Miroslav Bulešić u društvu s kolegama svećenicima i vjernicima

Na blagdan Svetog Lovre, 1945.

Đakon i mučenik sv. Lovro časti se u Istri od starine, o čemu svjedoče čak četiri župe njemu posvećene (Premantura, Lovrečica, Sveti Lovreč Pazenatički i Sveti Lovreč Labinski), a brojne su i druge crkve. Vlč. Miroslav Bulešić kao župnik u Baderni imao je u neposrednom susjedstvu župu Sv. Lovreč, s kojom je bio, jamačno preko župnika, uže povezan. Iako imamo razmjerno mali broj sačuvanih Bulešićevih propovijedi, o sv. Lovri ih imamo čak šest, sve su iz 1944. i 1945. godine. Dvije su na talijanskom, a ostale na hrvatskom jeziku. Lik hrabrog đakona i mučenika sv Lovre bio je za vlč. Miroslava očito posebno inspirativan. Donosimo glavne dijelove jedne propovijedi iz 1945. godine.

“Braćo! ‘Tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilato, obilato će i žeti. Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu, jer Bog ljubi vesela darivatelja.

A Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom da u svemu svagda imate svega dovoljno za se i izobilno za svako dobro djelo – kao što je pisano: „Rasipno dijeli, daje sirotinji, pravednost njegova ostaje dovijeka.“ – A onaj koji pribavlja sjeme sijaču i kruh za jelo pribavit će i umnožiti sjeme vaše i povećati plodove pravednosti vaše“ (2 Kor 9, 6-10)

Jezgra kršćanstva jest: ljubav prema Bogu iznad svega i ljubav prema bližnjemu. Drugim riječima, srž kršćanskoga života je u ovim dvjema zapovijedima: ‘Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, iz sve duše svoje… Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga’ (usp. Mk 12,30-31). – Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu nije samo riječ, već se ona mora ostvarivati u djelu – ‘Jer neće u Kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: Gospodine, Gospodine!, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima’ (Mt 7,21). Ljubav prema bližnjemu nije samo riječ: djelima moramo to dokazati. U našem odnosu prema bližnjima mi dokazujemo da li smo kršćani, tj. da li slijedimo vjeru koju nam je usadio u srce Bog. I baš u ljubavi prema bližnjemu mjeri se naša ljubav prema Bogu. (…)

– Sv. Lovro je razumio te istine, po njima je uredio svoj život, u kojem se jasno očitovala ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Lovro je bio đakon u Rimu gdje je imao zadaću da pomaže siromasima crkvenim imetkom. Tada je bilo žestoko progonstvo protiv kršćana i prijetila je pogibao da progonitelji otmu sve ono što su vjernici Crkvi dali. Sv. Lovro poslušao je savjet pape sv. Siksta te je crkveni novac razdijelio siromasima.

Kad je upravitelj grada Rima to doznao, pozove Lovru: ‘Ne tražim od tebe, što mi ne možeš dati. Znam, da se vaši svećenici kod žrtve služe zlatnim i srebrnim posuđem i pale svijeće na skupocjenim svijećnjacima. Kršćanski Bog nije na svijet donio novaca nego riječi. Riječi neka budu vama kršćanima, a nama dajte novce. Daj mi sakriveno bogatstvo. Car ga treba. I po svojoj nauci vi morate dati caru što je carevo.’ – Lovro odvrati: ‘Istina je da je Crkva bogata. Ni car nema toliko bogatstva. Daj mi samo tri dana vremena pa ću ti sve crkveno bogatstvo pokazati.’

[Kad su se nakon tri dana opet susreli] upravitelj pita: ‘Gdje je crkveno blago, što si mi obećao donijeti?’ Lovro pokaza na veliki broj siromaha koji su ga dopratili i reče: ‘Ovo je crkveno bogatstvo: bijednici, koji nevolje strpljivo podnose. A biseri i dragulji: to su udovice i Bogu posvećene djevice. To je kruna Crkve. ’Plod vjere je ljubav: a ona se dokazuje djelima ljubavi. To je učinio sv. Lovro: dokazao je veliku ljubav prema bližnjemu.

Braćo! Imamo siromaha, nevoljnika, udovica; svi su oni naša braća, bliska braća, prema kojima moramo imati otvoreno srce i ruke. Njih trebamo pomoći. – Ako budemo živjeli po svojoj vjeri to ćemo i učiniti: jer ćemo mi biti sigurni da, prema riječi Isusovoj: ‘Ono što činite svojemu bližnjemu, meni činite.’ – Tad ćemo imati plaću na nebu: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! (Mt 25,34). – To je i svrha našega života! Sv. Lovro neka nas zagovara: da bismo i mi išli putem koji nam je on pokazao! – Molimo se sv. Lovri za sve mrtve, za sve koji su dali svoje živote za ideal; molimo za sve žive, da se raširi poštenje i pravda, za sve one koji bilo na koji način sudjeluju u radu za narod.”

Propovijed je preuzeta iz knjige: Vjekoslav MILOVAN, Miroslav Bulešić svjedok Kristov.

Scroll to Top