Hodočasnički itinerarij – 2. Juršići

Kontakti

Župa Sv. Franje Asiškog;
52 215 SVETVINČENAT; Juršići 7
Tel. (052) 560-004
www.zupasvetvincenat.hr

Turistička zajednica Općine Svetvičenat
52 342 SVETVIČENAT; Svetvičenat 20
Tel. (052) 560-349
www.tz-svetvincenat.hr

Deset dana nakon rođenja, 23. svibnja, kršten je u crkvi sv. Franje Asiškoga u Juršićima, koja je tada pripadala župi Vodnjan, ali upisan je u matične knjige vlastite župe Svetvinčenat. Krstio ga je svećenik Josip Velikanja.

Crkva sv. Franje Asiškog u Juršićima sagrađena je u 19. st. zauzimanjem biskupa Dobrile. U ovu je crkvu Miroslav dolazio na svetu misu, ovdje je primio prvu sv. pričest i sv. potvrdu te ministrira u prezbiteriju uz veliki oltar. Također, u ovu je crkvu mladi Miroslav došao drugi dan nakon svećeničkog ređenja i slavio sv. misu u užem krugu rodbine i prijatelja, „u crkvi“, kako je u svom Duhovnom dnevniku zapisao, „…gdje sam se rodio u Gospodinu“.

U Juršićima je polazio pučku školu na talijanskom jeziku, a za hrvatsku svijest, osim roditelja, brinuo se i vlč. Ivan Pavić kod kojega je Miro pohađao vjeronauk na hrvatskom jeziku. Odgajan u kršćanskom duhu, uvijek usko povezan s Crkvom i svećenicima, Miro je živio život slijedeći Krista i njegov nauk od malih nogu. Kad je već stasao i završio tadašnju petogodišnju talijansku školu, njegova majka Lucija i svećenik Pavić vidjeli su da je dječak nadaren i inteligentan. U to doba Antun i Valentin Cukarić iz sela Cukrići (župa Juršići) bili su u sjemeništu u Kopru. Godine 1930. spremao se i njihov mlađi brat Josip za sjemenište. To je doznala Miroslavova majka Lucija i pomislila: „Kad će Cukarići dati tri sina na školovanje u sjemenište, zašto ne bismo mogli i mi poslati tamo našega Mira?“ Tako je mlade dječake Josipa Cukarića i Miru Bulešića svećenik Ivan Pavić poslao u pripravnicu „Alojzijevišće“ u Goricu. U tom su se zavodu hrvatski i slovenski učenici pripremali za gimnaziju, a ujedno su slovenski odgojitelji nastojali u dječacima održati pripadnost hrvatskom odnosno slovenskom narodu.

Povratak u pregled odredišta hodočašća >>

Scroll to Top