Đakovački bogoslovi  hodočastili stopama blaženoga Miroslava Bulešića

Protekloga su vikenda đakovački bogoslovi zajedno sa svojim odgojiteljima pošli na hodočašće stopama blaženoga Miroslava Bulešića u Istru. Bogoslovi su u petak, 14. travnja 2023. pošli put Istre, točnije u Vrsar gdje su prenoćili.

U subotu je sjemenišna zajednica posjetila mjesta koja su obilježila djetinjstvo, mladost i svećeništvo blaženoga Miroslava Bulešića. Tako je prvo odredište bilo posjet malomu selu zvanom Juršići u čijoj je crkvi kršten blaženi Miroslav, gdje je tamošnji župnik vlč. Darko Zgrablić ukratko predstavio djetinjstvo i obiteljsku pozadinu blaženika Bulešića, ali ujedno progovorio i o pastoralnim prilikama u Porečkoj i Pulskoj biskupiji istaknuvši kako i danas mnoga zvanja ove biskupije dolaze po mučeničkoj smrti i zagovoru blaženoga Miroslava Bulešića. Iduće mjesto koje su bogoslovi posjetili bilo je Svetvinčenat gdje se u oltaru crkve čuvaju relikvije blaženog Miroslava.

Ovo malo selo u južnom dijelu Istre mjesto je gdje je blaženik zaređen te slavio svoju mladu misu, pa je kako bogoslovima tako i njihovim odgojiteljima bila izuzetna čast imati priliku slaviti svetu misu upravo u toj crkvi. Osim svete mise, održana je i pobožnost u čast blaženog Miroslava nakon čega je župnik, vlč. Darko, hodočasnicima pokazao reverendu natopljenu krvlju u kojoj je blaženi Miroslav bio odjeven kada je zvjerski ubijen. Nakon posjeta Svetvinčentu bogoslovi su se uputili prema Pazinu gdje su posjetili Pazinski kolegij i gimnaziju u kojoj je kratko vrijeme radio i boravio blaženi Miroslav. Sljedeća destinacija bila je mjesto smrti ovoga blaženika – Lanišće. Tamošnji župnik vlč. Josip Mašina opisao je uzavrelu situaciju koja je vladala nekoliko dana prije te na dan krizme nakon koje je ubijen blaženi Miroslav Bulešić, a brutalno pretučen jedan slovenski svećenik.

Bogoslovi su imali priliku vidjeti prostoriju u kojoj je mučenik podnio smrt te pogledati krvave mrlje koje su ostale na zidu nakon divljačkog pohoda rulje koja je upala u župni stan. Ove vrlo dirljive trenutke bogoslovi su zaključili pobožnošću u crkvi gdje se čuva dio relikvije blaženoga Miroslava Bulešića, a potom su se uputili natrag u svoj smještaj u Vrsaru te ostatak večeri proveli u molitvi, druženju i obilasku mjesta. Zadnjega dana hodočašća, u nedjelju, zajednica Bogoslovnog sjemeništa uputila se prema Poreču gdje su imali priliku sudjelovati na svetoj misi u Eufrazijevoj bazilici o čijoj im je povijesti i značenju za Istru progovorio župnik vlč. Mladen Pranjić. Posljednja dva mjesta koja su bogoslovi posjetili bila su Vodnjan te Pula.

U Vodnjanu su bogoslovi pogledali impozantnu kolekciju relikvija i neraspadnutih tijela svetaca čiju je važnost pobliže predstavio gospodin Miroslav Jemrić. U Puli su se pak, bogoslovi zadržali kratko, izmolivši molitvu pred pulskom arenom u kojoj je blaženi Miroslav proglašen blaženim, te na taj način zahvalili Gospodinu na proteklom vikendu, a istovremeno moleći zagovor svetih rimskih mučenika te blaženoga Miroslava u hodu prema svećeništvu, prenosi Hrvatska katolička mreža.

Scroll to Top