodna župa obilježila 101. obljetnicu rođenja bl. Miroslava Bulešića

Selo Čabrunići, u Župi Svetvinčenat, i ove je godine, tradicionalno, druge subote u svibnju, uoči njegova rođendana, obilježilo obljetnicu rođenja svog najslavnijeg sumještanina, bl. Miroslava Bulešića(13. 5. 1920. – 24. 8. 1947.).

Misno slavlje ispred blaženiku posvećene kapelice na trgu nedaleko rodne kuće, pored pruge, predvodio je o. Marijan Glamoćak, iz rovinjskog franjevačkog samostana, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Darka Zgrablića.

Propovjednik je na početku homilije istaknuo posebnu vezu koja postoji između sinova i majki, te je podsjetio na činjenicu da je bl. Miroslav u prigodi svoje mlade mise odbio da ga na putu prema Svetvinčentu prate talijanske zastave obrazloživši to afirmacijom da je njegova majka Hrvatica. Spominjući sliku blaženika s njegovom majkom primijetio je njihovu sličnost. Propovjednik se u tom kontekstu osvrnuo na Majčin dan koji se slavi sutra. Podsjetio je na petero djece obitelji Bulešić, svi su imali vjerski odgoj od iste majke i istoga oca, rekao je. Među njih petero Bog izabire Miroslava već od majčine utrobe, a on se svojom vjerom i ljubavlju kao odrastao čovjek sav izuzima iz obitelji, rodbine, župe i daruje se Bogu. Sebe izuzeti i darovati Bogu to je odgovor na poziv koji mu je Bog darovao, naglasio je p. Marijan.

Miroslav se sav predao Spasiteljevoj Majci Mariji, posvetio se njezinoj brizi, njezinom zagovoru, znajući da je ona majka Svećenika. Miroslavovo je djetinjstvo bilo prožeto ljubavlju prema zemaljskoj majci, koju je kasnije stavio u lik Blažene Djevice Marije. Nije moguće o bl. Miroslavu govoriti a ne spomenuti njegovu tjelesnu majku, a potom i Blaženu Djevicu Mariju kojoj je Miroslav ostao vjeran do smrti, sebe sav darujući Majčinu Sinu Isusu Kristu i Crkvi.
Miroslav je rođen u Marijinu mjesecu, svibnju, na dan Gospe Fatimske, pa je potrebno uz Blaženu Djevicu Mariju spomenuti i njezine sinove svećenike koji su se njoj posvetili i tu svetost njezinim zagovorom stekli.

Propovjednik je potom citirao umirovljenog krčkog biskupa Valtera Župana koji je na Znanstvenom skupu o 70. obljetnici uspostave Apostolske administrature u Pazinu i 40. obljetnici ujedinjena Crkve u Istri, prisjetio svoje formacije u Pazinskom sjemeništu gdje je predavač bio mons. Božo Milanović. On je sjemeništarcima pričao o svojoj posjeti kardinalu Alojziju Stepincu zajedno s vlč. Miroslavom Bulešićem u rujnu 1946. godine. Pitali su ga „Što učiniti u tome času? Prikloniti se Italiji s demokršćanima na vlasti ili Socijalističkoj Republici Hrvatskoj u sklopu Jugoslavije“ Kuda krenuti s Istrom?“. Nadbiskup Stepinac je samo rekao „Mis smo jedan narod.“. Tada je vlč. Miroslav zatražio još jednu osobnu audijenciju kakao bi kardinalu zahvalio što ga je stipendirao tijekom studija na Papinskom sveučilištu Gregoriana, prenio je o. Marijan Glamoćak.

Predslavitelj je pojasnio da je bljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića u biti 13. svibnja, no zbog tradicionalnog obilježavanja druge subote u svibnju ove se godine poklapa s rođendanom bl. kardinala Stepinca, koji je rođen 8. svibnja 1898. godine u Župi Krašić. Predslavitelj je potom pročitao posvetnu molitvu u čast Majci Božjoj koju je kardinal Stepinac izrekao 7. srpnja 1935. godine pred kipom Majke Božje Bistričke.

Misa je završena molitvom Litanija blaženom Miroslavu, a na samom kraju okupljenima i predslavitelju prigodnim se zahvalama obratio župnik domaćin, koji je sve potaknuo da se svakodnevno utječu Nebeskoj Majci i da svakodnevno zahvaljuju onoj koja nas je donijela na svijet, bilo da je još s nama ili je u Vječnosti. Neka Gospodin, i po zagovoru bl. Miroslava pogleda na njegovu majku, i oca, sve pokojne iz obitelji, neka nas Gospodin ujedini u radosti svoga Kraljevstva. Bl. Miroslav prepoznat je kao najbolji plod ovoga mjesta, kao i cijele župe i biskupije, to je razlog za ponos, što imamo takvoga sina ovoga mjesta, ali to je i odgovornost. Crkva nam preko ljudi poput njega želi reći da je postati svet moguće, Miroslav ne smije biti iznimka u Čabrunićima ni u ovoj biskupiji općenito, nego neka nam on pomogne da svi mi budemo na tome tragu, da živimo svetim životom. Župnik je zahvalio predslavitelju na predvođenju te naglasio kako je o. Marijan čest hodočasnik bl. Miroslavu.

Nakon završne pjesme predstavnik mještana Čabrunići je župniku Zgrabliću u ime svih čestitao 50. rođendan.

Kapelica bl. Miroslava Bulešića je podignuta uz beatifikaciju, prema projektu arhitekta Branka Orbanića iz Žminja, na inicijativu i zahvaljujući zalaganju mještana. (G. Krizman)

Scroll to Top