Pismo Ivanu Paviću (15.03.1940.) Trebamo više dobro izgrađenih svećenika

Ovdje donosimo originalni tekst pisma koje je Miroslav iz Rima uputio vlč. Paviću. – Miroslav će za dva mjeseca navršiti dvadeset godina, nalazi se tek četiri mjeseca na studiju u Rimu, upisan je na Papinsko sveučilište „Gregoriana“.

“Velečasni gospodine!
Neizmjerno Vam se zahvaljujem na onolikoj dobroti koju ste pokazali kada ste bili ovdje i na pismu koje ste mi tako brzo poslali. U svojoj nakanibio sam već odustao da idem doma (za Uskrs), imajući u vidu veliki trošak i vidjevši da ne bih imao puno dana na raspolaganje da vidim ii posjetim svoje roditelje i prijatelje. Žao mi je ipakostati ovdje skoro sam, dok se svi moji drugovi već sada dogovaraju kamo će tko ići, a ja ne mogu; jer, znate i vi, zbog koje zapreke: ja imam premalo novaca i mislim da ako ga sada potrošim, kako bih poslije mogao naprijed?! Siromah sam i od siromašnih sam roditelja sin! No ipak se ne žalostim, već se veselim! Ta i Isus je bio siromah!

Pripravljam se za duhovne vježbe koje će početi u nedjelju. Preporučujem Vam se toplo u molitvu, da mi Bog dade milost da ih dobro obavim i da mi one posluže da mogu sve više napredovati na putu kreposti.

Iznenadila i ujedno razveselila me je vijest o Vašem budućem učenju ovdje. Informirao sam se o onom što bi mogli učiti i kazali su mi da uzmete ‘ius canonicum’ [kanonsko pravo]. Ono je najkraće, iako nije najlakše, no ono se može lako učiti i privatno, ako biste Vi željeli. Svrši se u tri godine.

Što se tiče Univerze, mislim da bi bilo bolje da biste išli na ‘Apollinare’ (gdje je Bottizer), jer za ‘ius’ je bolje ondje nego ovdje na ovoj Univerzi; tamo imaju fakultet za ‘ius ecclesiasticum’ [crkveno pravo] i ‘ius civile’ [građansko pravo], tako da biste mogli obadva učiti zajedno; i još je značajno da se na ovoj Univerzi mora pohađati škola, ne može se biti dispenzirani, dok je na onoj to fakultativno. Prve se godine dobije ‘Bacalaureatus’, druge ‘Licentia’, treće ‘Laurea’.

Mogli biste učiti i bogoslovlje, tako da položite ispit za tri godine [koje ste već prošli] i tako ući u četvrti tečaj i svršiti u dvije godine (IV i V tečaj). Ili bi mogli filozofiju, tako da položite ispit, kao što sam učinio ja, i svršiti također u dvije godine (IIIi IV tečaj). Ali mislim da je najbolje i najzgodnije uzeti ‘ius’, jer za ono niste dužni puno slušati profesora.

Dobro da ste došli do te misli. Oh, kad bi moglo doći i mnogo drugih bilo svećenika, bilo bogoslova i sjemeništaraca, da se ovdje bolje i dublje izuče u bogoslovlju, filozofiji i još u drugim disciplinama! Dobro bi bilo i upravo idealno da možemo imati malenu četu učenih i svetih svećenika da mogu puno i savjesno raditi u svojem staležu, da mogu podučavati, pisati, organizirati, itd. i da mogu također počastiti i proslaviti naš istarski hrvatski narod.

Ufam se i želim da Vam ne iščezne t amisao; i ufam se također da ćete pomoći Vi i drugi svećenici da može doći još tko od mojih prijatelja ovamo, da se može ispuniti ono što sam već gore kazao. Koristim tako lijepu prigodu da Vam od srca čestitam sretan Uskrs. Čestitam također i svima Vašima.

– Preporučujući se ponovno Vašoj molitvi i pozdravljajući najiskrenije ostajem Vam
Zahvalni Miro
U Rimu 15. 03. 1940.“

Pismo i komentar preuzeti su iz knjige: Vjekoslav MILOVAN, Miroslav Bulešić svjedok Kristov.

Scroll to Top