Bl. Bulešić među zaštitnicima Devetnice Milosrđa

Ovoga mjeseca za Veliku Devetnicu Milosrđa za Svjetski dan mladih u Krakowu uzet je kao zaštitnik naš bl. Miroslav Bulešić, a tema je „Božje milosrđe u daru svećeništva“. Misa i bdijenje na tu nakanu održati će se u petak, 22.4.2016., u crkvi Misericordia u Puli u 19:00 sati.

Devetnica je dio dvogodišnje duhovne priprave za SDM u Krakovu (20. – 30. 7. 2016.). Devetnica podrazumijeva devet bdijenja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, za tzv. Devetnicu Milosrđa, kroz devet mjeseci u nizu, od 22. listopada 2015., spomendana sv. Ivana Pavla II.,do 22. lipnja 2016. godine. Devetnica Milosrđa obuhvatila je i 22. veljače 2016. kada se u svijetu, napose u mjestima štovanja Božjega milosrđa, svečano proslavlja 85. obljetnica velikog ukazanja Milosrdnog Isusa sv. Faustini Kowalskoj, kada joj nalaže naslikati sliku Božjega milosrđa s natpisom: Isuse, uzdam se u Tebe!

Svaki mjesec, odnosno “dan” devetnice (22. u mjesecu) ima svoga nebeskog zaštitnika kao i

temu kojoj je u središtu Božje milosrđe:

  • listopad – sv. Ivan Pavao II.: Božje milosrđe u daru poziva na svetost
  • studeni – bl. Alojzije Stepinac: Svjedočanstvo vjere i milosrđa molitvom
  • prosinac – bl. Marija Propetog Isusa Petković: Božje milosrđe u otajstvu utjelovljenja Sina Božjega
  • siječanj – bl. Majka Terezija: Božja ljubav i milosrđe u služenju bližnjima
  • veljača – sv. Faustina Kowalska: Božje milosrđe
  • ožujak – sl. B. Franjo Kuharić: Božje milosrđe u muci i smrti Isusovoj
  • travanj – bl. Miroslav Bulešić: Božje milosrđe u daru svećeništva
  • svibanj – sv. Leopold Mandić i Majka Milosrđa: Božje milosrđe u sakramentu pomirenja
  • lipanj – bl. Ivan Merz: Božje milosrđe u sakramentu Euharistije…

Pokretač Devetnice je Hrvatska dehonijanska mladež, zajednica je mladih koja nastoji živjeti karizmu ljubavi i zadovoljštine prema Presvetom Srcu Isusovu po uzoru na sl. B. oca Leona Dehona i svoje utemeljitelje oce Dehonijance, svećenike Srca Isusova. Od 2003. djeluje u župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici.  Jedna od posebnosti zajednice je i štovanje Božjega milosrđa čiju kapelu imaju u župnoj crkvi kao i apostola milosrđa, sv. Faustine i sv. Ivana Pavla II. koje časte u relikvijama, smještenima u spomenutoj kapeli Božjega milosrđa.

Scroll to Top