Priopćenje o proslavi 60. godišnjice mučeničke smrti sluge božjega Miroslava Bulešića

Ove godine Biskupija porečka i pulska zajedno sa cijelom domovinskom Crkvom proslavlja 60. obljetnicu mučeničke smrti Sluge Božjega Miroslava Bulešića. Svečana proslava bit će u Svetvinčentu, 24. VIII. 2007. s početkom u 17 sati.

Svečano misno slavlje predvoditi će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s hrvatskim biskupima i svećenicima iz svih naših biskupija. Prigodnu homiliju izreći će kardinal Bozanić, a na kraju misnog slavlja nazočnima će svoju riječ uputiti apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Francisco Javier Lozano.

Program i sadržaji

-petak 24.08.2007.

1. LANIŠĆE – mjesto mučeničke smrti Sluge Božjega
11,00 sati – Molitva Srednjeg časa (za svećenike)
– predvodi: Josip kard. Bozanić
– nagovor: mons. dr. Mile Bogović

2. SVETVINČENAT, rodna župa Sluge Božjega,(u župnoj crkvi nalazi se njegov grob)
17,00 sati: Predprogram (molitva krunice, čitanje misli iz duhovne baštine Sluge Božjeg, pučki crkveni napjevi)
 18,00 sati: Misno slavlje, predvodi Josip kard. Bozanić u koncelebraciji nad/biskupa i svećenika.

Obilježavanje obljetnice mučeničke smrti Sluge Božjeg u ovoj godini 2007., «Godini duhovnih zvanja» (što kao posebnu molitvenu nakanu spominje cijela riječka metropolija) posebno je značajno jer je vlč. Miroslav Bulešić suvremeni  lik pastira Crkve, na poseban način poticajan za svećenike i za sve vjernike u osobnom življenju vjeru. Stoga će na samu godišnjicu smrti – 24.8.2007. – biti organiziran dolazak («hodočašće») svećenika i biskupa iz cijele Hrvatske u Svetvinčenat i Lanišće.

Lanišće

U petak, 24. kolovoza u 10 sati počinje okupljanje svećenika i nad/biskupa u Lanišću, gdje je prije 60. godina u župnom stanu ubijen svećenik Miroslav Bulešić nakon podjele sakramenta svete krizme. Tom prigodom, s početkom u 11 sati, održat će se molitva Srednjeg časa koju će predvoditi kard. Josip Bozanić, a prigodni nagovor  održat će mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Na susretu će sudjelovati petnaestak biskupa, od kojih  dva iz Kopra i jedan iz Trsta, te oko 300 svećenika iz svih naših biskupija. Kod molitve Srednjeg časa Laniški crkveni zbor pjevat će psalme i pjesme iz repertoara karakterističnog laniškog napjeva. Svi  okupljeni svećenici i nad/biskupi imati će prigodu obići župnu kuću gdje je Sluga Božji Miroslav Bulešić podnio mučeništvo. U Lanišću će svoju pozdravnu riječ okupljenima uputiti i biskup domaćin, mons. Ivan Milovan.

Svetvinčenat

Poslijepodnevno svečano misno slavlje bit će u Svetvinčentu, rodnoj župi  Miroslava Bulešića gdje su u župnoj crkvi pohranjeni njegovi zemni ostatci, a njegov je grob postao mjesto molitve. Na slavlju u Svetvinčentu očekuje se dolazak nekoliko tisuća vjernika iz Istre i Rijeke. Okupljanje započinje u 17 sati s pretprogramom koji se sastoji od moljenja krunice, čitanja misli iz duhovne baštine Miroslava Bulešića i pjevanja pučkih pjesama. Svečana procesija kreće iz škole u Svetvinčentu prema mjestu slavlja (iza kaštela) gdje će biti svečana sveta misa. Pjevanje tijekom misnog slavlja predvodit će združeni zborovi Biskupije pod ravnanjem preč. Rudolfa Korace.

Ova godišnjica je ujedno i prigoda da vjernici Porečke i Pulske biskupije, u ovoj «Godini duhovnih zvanja», što bolje upoznaju lik Sluge Božjega pa su tim povodom  tijekom proljeća iz svih dekanata Biskupije organizirana hodočašća pod geslom «Putevima Miroslava Bulešića“, s  posjetom  mjestima u kojima je on živio i djelovao: Juršićima (Čabrunićima-selo gdje se nalazi njegova rodna kuća), Svetvinčentu, Kanfanaru, Baderni, Pazinskom kolegiju, Buzetu, Lanišću…  Njegov je lik  na osobit način povezan i s mladim krizmanicima jer, podnijevši mučeništvo na dan podjele sakramenta potvrde, svete krizme, on je ujedno i mučenik krizme; stoga su tijekom mjeseca travnja organizirani susreti  ovogodišnjih krizmanika cijele Istre u Svetvinčentu.

Iz života Sluge Božjeg Miroslava Bulešića i povijesne okolnosti

MIROSLAV BULEŠIĆ, rodio se 13. svibnja 1920. u istarskom selu Čabrunići, nedaleko  Svetvinčenta, od roditelja Mihe i Lucije rođ. Butković. Kršten je 23. svibnja u župnoj crkvi u Juršićima. Prve je molitve i prve istine katoličke vjere mali Miroslav naučio iz molitvenika «Oče budi volja tvoja», knjige koju je za duhovne potrebe hrvatskih vjernika u Istri u 19. stoljeću sastavio biskup Juraj Dobrila. Osnovnu školu polazio je u Juršićima, gdje mu vjeroučiteljem bijaše revni i vrijedni svećenik Ivan Pavić.
U desetoj godini života Bulešić  se opredjeljuje za sjemenišno školovanje. Nakon položene mature u koparskom sjemeništu, a na preporuku svećenika Ivana Pavića («Radi se o odličnom mladiću, intelektualnom, otvorenom, pobožnom i dobrom») tadašnji  ga porečki i pulski biskup upućuje na jesen 1939. na studij u Rim. U rano proljeće 1943. godine, na poziv  biskupa, bogoslov Bulešić vratio se u Istru da primi svećeničko ređenje. Kao svoje mladomisničko geslo uzeo je zazive iz molitve Oče naš: «Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja Tvoja!». U tim burnim ratnim i poratnim vremenima gorljivim je predanjem obnašao službu župnika u Baderni i Kanfanaru, bio podravnatelj i profesor u Biskupijskom sjemeništu u Pazinu te tajnik Svećeničkog zbora.

U nadasve teškim ratnim i poratnim vremenima dok su se u Istri sukobljavale i izmjenjivale različite vojske i vlasti, u vrijeme duboke posvemašnje mržnje i masovnog stradavanja, vlč. Bulešić je, uz istinsko rodoljublje,  sačuvao univerzalnost i principijelnost katoličkog svećenika te je ispod bilo koje vojničke odore uvijek gledao čovjeka kao Božju sliku, o čemu svjedoči njegova izjava: «Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu.»  Zbog takvog odvažnog, dosljednog i načelnog djelovanja Bulešiću stižu prijetnje s raznih strana, te je on u osobnom dnevniku u proljeće 1944. zapisao, obraćajući se Bogu: «Ako me hoćeš k Sebi, evo me pripravna. Moj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz Tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude Tvoja volja.»

Zatim, kao da naslućuje da bi se i sama njegova žrtva mogla iskrivljeno tumačiti, on sam pojašnjava za što je spreman položiti život: «Želim umrijeti samo za slavu Božju i spasenje duše svoje i duše svojih vjernika.»

Protivnicima pak i progoniteljima poručuje: «Moja osveta je – oprost».

Mučeništvo za vjeru

U kolovozu 1947. Miroslav Bulešić, kao istaknuti član svećeničkog zbora pratio je delegata Svete Stolice mons. dr. Jakova Ukmara kod dijeljenja sv. Potvrde u Buzetu i okolnim župama. Nagovještaj nemilog događaja bili su neredi i ometanje liturgijskih obreda tijekom krizme u Buzetu 23. kolovoza. Uoči dolaska u Lanišće, dok su s Ćićarije stizale prijetnje organiziranih anticrkvenih prosvjednika, na pitanje boji li se tamo otići, vlč. Bulešić je odgovorio: «Samo jedanput će se umrijeti».

Sluga Božji Miroslav Bulešić svoj uzorni svećenički život završio je u 28. godini života (4. godine svećeničkog djelovanja), više od 2. godine po završetku II. svjetskog rata: u kolovozu 1947. pratio je djelitelja krizme mons. Jakova Ukmara (iz Trsta) po župama srednje i sjeverne Istre (jer su tadašnje vlasti zabranile dolazak biskupu, mons. Santinu). U Buzetu je 23.8.1947. spriječeno u crkvi dijeljenje krizme a vlč. Miro se vrlo odvažno suprotstavio nasilnicima, no bez uspjeha. Idućeg dana 24.8.1947. u Lanišću svećenici su uspjeli  udaljiti «demostrante»  od crkve za vrijeme mise i krizme. No neposredno potom organizirani nasilnici provalili su u župnu kuću gdje su nožem ubili vlč. Bulešića i teško izranili mons. Ukmara. Bulešić je ubijen ubodima noža u grlo, a njegova krv poprskala je zid predsoblja laniškoga župnog ureda. Prema riječima očevidaca, Bulešić je, osjetivši da umire, zazivao: «Isuse, primi dušu moju!».

Ubijen je «in odium fidei» kao žrtva mržnje prema vjeri i Crkvi. Tadašnje vlasti nisu dopustile da se ovaj odvažni svjedok vjere pokopa u rodnoj župi u Svetvinčentu, nego su odredili da bude pokopan u Lanišću. Tek je 1958. omogućeno da se njegovi tjelesni ostatci prenesu u rodnu župu, gdje su pokopani kraj glavnog ulaza u crkvu mučenika sv. Vincencija, na groblju; odatle su g. 2003. preneseni u župnu crkvu, gdje se i danas štuje.

U Biskupiji porečkoj i pulskoj provedeno je (1998.-2004.) službeno istraživanje o životu i mučeničkoj žrtvi Miroslava Bulešića, koje je 2004. predano Kongregaciji za procese i proglašenja novih blaženika i svetaca pri Svetoj Stolici. Crkva u Istri očekuje da će Sluga Božji biti službeno proglašen blaženikom.

Kontakt: BISKUPIJA POREČKA I PULSKA
Tel. 052/432-064 ili vlč. Ilija Jakovljević, mob. 098/185-6570; biskupija-porec@pu.htnet.hr

Scroll to Top