Relikvije

Dobili smo nekoliko različitih zamolbi za relikvije bl. Miroslava Bulešića. Prije svega želimo istaknuti, kako kaže sv. Grgur Nazijanski, da su sveci i blaženici, a još više kad se čovjek nalazi u neposrednom dodiru s njihovim relikvijama,  za vjernika "učitelji života"! te  "živi svjedoci neba". Relikvije na jedan vidljivi način čine svetost opipljivom u Crkvi te potiču svakog čovjeka, napose vjernika, da više u svome svakodnevnom životu ide putem svetosti.

Mi ne trebamo imitirati svece, već po njihovu primjeru živjeti zapovijed ljubavi: ljubiti Boga i svoga bližnjeg kao sebe samoga. Da bi to mogli činiti potrebno je, kako kaže bl. Miroslav, da naša osveta bude oprost. Današnjem svijetu treba snage da može oprostiti kako bi mogao ljubiti. Promatrajući lik, "relikvije"  bl. Miroslava i mi smo pozvani da svakom čovjeku oprostimo, kako naše srce ne bi bilo prožeto mržnjom.

Relikvije se nikad ne daju fizičkim osobama za privatno štovanje (ili kolekcionarstvo). Tražitelj relikvija (crkvena osoba) svoju zamolbu upućuje uvijek vlastitom ordinariju s točnim navodom za koju se svrhu relikvije traže (npr. za polaganje u novi oltar…). Vlastiti ordinarij tražitelja tad razmatra opravdanost zamolbe te on šalje svoju zamolbu s naznakom zašto se traže relikvije i upućuje ju porečkom i pulskom biskupu. Potom porečki i pulski biskup dostavlja dopis (Vice)Postulaturi da u skladu s crkvenim propisima pripremi relikvije i dostavi ih njemu osobno.

vlč. mr. Ilija Jakovljević,

Vicepostulatura blaženog Miroslava Bulešića

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.