Poruka o 73. godišnjici mučeništva bl. Miroslava Bulešića

“Svaku ranu omotati u bijeli omot ljubavi”

1. Ovogodišnja proslava blagdana rođenja i mučeništva bl. Miroslava Bulešića slavi se sukladno epidemiološkim mogućnostima u Istri. U svibnju smo slavili 100-tu godišnjicu rođenja bl. Miroslava po našim župama, a 73. godišnjicu mučeništva obilježit ćemo svečanim misnim slavljem u Svetvinčentu, 24. kolovoza. Naš biskup Dražen Kutleša, pojavom COVID-a 19, povjerio je sve žitelji Istre zagovoru bl. Miroslava. Sve su ovo više nego dovoljni razlozi da i ove godine hodočastimo u Lanišće i Svetvinčenat.

2. Lik bl. Miroslava Bulešića sve se jasnije zrcali na duhovom licu naše mjesne Crkve koja iz dana u dan svoje duhovno naličje ocrtava njegovom duhovnošću. Kad se vjernički zagledamo u duhovni profil naše Porečke i Pulske biskupije u njoj vidimo upravo sve ono što je na najizvrsniji način živio naš Blaženik: euharistijsko zajedništvo, sakramentalno pomirenje u sv. ispovijedi, uzorno čašćenje bl. Djevice Marije, evanđeoska ljubav prema najpotrebnijima, zajedništvo s rimskim biskupom, unaprijed opraštanje svima progoniteljima, te traženje načina kako svaku ranu na ljudskom tijelu i duši – kako kaže naš Miro – „zamotati u bijeli omot ljubavi“.

3. Mnogi vjernici doživjeli su bl. Miroslava kao „bijeli omot ljubavi“ koji ozdravlja ljudska tijela i duše, koji uslišava njihove vapaje i molbe. Imamo primjer jedne djevojčice koja se naglo razboljela. Njezinu obitelj obuzela je tuga i strah. Pravovremena dijagnoza, još više, je obeshrabrila obitelj. Međutim, njezina baka se vratila s hodočašća bl. Miroslavu i počela se Njemu utjecati za zdravlje svoje unuke. Njezina unuka nije ništa znala o bl. Miroslavu, pa čak ni kako izgleda. Jednog dana, gledajući kako joj je baka tužna, reče unuka: „Bako, ne budi tužna ja ću ozdraviti. Znaš da je kod mene bio jedan mladi svećenik, imamo je oko glave svijetli krug i rekao mi je da ću ozdraviti.“ Tad je baka izvadila sličicu bl. Miroslava, a ona je rekla: „da, taj je bio kod mene i on će mi pomoći“. Danas je ta djevojčica dobra, ozdravila je, a njezina obitelj dala podići kapelicu bl. Miroslava u znak zahvale. Puno je svjedočanstava ljudi koji su doživjeli uslišanje po zagovoru bl. Miroslava.

4. Bl. Miroslav je živio put svetosti prvotno kroz osobno sakramentalno zajedništvo s Bogom u ispovijedi, euharistiji i molitvi. Svaku unutarnju i izvanjsku poteškoću iskomunicirao je s bl. Djevicom Marijom; sve je njoj povjeravao te molio zagovor i prosvjetljenje. Gajio je snažni duhovni odnos prema Gospi i svako svoje razmatranje završavao je obraćanjem njoj, Isusovoj Majci i svojoj duhovnoj Majci.

5. U bijeli „omot ljubavi“ nastojao je zaviti svaku ljudsku ranu. Kao župnik u Baderni zauzimao se za potlačene, ožalošćene, kad je mogao oslobađao utamničene. Na biciklu je išao kao živi štit ispred biskupa. Izlažući sebe spašavao je druge. U svakom čovjeku, i u onom zalutalom i grešnom, gledao je sliku djeteta Božjeg. Pojedinci su se bili udaljili od Boga i Crkve, ali bl. Miroslav je nastojao i njima pomoći kad je trebalo. On nije mogao ostaviti čovjeka bez obzira što je on ostavio Boga i Crkvu.

6. Bl. Miroslav nije svetost postigao s mučeništvom. Svetost je prethodila mučeništvu. Mučeništvo je za bl. Miroslava bilo najizvrsniji način proslave Boga. U mjesecu kolovozu obilježavamo mučeništvo bl. Miroslava, a možemo reći da sve druge mjesece obilježavamo svetost življenja bl. Miroslava. Svetost nije nešto što se improvizira, nije ni nešto što se prigodničarski živi, već je to trajni odnos s Bogom i u Bogu, koji započinje s molitvom i ostvaruje se u svakodnevnom životu. Bl. Miroslav je svakodnevno kroz obveze i kušnje, radosti i žalosti, progonstva i uspjehe otkrivao što je volja Božja za njega. Tražeći volju Božju molio je da ga Gospodin učini dostojnim mučeništva kako bi u času agonije, umiranja, mogao oprostiti svojim ubojicama. Najveća njegova duhovna ostavština je poziva svima nama na oprost. On je u Duhovnoj oporuci napisao: „Moja osveta je oprost!“. Preduvjet svakom duhovnom i tjelesnom ozdravljenju je oprost!

7. Ove godine, slaveći 100-tu godišnjicu rođenja i 73. godišnjicu mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u vremenu pandemije COVID-a 19 i drugih osobnih poteškoća, molimo nadahnuće i zagovor bl. Miroslava za naš svagdanji život. Molitva nam vraća optimizam i nadu za budućnost. Neka ovogodišnjoj proslavi bl. Miroslava Bulešića prethodi molitva po našim župama i zajednicama. Kroz molitvu dogodit će se i čudo po zagovoru bl. Miroslava koje je potrebno da bude proglašen svetim. Neka nas sve zagovara bl. Miroslav i neka nam bude zagovornik u našim potrebama i čvrsti oslonac u sakramentalnom zajedništvu s Bogom i duhovnom jedinstvu s bl. Djevicom Marijom.

Ilija Jakovljević, vicpostulator

Scroll to Top