“Bl. Miroslav Bulešić nam je uzor i poruka”

U Svetvinčentu obilježena 71. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića. Čovjek koji živi s Bogom nosit će u sebi radost i mir bez obzira kakve bile životne okolnosti. Blaženi Miroslav nam govori kako je lijepo živjeti s Bogom i umrijeti smrću pravednika. Neka svojim zagovorom podupire vjeru u našem narodu, a napose u njegovoj dragoj Istri, rekao je mons. Križić.

U petak, 24 kolovoza, o blagdanu sv. Bartola ap., u Svetvinčentu je svečanim večernjim misnim slavljem obilježena 71. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića.

Misno slavlje na središnjem mjesnom trgu, ispred župne crkve, podno kaštela Grimani Morosini,  predvodio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Zdenko Križić uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa i metropolite mons. Ivana Devčića, porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše te biskupa u miru mons. Ivana Milovana. Koncelebriralo je 70-ak svećenika, a misnome slavlju nazočilo je oko 1000 vjernika. Pojedine su župe došle organizirano autobusima. Nekoliko skupina i pojedinaca toga je dana u Svetvinčenat stiglo pješice hodočasteći od rana jutra iz Pule, Fažane, Vrsara i drugih krajeva Istre. Misi je nazočio i veći broj stipendista Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“.

Vijesti iz života Crkve, HKR, 25. 8. 2018.

{mp3}180825vzc-cut{/mp3}

Molitveno-meditativni uvod u misno slavlje vodio je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića vlč. mr. Ilija Jakovljević. On je svoj intervent zaključio litanijama bl. Bulešiću te je pozvao sve okupljene na molitvu kojom se je i sam blaženik osobno posvetio Majci Božjoj o blagdanu Bezgrešnog začeća 1942. godine i koju je zapisao u svome Duhovnome dnevniku.

Misno slavlje glazbeno je animirao zbor Župe sv. Jurja sa Starog Pazina pod ravnanjem zborovođe Bruna Gortana.

U pozdravnom govoru dobrodošlice mjesni ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša je pozdravio sve okupljene, napose biskupe, te izrazio posebnu dobrodošlicu predslavitelju kojemu je to bio prvi javni nastup u Istri od kada je imenovan biskupom.  Ordinarij je pozvao okupljene na razmišljanje o otajstvu mučeništva imajući uvijek posebno u molitvama bl. Miroslava Bulešića.  

Propovjednik je homiliju započeo citirajući sv. Pavla,, koji pred svoj odlazak govori učenicima neka nakon njegovog odlaska paze na zajednicu vjernih, na Crkvu, koju je Isus ‘stekao svojom krvlju’.

Crkva je stečena Isusovom krvlju, ali se ona neprestano hrani, njeguje i zalijeva krvlju Isusovih učenika kroz cijelu povijest, sve do naših dana. U to njegovanje i zalijevanje Crkve uključio se i blaženi Miroslav Bulešić koji je svojom krvlju zalio Crkvu u našem narodu, u našoj Istri, rekao je propovjednik te nastavio citiravši sv. papu Ivana Pavla II. koji podsjeća kršćane „da ne zaborave svoje mučenike jer su oni svjedoci vjere i u tom smislu vjernicima ohrabrenje i trajno nadahnuće. Oni su naši posebni zagovornici pred Gospodinom i snaga njihova zagovora je iznimno jaka pred licem Božjim.“

U nastavku svoga razmatranja o mučenicima biskup je podsjetio na Tertulijanovu izreku „Krv mučenika sjeme je novih kršćana“, te je napomenuo da mučenici nikako nisu kategorija prošlosti, povezna tek s prvim kršćanskim vremenima. Upravo je Jubilejski spomen otvorio iznenađujuće prizorište pokazujući naše vrijeme izrazito bogato svjedocima koji su na ovaj ili onaj način znali živjeti Evanđelje u prilikama neprijateljstva i progonstva, često do pružanja najuzvišenijega dokaza krvlju, rekao je biskup te nadodao, u njima je Božja riječ, posijana na dobru tlu, donijela stostruki rod. Svojim su nam primjerom pokazali i gotovo poravnali put budućnosti. Nama ne ostaje drugo doli, s milošću Božjom, krenuti njihovim stopama.

Propovjednik je nadalje citirao Isusove riječi iz Velikosvećeničke molitve te istaknuo – bez obzira na to što će mnogi Isusovi učenici živjeti u svijetu ili okruženju, koje ih mrzi i progoni, Isus ne moli Oca da ih uzme iz takvog svijeta, nego samo da ih očuva od Zloga. Isusovi učenici moraju ostati u takvom svijetu i davati svjedočanstvo tom svijetu, posvećivati taj svijet, a nikako mrziti bez obzira na sve grijehe svijeta. Što više, Isus traži od svojih učenika da ljube i one koji ih mrze i da mole za one koji ih progone, jer tako je i Isus činio.

Isus zna da ljudi, koji druge mrze i progone, nisu sretni, rekao je biskup Križić, baš zbog toga ovakvi ljudi imaju potrebu ljubavi da bi se oslobodili zla koje je u njima. Samo je ljubav kadra pobijediti zlo i mržnju.

„Mržnja uzrokuje krvarenje, a ljubav zacjeljuje rane“. Citirao je propovjednik bl. Bulešića, te njegovu najpoznatiju rečenicu „Moja osveta je oprost“.

O blaženikovoj žudnji za mučeništvom, ako je to volja Božja propovjednik je rekao kako je on jasno vidio kolika se količina mržnje usmjerila prema Crkvi, svećenicima i vjernicima bliskim Crkvi, te je bio siguran da ta lavina mržnje neće poštedjeti ni njega. Ali on je spreman. U duhovnom Dnevniku piše: „Neprijatelji navaljuju na mene. Hvala tebi, Bože! Ja se hoću držati tebe i tvojih zapovijedi … Bože, ako hoćeš moj život, ne štedi me.“, istaknuo je propovjednik.

Spomenuo je i sličnost sa sv. Pavlom, apostolom, koji u Poslanici Filipljanima piše „„Veseo sam i radujem se s vama svima, ako se i krv moja mora kao žrtva liti na žrtveni prinos.“

Blaženi Miroslav Bulešić ubijen je u dobi od 27 godina, podsjetio je mons. Križić. Možemo reći na početku života. Međutim, ono što zadivljuje to je razina svetosti koju je ovaj mladić dosegao. Ljubav prema Bogu je do srži prožela njegov život. Je li njegov život završio prerano? zapitao se propovjednik. Možda i ne. Sveto Pismo za čovjeka vjerna Bogu veli: «Stekavši savršenstvo u malo vremena, dugo je živio, i jer mu je duša bila draga Gospodinu, on ga je hitro izbavio od zloće oko njega.

Za biblijskog čovjeka vrijeme ima značenje i važnost prije svega zbog svog sadržaja. «Nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce», citirao je propovjednik psalam, te naglasio kako je numeričko brojanje godina nebitno, ako u te godine čovjek ne ugradi značaj sadržaj i vrijednosti. Postoji mudrosno brojenje, koje se bitno razlikuje od numeričkog: ovdje se sati i dani broje po sadržajima, po vrijednostima, koje smo u njih ugradili, netko može živjeti dugo, a isprazno, dok s druge strane neke osobe mogu živjeti kratko, ali sadržajno, sve je ispunjeno, a to znači da ta osoba nije živjela kratko.

Vrijednost života nije u njegovoj dužini nego u njegovu sadržaju, u tome kako je netko živio. Blaženi Miroslav je, po biblijskoj logici, živio dugo. Imao je sve dane i godine ispunjene, ne prazne.

Blaženi Miroslav Bulešić dao je svoj život za Isusa. Isus je svim svojim učenicima dao razumjeti da onaj, tko zaista želi biti njegov učenik, mora uzeti svoj križ i da nema drugog izbora osim mučeništva, rekao je mons. Križić te pojasnio mučeništvo na svima nama dostupnoj razini – ne mora to biti mučeništvo krvlju, ali mora biti mučeništvo ljubavlju, služenjem, požrtvovnošću. Svi znamo da nije lako iz dana u dan služiti i žrtvovati se, pa ni u vlastitoj obitelji. Ovdje mislimo na služenje i žrtvu koje se čine s radošću i s ljubavlju, a ne mrzovoljno i prigovaranjem. Ovo košta. Ali ovdje je bit svetosti. To je svetost koja je dostupna svima. Bog za svetost ne traži neka herojska djela ili čuda, nego tihu svakodnevnu ljubav i služenje. Isus je u dvorani Posljednje večere pokazao učenicima, kada im je oprao noge, u čemu je veličina čovjeka po Božjim kriterijima: velik je onaj tko zna služiti i žrtvovati se za druge. Kako su Božji kriteriji različiti od ljudskih.

Isus je rekao svojim učenicima da ako budu imali jaku vjeru u njega, ništa im neće biti nemoguće. Gdje ima vjere i molitve, tu se događaju i čuda. Mučeništvo, bilo krvlju, bilo ljubavlju, ne mogu nositi osobe osrednje vjere. Površna vjera za to ne daje snagu, rekao je propovjednik

Ovdje nam je blaženi Miroslav uzor i poruka. Čovjek, koji živi s Bogom, nosit će u sebi radost i mir bez obzira kakve bile životne okolnosti. Blaženi Miroslav nam govori kako je lijepo živjeti s Bogom i umrijeti smrću pravednika. Neka svojim zagovorom podupire vjeru u našem narodu, a napose u njegovoj dragoj Istri, zaključio je mons. Križić.

Po završetku misnog slavlja prigodne zahvale izrekao je mjesni župnik vlč. Darko Zgrablić te je sve okupljene pozvao da uđu u crkvu gdje su mogli pristupiti oferu, čašćenju relikvija i obići oko oltara iza kojeg se nalaze reverenda, koju je blaženik nosio u trenutku mučeništva, jastuk natopljen njegovom krvlju te ulomak zidne žbuke iz laniške župne kuće koji je pošprican mučeničkom krvlju. 

Obilježavanju obljetnice prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je u Svetvinčentu predvodio vlč. Joško Listeš, župnik pulske župe Krista Spasitelja, a u crkvi bl. Bulešića u Valbandonu don Marin Drago Kozić, kapelan zagrebačke Policijske kapelanije Majke Božje od Kamentih vrata. Vicepostulator Jakovljević je tijekom devetnice uoči obljetnice, koja je započela na svetkovinu Velike Gospe, predvodio misna slavlja u župama diljem Istre koje su na neki način posebno povezane sa životom bl. Bulešića. 

Ove je godine povodom obilježavanje obljetnice mučeništva u crkvi bl. Bulešića u Valbandonu porečki i pulski ordinarij mons. Dr. Dražen Kutleša, u četvrtak, 23. kolovoza, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarističkih režima, blagoslovio novu oltarnu palu posvećenu istarskim mučenicima 20. stoljeća.  Oltarna pala prikazuje tri istarska mučenika s atributima njihova mučeništva: Miroslav Bulešić bio je zaklan nožem, Francesco Bonifacio nakon ubojstva negdje je zakopan i bačen u jamu, a Ratimir Beletić je ubijen savezničkom rampom kod Pule. 

Na samu obljetnicu u jutarnjim satima u Lanišću, mjestu pogibije blaženika, u župnoj crkvi relikvije bl. Bulešića postavljene su u misni oltar.  (G. Krizman)

Više o temi:

Prigodom obilježavanja obljetnice mučeništa – izjave sudionika: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2513-prigodom-obiljezavanja-obljetnice-mucenista-izjave-sudionika.html

Lanišće: Polaganje relikvija u misni oltar: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2514-lanisce-polaganje-relikvija-u-misni-oltar.html

Blagoslov oltarne pale istarskim mučenicima 20. stoljeća: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2506-blagoslov-oltarne-pale-istarskim-mucenicima-20-stoljeca.html

Sudionik ‘krvave krizme’ o danu kada su ubili bl. Bulešića: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2509-sudionik-krvave-krizme-o-danu-kada-su-ubili-bl-bulesica.html

Gdje se sve nalaze relikvije bl. Miroslava Bulešića?: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2505-gdje-se-sve-nalaze-relikvije-bl-miroslava-bulesica.html

Dr. Milotić: Bl. Miroslav Bulešić ubijen je zbog mržnje prema Crkvi: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2503-dr-milotic-bl-miroslav-bulesic-ubijen-je-zbog-mrznje-prema-crkvi.html

Razgovor s povjerenikom za žrtve II. svjetskog rata i poraća: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2502-razgovor-s-povjerenikom-za-zrtve-ii-svjetskog-rata-i-poraca.html

Blaženi Bulešić osvaja milosrđem i oprostom: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2500-blazeni-bulesic-osvaja-milosrdem-i-oprostom.html

Obavijest: Na obljetnicu mučeništva molitva pred relikvijama bl. Bulešića u Zagrebu: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2504-obavijest-na-obljetnicu-mucenistva-molitva-pred-relikvijama-bl-bulesica-u-zagrebu.html

O povijesti crkve bl. Bulešića: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2499-o-povijesti-crkve-bl-bulesica.html

Slika bl. Bulešića na dar župi Karojba: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2497-slika-bl-bulesica-na-dar-zupi-karojba.html

Naglasci iz medija – press clipping: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/2508-o-71-obljetnici-mucenistva-bl-bulesica-naglasci-iz-medija.html

Scroll to Top