Objavljeno dopunjeno izdanje Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića

Poštovani štovatelji bl. Miroslava Bulešića,

O 100-toj obljetnici rođenja bl. Miroslava Bulešića, (1920. – 2020.), priređeno je dopunjeno izdanje njegovog Duhovnog dnevnika (prevedeni dijelovi koji su bili na francuskom i talijanskom jeziku). Dnevnik je obogaćen fotografijama, mnoge od njih su objavljene po prvi put.

Zahvaljujući Porečkoj i Pulskoj biskupiji Dnevnik je tiskan u više tisuća primjeraka kako bi bio što dostupniji svima koji ga žele nabaviti kod svojih župnika. Župnici Duhovni dnevnik mogu preuzeti po tiskarskoj cijeni u Biskupiji u Poreču. Također se Dnevnik može nabaviti i u knjižarama Josip Turčinović d.o.o. u Pazinu, Puli i Poreču.

Koja je važnost Duhovnog dnevnika bl. Miroslava?

Duhovni dnevnik blaženog Miroslava svima nama može biti „duhovni molitvenik“, da na ispravan način gledamo svoj kršćanski poziv: bilo kao vjernik laik ili kao Bogu posvećena osoba. Dok čitamo Duhovni dnev­nik na neki način i molimo, jer razmišljamo ne samo o duhovnom životu blaženog Miroslava, već nas ovo čita­nje, moljenje, uvodi u naš duhovni život; stavlja nas na put rasta u vjeri. U liku blaženog Miroslava gledamo du­hovni proces ostvarenja svećeničkog života koji krunu svog poziva doživljava u mučeništvu. „Uz Tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude Tvoja volja.“ (Duhovni dnevnik, 22. 3. 1944.).

Vrijeme u kojem je djelovao blaženi Miroslav bilo je izuzetno teško: Drugi svjetski rat i poraće. Doživljavao je razne prijetnje, neugodnosti od strane vlasti. Na sve je od­govarao: „Moja osveta je oprost!“ (Duhovni dnevnik, 23. 4. 1945.). Nije dopustio da politička previranja dovedu u pi­tanje njegov duhovni i svećenički život. Želio je biti, što je i postao po sakramentu svetog reda, Alter Christus (Drugi Krist). U potpunom suobličavanju Isusu Kristu prihvaća progone, poniženja te iznad svega mučeništvo.

Neka vam ovaj Duhovni dnevnik – “molitvenik” bude poticaj za duhovnu i kršćansku izgradnju. Ovo je bio put svetosti blaženog Miroslava, neka i nama bude poticaj za vlastito posvećenje. Neka nas sve zagovara blaženi Miro­slav i neka nam od Gospodina isprosi milost pravog obra­ćenja – oprosta.

Vlč. Ilija Jakovljević, vicepostulator

Scroll to Top