Hodočasnički itinerarij – 7. Pazin

Kontakti

Pazinski kolegij – Klasična gimnazija
52 000 Pazin; Dobrilina 6
Tel. (052) 624-505
www.pazinski-kolegij.hr

Turistička zajednica Središnje Istre
52 000 PAZIN; Franine i Jurine 14
Tel. (052) 622-460
www.tzpazin.hr

Biskup je zatražio od don Mire da u sjemeništu, koje je 1945. godine osnovano u Pazinu, preuzme službu podravnatelja, profesora i tajnika Zbora svećenika sv. Pavla za Istru. Župnikom u Kanfanaru ostao je do 12. veljače 1947. pa je tako tijekom pet mjeseci ponedjeljkom ujutro putovao vlakom iz Kanfanara u Pazin, a subotom bi se vraćao natrag među svoje župljane u Kanfanar.

To je njemu samome bilo teško prihvatiti jer je bio navikao na rad u župi, na komuniciranje s vjernicima. Našao se u duhovnim poteškoćama zbog nove funkcije, a i zbog političkih okolnosti. Kao što je prema sebi bio veoma strog što se tiče duhovnog života, to je isto zahtijevao i od mladih sjemeništaraca koji su došli na svećeničku izobrazbu. Osjećao se nespremnim za obavljanje ove funkcije jer je sada, može se reći, bio prepušten sam sebi – nije imao duhovnog vođe kao u danima svojeg školovanja. Dobio je i novu dužnost, a to je bila ispomoć drugim istarskim svećenicima u dijeljenjima sakramenata sv. pričesti i sv. krizme. U župi Rukavac, nedaleko Rijeke, sudjelovao je na slavlju prve sv. pričesti, a u Klani je održao trodnevnicu za majke i djevojke. On u svojem Duhovnom dnevniku piše: „Komu da povjerim svoje poteškoće? Samo Tebi, Bože moj! I Tebi, Majko moja! Ti vidiš moje duševne patnje i trzavice. Njih ti prikazujem!…“ Uvijek se stavljao u zagovor Majke Božje. I u njemu teškim vremenima, neumorno je radio na Njivi Gospodnjoj.

Kao podravnatelj ustanove, vratio je veliko raspelo koje je komunistička omladina skinula sa zida u predvorju Sjemeništa. Kao tajnik Svećeničkog zbora, odbio je potpisati suradnju s komunističkom partijom na tzv. Petogodišnjem planu.

Za vrijeme školskih praznika 1947. godine radio je kao pastoralac u svojoj bivšoj župi, u Kanfanaru. Tamo je kao pripravu za blagdan Velike Gospe ispovijedao, propovijedao, poticao Kanfanarce na molitvu Krunice, držao vjeronauk, posebno za pričešćene i nepričešćene. U kolovozu 1947. Miroslav Bulešić, kao podravnatelj Pazinskog sjemeništa i tajnik Svećeničkog zbora sv. Pavla, prati izaslanika Svete Stolice mons. dr. Jakoba Ukmara na dijeljenju sv. potvrde u Buzetu i okolnim župama. «One dane kad sam obilazio župe radi krizme, rado mi je pomagao. Gdje je prijetila opasnost, polazio je naprijed pregledati teren», svjedoči o svom prijatelju Bulešiću dr. Ukmar u pismu mons. Mariju Pavatu u Rim od 5. rujna 1954. godine.

Povratak u pregled odredišta hodočašća >>

Scroll to Top