Čabrunići: “Poput bl. Miroslava – stavimo svoj život u Božje ruke”

Misnim slavljem na mjesnome trgu, ispred njemu posvećene kapelice a nadomak rodne kuće bl. Miroslava Bulešića, u subotu, 9. svibnja 2020., održano je misno slavlje uz stotu obljetnicu rođenja tog našeg najmlađeg blaženika. Misno slavlje, uz poštivanje svih odredbi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predvodio je župnik blaženikove rodne župe Svetvinčenat vlč. Darko Zgrablić.

Župnik je u uvodnom pozdravu podsjetio da se na tom trgu, nedaleko rodne kuće blaženika, misa održava još od prije izgradnje kapelice, kada je tek postojao projekt njezine realizacije.

U prigodnoj homiliji vlč. Zgrablić je rekao kako je toga dana, 13. svibnja 1920. rođenje djeteta bilo nešto mnogo uobičajenije nego danas, jednostavno jer se rađalo mnogo više djece. Bilo je to izuzetno teško vrijeme, nakon rata koji je odnio mnoge živote. Istaknuo je da je Miroslav Bulešić rođen kao posve obično dijete u svom tadašnjem okruženju i nije bio, kao ni drugi sveci, ničime predodređen. Pred njim su, kao i pred svakim čovjekom, bili životni odabiri. On je donio svoje životne odluke i u tome je bio dosljedan. Crkva prepoznaje svece upravo po tome što su u odluci ‘biti bolji’ –  bili dosljedniji. To je prilika koju Bog daje svakome u životu. Po uzor na Isusa u ljudima trebamo uvijek nastojati prepoznati ono dobro i na tome nastojati u izgradnji boljega svijeta. To svatko od nas treba činiti nastojeći izvršavati svoje poslanje, bilo u redovničkom pozivu, bilo u obitelji. Neka ova kapela posvećena bl. Miroslavu ne bude samo spomen na njega, već neka nas podsjeća na istinske vrednote za koje je on živio. Njegovo je mučeništvo bljesak koji nam govori o vrednoti života koji ima smisla tek kada se daruje, rekao je propovjednik.

Govoreći o mučenicima vlč. Zgrablić je istaknuo da su oni ljudi u kojima se snažno prepoznaje Onoga za kojega su živjeli. Blaženi Miro nas poziva da, po uzoru na njega, dopustimo da Bog kroz nas obasjava svijet. Bog svakome od nas daje priliku birati Božju volju, birati dobro svaki dan, kako bi na kraju mogli, poput našega blaženika reći ‘u tvoje ruke predajem duh svoj’ sa saznanjem da smo cijeloga života stavljali svoj život u Božje ruke, zaključio je vlč. Zgrablić.

Na kraju misnoga slavlja izmoljene su litanije bl. Miroslava Bulešića i Molitva za proglašenje svetim bl. Miroslava Bulešića.

Scroll to Top