Danas započinju “Dani mučeništva Miroslava Bulešića”

Večeras, svetom misom u 18 sati u Lanišću, započinju „Dani mučeništva Miroslava Bulešića“ koji će se od 22.- 25. kolovoza proslaviti u Lanišću i Svetvinčentu. Izabrani su ti dani jer je upravo 24. kolovoza 1947. vlč. Miroslav Bulešić bio mučenički ubijen.  U naredna četiri dana župljani župa Lanišće i Svetvinčenat pripremaju bogat kulturno-umjetnički i duhovni program.

Nakon večerašnje  svete mise održat će se koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti ženska vokalna skupina Lanišće, vokalna skupina Kadenca iz Trviža i vokalno-instrumentalna grupa „Kerubini“ iz Raše i Labina.  

U srijedu ujutro vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Pula postavili su veliku sliku budućeg blaženika Miroslava Bulešića na kulu srednjovjekovnog kaštela obitelji Morosin-Grimani u Svetvinčentu, rodnoj župi blaženika u kojoj je 1943. bio zaređen za svećenika i u kojoj je služio svoju prvu svetu misu. U župnoj crkvi u Svetvinčentu nalazi se i blaženikov grob, a u mjestu se može pogledati i memorijalna zbirka njemu u čast. 

Prije nekoliko dana na inicijativu Pastoralnoga vijeća župe u Lanišću postavljen je natpis ponad ceste prije ulaska u selo iz pravca Lupoglava:  DANI MUČENIŠTVA MIROSLAVA BULEŠIĆA, 22. – 25. kolovoza 2013.  “Moja osveta je oprost”.  Na poleđini koja je vidljiva u pravcu Lupoglava  kada se napušta selo ističe se refren Načinovićeve pjesme posvećene Miroslavu Bulešiću: “Blaženi Miro o podaj nam snage, Božanske ljubavi čuvaj nam žar”.

«Dani mučeništva Miroslava Bulešića» zamišljeni su kao duhovna priprema za proslavu beatifikacije Miroslava Bulešića, kao spomen dan njegove mučeničke smrti 24. kolovoza 1947., kao prigoda da se s njegovim likom i djelom upozna što širi krug vjernika, te da istina o događajima «krvave krizme» u Lanišću podastre javnosti.

Na proslavi će se također spomenuti i mučeništvo mnogih Lanišćana, koji su zajedno sa svojim župnikom Stjepanom Cekom, temeljem lažnoga svjedočenja osuđeni na kazne zatvora.  Bit će to prisjećanje i na stradanja njihovih obitelji tijekom idućih godina i desetljeća.

«Dani Miroslava Bulešića» u Lanišću i Svetvinčentu bit će u duhu pokorničkog bogoslužja s pozivom na oprost i opraštanje, kao što nam je naš budući blaženik svojim primjerom svjedočio i zapisao u svome Duhovnom testamentu: «Svima pitam oproštenje. A moja osveta je OPROST“ – što je ujedno i geslo same beatifikacije.

Scroll to Top