psalam 31

Klapa Motovun i Bruno Krajcar pripremaju Miroslavov psalam

Klapa Motovun će na dan beatifikacije u programu prije sv. mise po prvi puta izvesti novu obradu Psalma 31, kojeg potpisuje Bruno Krajcar. Notni zapis psalma nalazi se u prilogu. Zašto baš ovaj psalam?

Na spomen sličici prilikom oblačenja talara Miroslav Bulešić zapisao je „Ti si Bog moj. U tvojim rukama sudbina je moja“, i ispod toga zapisao izvor citata, Psalam 50,15. Riječi su točno citirane ali nalaze se u Psalmu 31.

psalam 31

Iako je broj možda pogrešno napisan, riječi su bez greške opisale Miroslavov životni put. Ti si Bog moj, u tvojim je rukama sudbina moja: do kraja svog kratkog života posvjedočio je da je dobro promislio ono što je tog dana stavio na papir. Tekst iz kojeg je izvučena ova misao jedan je od najtežih biblijskih Psalama. Od prvog do zadnjeg retka Psalam 31 otkriva nutrinu čovjeka koji u tjeskobi i teškoći života svu svoju nadu stavlja u Boga. Psalam je utoliko znakovitiji jer na njega aludira i kod starozavjetnog proroka Jeremije, koji je paradigma progonjenog proroka (Jer 20,10 = Ps 31,14). Povrh toga, citira ga i Isus sam – prema Lukinom evanđelju (Lk 23,46) Isus na križu izgovara riječi iz Psalma 31:U ruke tvoje predajem duh svoj(Ps 31,6).  To znači da je ovaj tekst od antike bio cijenjen u pobožnosti, riječima tog Psalma vjernici (i židovi i prvi kršćani) su se krijepili u trenucima teškoća i progona, usmjeravajući svoj pogled prema Bogu. Psalam 31 obiluje riječima zahvale – čovjek predan Bogu ima iskustvo spasenja – gledajući dalje od trenutnih muka. Tako ovaj psalam u svojoj cjelovitosti postaje hermeneutičkim ključem za razumijevanje progonstva i mučeništva, svjedočeći o sigurnosti nade i spasenja. I danas ga kroz molitvu vjernici prisvajaju, čineći svojima i progonstva i nadu.

Velika književna i duhovna vrijednost Psalma 31 bila nam je poticaj da ga posebno za ovu prigodu predstavimo.  Anđela Jeličić je prilagodila tekst kojeg je uglazbio Bruno Krajcar, s prepoznatljivim motivima istarske etno-glazbe. (a.j.)

Scroll to Top