Dan hrvatskih mucenika

Poziv – Udbina: Dan hrvatskih mučenika 2015.

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo 29. kolovoza, prema već ustaljenom redu – zadnje subote u kolovozu. Svečano misno slavlje je u 11 sati, a križni put kreće s Krbavskog polja u 9 sati.

Ove godine je deseta obljetnica od polaganja kamena temeljca i početka gradnja Svetišta. Prijeđen je dug, trnovit ali i radostan put za sve one koji su osjećali da našim znanim i neznanim mučenicima treba podignuti hram molitve i zahvalnosti za žrtve koje su ugradili za ljudski i kršćanski napredak našega naroda, za njegovu bolju budućnost. Budući da sam ja kao gospićko-senjski biskup bio na čelu tog projekta, Odbor za proslavu je zaključio da trebam predvoditi i desetu obljetnicu.  

Dan hrvatskih mucenika

Obljetnicu ćemo obilježiti blagoslovom Oltarnog kamenog reljefa „Slava hrvatskih mučenika“. To je rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Djelo na svoj način predstavlja krunu mučeničkog hoda našeg naroda kroz vjekove. Najistaknutije sinove našeg naroda, koji su prihvatili smrt da bi drugi živjeli, na reljefu vidimo na putu njihove proslave. Oni dolaze s Krbavskog polja, iz Bleiburga i Križnih putova, iz Vukovara i svih hrvatskih stratišta i jama; one koje su režimi ubrajali među poražene i pobijeđene, koje su silnici smatrali otpadom i bacali ih u jame muka i tamu zaborava, Krist ih dočekuje kao pobjednike. Naš naraštaj im javno vraća ljudsko dostojanstvo.

To je poruka reljefa „Slava hrvatskih mučenika.“

Kalendar hrvatskih mučenika rasporedit će tu poruku po svim mjesecima u godini, koristeći se upravo djelom Kuzme Kovačića.

Hrvatska vjernost također će biti vezana uz tu temu, vodeći računa o tome da je ove godine i 70. obljetnica Bleiburga i Križnih putova te 20. obljetnica akcije „Oluja“ koja nas je i pred svijetom svrstala među pobjednike, ali još i dalje mnogi ne mogu prepoznati slavu onih brojnih mučenika koje je svijet smatrao nevrijednima i poraženima. Neke od njih posebno smo istaknuli u prošlogodišnjem kalendaru.

Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hrvatskih mučenika. Nismo krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom konstrukcijom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta i poduprijeti ga. I nismo se prevarili. Nismo nikada nikome ostali dužni. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopuštaju. Ostaje, naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju za sve neidentificirane žrtve koje će biti otkopane u raznim jamama i grobištima.

Radosno vas očekuje na Udbini 29. kolovoza domaćin i predvodnik slavlja gospićko-senjski biskup Mile Bogović

Scroll to Top