Predstavljena monografija “Crkva blaženog Alojzija Stepinca Škropeti”

U mjestu Škropeti, u Župi Motovunski Novaki nedaleko Motovuna, predstavljena je u nedjelju, 13. rujna 2020. godine, monografija „Crkva blaženog Alojzija Stepinca Škropeti“.  Književno glazbena večer koja je održana tom prigodom zamišljena je kao večer zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta izgradnje crkve bl. Alojzija Stepinca, koja je osim svojim lijepim, pitomim eksterijerom i profinjenim interijerom prepunim zavičajne simbolike i odličja tragova duhovne povijesti ovoga kraja, vrijedna i posebna i po tome što je nastala slijedom želje i inicijative žitelja Škropeti, ali i u potpunosti kao plod svekolikog bespoštednog rada i angažmana mještana.

Tijekom predstavljanja, koje je na ugodnom rujanskom popodnevnom suncu održano na platou ispred crkve, o knjizi su govorili: urednik izdanja Stanko Mališa, povjesničar Stipan Trogrlić, Književnik Antun Milovan, arhitekt  Florijan Škunca te grafički urednik David Ivić.

Okupljenima se na početku prigodnim pozdravom obratio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je pohvalio žitelje Škropeti istaknuvši kako su već više puta priredili ovakve lijepe prigode tijekom ključnih momenata realizacije projekta izgradnje, kako je rekao, za neveliko selo zahtjevnog objekta, te predvidio da će sljedeća prigoda biti blagoslov zvona kada se budu nabavila. Skupu su nazočili svećenici koji su u posljednjih pola stoljeća vršili službu župnika u Župi Motovunski Novaki, te svećenici koji su rodom iz te župe.

images 2020 09 septembar 1370295

Glazbeni obol događaju dale su mlade glazbenice violinistica Alison Cvitan i pijanistica Maja Močibob te zbor Župe Motovunski Novaki pod dirigentskim ravnanjem župnika vlč. Rudija Korace.

Urednik izdanja, koji je ujedno bio i predsjednik odbora za gradnju, Stanko Mališa je podsjetio da je ideja, želja za izgradnju crkve u mjestu Škropeti nastala još prije 65 godina kada su se mještani okupili na tome mjestu s tadašnjim župnikom Mirkom Štokovićem. Zbog nesklonih političkih prilika te brojnih poteškoća, gradnju je bilo moguće započeti tek 1998. godine, kamen temeljac blagoslovio je sveti papa Ivan Pavao II. prigodom svoga drugoga posjeta Hrvatskoj, 3. 10. 1998. Crkvu je posvetio mons. Milovan 7. svibnja 2010. godine. Kroz prikaz tijeka izgradnje crkve u knjizi je oslikan i život sela u tom periodu, no osim toga knjiga donosi i prikaz povijesti župe i sela, u koje se je u posljednjih pola stoljeća život uvelike promijenio, od posve poljoprivrednoga kraja, sada je to sjedište mnogih uspješnih poduzetničkih projekata, od kojih mnogi doprinose privredi svoga kraja konkretnom proizvodnjom.  Mališa je nadalje iznio zanimljivosti o suradnji s pojedinim autorima koji su dali svoj doprinos nastanku ove knjige. Napose je istaknuo riječi fra Bernardina Škunce koji je u članku rezimirao da crkva u Škropetima djeluje sakralno, u skladu je s tradicijom graditeljstva u Istri te je na izvanredan način u dijalogu s prostorom. Povjesničar Stipan Trogrlić je u svome izlaganju kroz navode o spominjanju Župe Motovunski Novaki prikazao povijest župe i toga kraja od VIII. stoljeća do sadašnjosti. Arhitekt Forijan Škunca, iz tvrtke Arbi d.o.o., napose je istaknuo oduševljenje kojim su mještani sudjelovali u svim fazama realizacije projekta izgradnje crkve. Uzor za projektiranje većine arhitektonskih elemenata crkve bila im je Eufrazijeva bazilika, rekao je. Književnik Antun Milovan je u svome izlaganju pobliže predstavio 4 Božja ugodnika koja su prikazana na 4 vitraja u crkvi: sv. Mauro, bl. Miroslava Bulešić, sv. Ivana Pavao II. i te sv. Majka Tereza; svi su oni više ili manje direktno podnijeli svojevrsno mučeništvo, upravo kao i ta crkva čija je ideja izgradnje kroz više od pola stoljeća bila onemogućena brojnim protivštinama.  Grafički urednik David Ivić je nabrojao naslove deset članaka, deset tema koje su obrađene u knjizi, te je i tehnički predstavio knjigu: na 160 stranica finoga papira u tvrdome uvezu knjiga donosi bogatu fotografsku građu suvremenih i povijesnih fotografije te faksimile dokumenata. Izdanja je u nakladi od 500 primjeraka, a izdavač je Josip Turčinović d.o.o. iz Pazina.

images 2020 09 septembar 1370359

Uslijedilo je čitanje poezije, stihova domaćih autora posvećenih selu Škropeti, a potom je župni zbor pod ravnanjem župnika Korace izveo dvije pjesme u zahvalu dobrotvorima, te su svoje glazbeno umijeće ponovo iskazale violinistica Alison Cvitan i pijanistica Maja Močibob.

Župnik Koraca je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji crkve te naglasio važnost činjenice da se u njoj sada „okuplja živa Crkva, zajednica vjernika, koja moli, pjeva i živi punim duhovnim plućima“. Župnik je na kraju uručio primjerak knjige biskupu Milovanu i drugim uzvanicima, te prigodni dar Stanku Mališi kao predsjedniku odbora za gradnju koji je kroz niz desetljeća koordinirao sve faze procesa realizacije toga projekta.

Knjiga na prvome mjestu donosi „Riječ biskupa“, mons. Ivana Milovana koji je aktivno pratio cijeli tijek priprema i izgradnje crkve. Stipana Trogrlić knjizi je doprinio napisom „Povijesni mozaik mjesta i Župe Motovunski Novaki“. Poglavlje o titularu crkve, bl. kardinalu Alojziju Stepincu, potpisuje Nevenka Nekić. U svojstvu predsjednika Odbora za gradnju pregršt zanimljivih povijesnih podataka i detalja o povijesti gradnje je napisao Stanko Mališa. O elementima uređenja sakralnog prostora članak pod naslovom „Svjetlo Kristovo“ napisao je prof. Zdravko Tišljar. Kao i na predstavljanju, svoj prilog knjizi osvrtom na 4 Božja ugodnika prikazana na 4 vitraja, u članku naslova „Četiri sveta lika – svjedoka vjere (vitraji)“ napisao je književnik Antun Milovan. Opis umjetničkog prikaza križnoga puta koji resi unutrašnjost crkve napisao je umjetnik koji ga je izradio u slavonskoj hrastovini, branitelj Ivan Matković Lasta, koji je autor više drvenih skulptura Božjih ugodnika. Profesor liturgike i sakralne umjetnosti Bernardin Škunca svoj je doprinos dao člankom „Crkva u Škropetima „utjelovljeni dom“ za vjerničku zajednicu“. O mjestu Škropeti u posljednjih sedam desetljeća, članak s posebno bogatom i lijepom povijesnom fotografskom građom, pod naslovom „Sjećanje jednog mještanina – Škropeti jučer i danas“ napisao je Stanko Mališa. Knjiga završava s aktualnom fotografijom mise ispod lopice u vremenu pandemije COVID-a. (Txt i foto: G. Krizman)

Scroll to Top