Moći bl. Bulešića i u Varaždinskoj biskupiji

Moći bl. Miroslava Bulešića položene u oltar župne crkve u Vrbnom, U Varaždinskoj biskupiji. Misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak u subotu 10. listopada posvetio je župnu crkvu Presvetog Srca Isusova u Vrbnu u Bednjanskom dekanatu te novi oltar u koji je položio moći bl. Miroslava Bulešića. Na početku misnog slavlja župnik Janko Bunić uputio je riječi dobrodošlice biskupu te svećenicima i okupljenim vjernicima, a zatim je pročitana povelja posvete crkve. Uz biskupa i domaćeg župnika koncelebrirali su i bivši župnici u Vrbnu Eugen Kropek i Stjepan Vorih te župnik iz Donje Voće Josip Drvoderić.

U povelji je navedeno kako je župa Vrbno osnovana 1965. godine, a do tada je bila filijala župe Bednja. Godine 1928., za vrijeme župnika u Bednji Pavla Matice, izabran je Odbor za izgradnju kapele na čelu kojeg je bio Stjepan Hrupečki. Za vrijeme bednjanskog župnika Vladimira Globočnika godine 1935. blagoslovljen je temeljni kamen kapele u Vrbnu. Budući da je građa bila pripremljena, od rujna do 10. studenoga, ova kapela je zazidana do krova. Zatim su kroz dvije godine izgrađeni strop i krov te je podignut oltar Presvetog Srca Isusova Dana 9. listopada 1938. godine kapelu je blagoslovio bednjanski župnik Vladimir Globočnik.

Biskup je u propovijedi podsjetio kako polaganje moći mučenika u oltar kod posvete crkve svoje korijene ima u počecima kršćanstva. Naime, prvi kršćani su se za vrijeme progonstava na nedjeljne susrete okupljali na grobovima mučenika, svjedoka vjere, kako bi se nadahnjivali na njihovim primjerima. Posveta crkve posebno nas podsjeća na vlastitu pozvanost na svetost i na hod za primjerima svetaca i mučenika, istaknuo je biskup.

Novi oltar i krstionica u župnoj crkvi rad su Ljudevita Minđeka, poznatoga varaždinskog umjetnika, kojem je ovo već 44. izrađeni oltar. Liturgiju posvete crkve glazbeno je popratio varaždinski orguljaš mo Višeslav Jaklin.(IKA)

Scroll to Top