U srijedu, 24. kolovoza 2022. svečanim misnim slavljem obilježena je 75. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića. Uz predsjedatelja, zadarskog nadbiskupa koadjutora mons. Milana Zgrablića, koncelebrirali su biskupi i nadbiskupi Riječke metropolije: mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru te apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, splitsko-makarski nadbiskup metropolita mons. Dražen Kutleša. Koncelebriralo je pedesetak svećenika iz raznih krajeva, a ove se godine na svetvinčentskom trgu na misi okupilo oko 2500 vjernika.  

 1510241

Pozdrav apostolskog upravitelja

„Za sve nas smrt i proglašenje blaženim Miroslava Bulešića jesu veliki povijesni događaji koji su razlog naše velike nade i utjehe,“ rekao je u uvodnom pozdravu mons. Kutleša. „U osobi našeg blaženika spaja se cjelokupna tragedija koja je pogodila pučanstvo Istre, hrvatskog naroda i cijele Europe tijekom prošlog stoljeća, obilježenog trima velikim neljudskim sustavima iz prošlog stoljeća: fašizma, nacizma i komunizma. U osobi bl. Miroslava Bulešića prepoznajemo pobjedu Kristova evanđelja nad zlom, pobjedu Božjih pravila i savjesti nas nasiljem i ugnjetavanjem, pobjedu praštanja i pomirbe nad mržnjom i osvetom. Naš blaženi Miroslav predstavlja svećenika i vjernika koji želi oprostiti i pomiriti se, očistiti sjećanje od mržnje, pobjeđujući zlo dobrom tako da mu ‘osveta postaje oprost.’.“ Pozdravio je nadalje okupljenu subraću u episkopatu, sve svećenike, redovnike i redovnice. Poseban pozdrav uputio je načelniku Općine Svetvinčenat Deanu Perkoviću te izrazio zahvalu za sve što je Općina učinila u organizaciji ovogodišnje proslave obljetnice mučeništva bl. Bulešića. Poseban pozdrav uputio je predvoditelji misnoga slavlja „sina ovoga kraja, štovatelja i širitelja kulta bl. Miroslava Bulešića mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa koadjutora“. „Drago mi je, preuzvišeni  nadbiskupe, da je upravo danas, na dan mučeništva bl. Bulešića, Vaš prvi javni nastup kao biskupa u Vašoj rodnoj biskupiji. Očito ništa nije slučajno, dapače, vrlo je znakovito“, rekao je mons. Kutleša.

Mons. Zgrablić se je u uvodnom pozdravu zahvalio na pozivu te uputio prigodne pozdrave.

„Drago mi je da kao sin ovog podneblja središnje Istre i svećenik kojem je Crkva u Istri mnogo toga darovala, kao prvi nastup u Istri nakon biskupskog ređenja u zadarskoj katedrali sv. Stošije, 25. lipnja 2022., ovom svetom službom, zajedno s vama,  Bogu mogu zahvaliti za dar blaženika Miroslava i svim milostima koje nam Gospodin podjeljuje po njegovu zagovoru“, rekao je na početku homilije mons. Zgrablić.

 1510105

„Prvu propovijed vlč. Miroslav Bulešić, mladomisnik, koja nam je sačuvana u pisanom obliku, održao je u Motovunskim Novakima, na Bijelu nedjelju, 2. svibnja 1943. Tu je propovijed započeo riječima: „Veseli me što vam mogu govoriti baš na današnji dan, jer je ovaj dan – dan vjere.“, rekao je mons. Zgrablić te je naglasio „ova euharistija nam omogućuje da i mi imamo udjela u onom vrhuncu života bl. Miroslava Bulešića po kojem je iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu prolio svoju krv na današnji dan u Lanišću prije 75 godina.“

„Pobjeda oprosta nad mržnjom“

Citirao je nadalje riječi koje je kardinal Angelo Amato izrekao na beatifikaciji bl. Bulešića, „„Odmah možemo reći da je današnja beatifikacija don Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika, svetkovina mira nad ratom, bratstva nad podjelama, oprosta nad mržnjom, božanske ljubavi nad ljudskom zlobom. To je pozitivna poruka, evanđeoska, duboko božanska, koja pokreće naša srca da čine samo dobro. Don Miroslav je doslovno živio Isusovu riječ: „Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio“ , prema riječima iz Ivanova evanđelja. „Nama je, dakle, ovaj dan „dan vjere“ ako evanđeoska poruka života i smrti bl. Miroslava pokreće naša srca da činimo dobro. I to se „danas“ odnosi na cijeli život. Jer „činiti dobro“ i nas čini da postanemo dobri i da nam bude dobro, da budemo blaženi“, naglasio je mons. Zgrablić.

 1510022

„Ako nemam ljubavi sve mi fali“

Mladi Miroslav, u 22. godini života, ali već itekako zreo u svojoj vjeri, svjestan da se smisao života može ostvariti samo u ljubavi“, rekoa je mons. Zgrablić, te je pojasnio „Što dublje i jasnije spoznajemo Boga to više otkrivamo koliko nam je ta ljubav potrebna. Ako nemam Božje ljubavi u sebi, sve mi nedostaje. U svijetu i drugim vidim samo negativno, zlo i neprijatelje. Nemiran sam i nezadovoljan. U ljubavi možemo napredovati ili nazadovati. Ljubav raste poput dobra stabla ili vene i suši se poput pokošene trave.“ „Što dublje i jasnije spoznajemo Boga to više otkrivamo koliko nam je ta ljubav potrebna. Ako nemam Božje ljubavi u sebi, sve mi nedostaje. U svijetu i drugim vidim samo negativno, zlo i neprijatelje. Nemiran sam i nezadovoljan. U ljubavi možemo napredovati ili nazadovati. Ljubav raste poput dobra stabla ili vene i suši se poput pokošene trave,“ istaknuo je propovjednik.

 1500979

„Vrhunski izričaj ljubavi prema Bogu“

Spominjući blaženikovu propovijed u Baderni 1944. godine, kada je bio u životnoj opasnosti, rekao je da su njegove riječi „Moj Bože… Ako me hoćeš k sebi, evo me pripravna. Svoj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz Tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude volja tvoja… Želim umrijeti samo za slavu Božju i spasenje duše svoje i svojih vjernika“ – vrhunski izričaj ljubavi bl. Miroslava prema Bogu, bližnjemu i sebi.

„S Bogom je živio“

Mons. Zgrablić je citiravši encikliku pape Franje „Fratelli tutti“ podsjetio na upozorenje „Vjernik može biti nevjeran u svemu onom što sama vjera zahtijeva, a opet se može osjećati bliskim Bogu i smatrati se dostojnijim od drugih“. „Blaženi Miroslav vjeru nije ispovijedao samo deklarativno. Nije u Boga pasivno vjerovao nego je s Bogom živio. Vjerovao je njegovoj ljubavi živeći u ljubavi“, naglasio je propovjednik.

 1500968

„Gospodin gleda na ljubav s kojom neko djelo činimo“

„Gospodin ne gleda na veličinu naši djela, nego na ljubav s kojom neko djelo činimo. Ako sve činimo s Bogom, s ljubavlju, u sve ugrađujemo ljubav: u vrijeme ugrađujemo vječnost; u našu krhkost i grešnost usađujemo svetost i milost; u našu narav ugrađujemo nadnarav; u našu smrtnost ugrađujemo besmrtnost. Za svijet mržnje, netrpeljivosti, nemira – u našim srcima i obiteljima… postanimo svjetlo. Nemojmo se u tome umoriti. Ljubav - Bog je vrjednija od svake žrtve i napora. Prikazujmo Gospodinu svaku žrtvu iz ljubavi koja se može podnijeti za kratko vrijeme ovoga života, kao što je to učinio blaženi Miroslav, a možda će biti kraće nego bi svatko mislio.

 1500927

Blaženi Miroslav koji je donio obilni rod života neka bude svojom vjerom hrana našoj duši da i mi oblini rodi života donesemo. Neka kraj našeg života, poput života blaženog Miroslave ne bude gubitak, već dobitak - plod.“, zaključio je mons. Zgrablić.

Na kraju je prigodne zahvale i najave izrekao mjesni župnik, vlč. Darko Zgrablić, koji je podsjetio i na mogućnost nabave literature o bl. Bulešiću, a spomenuo je i da je objavljen novi molitvenik.

Misno slavlje ov eje godine animirao Župni zbor Župe BDM od Krunice iz Trviža pod vodstvom Tonija Brajkovića.

Osobno štovanje relikvija

Po završnom blagoslovu s relikvijom krvi bl. Bulešića vjernici su imali prigodu za osobno čašćenje njegovih zemnih ostataka, na obljetnicu smrti svake se godine sarkofag bl. Miroslava, koji se inače čuva u oltaru župne crkve, iznosi na trg gdje bude tijekom mise i nakon nje, kako bi mu se vjernici mogli približiti u osobnom čašćenju.

 1500909

Sve brojnija pješačka hodočašća

Brojni su hodočasnici pješaci i ove godine stigli u Svetvničenat pješice: dvadesetak hodočasnika krenulo je iz Valbandona, iz jednine crkve posvećene bl. Bulešiću; s tom je skupinom pješačio i vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Bulešića preč. mr. Ilija Jakovljević.

Druga je skupina krenula iz Samostana sv. Mihovila nad Limom, hodočasnike iz vrsarskoga kraja vodio je vlč. mr. Lino Zohil. Skupina vjernika iz rovinjskog i kanfanarskog kraja krenula je Kanfanara, a mala ali hrabra skupina, predvođena vlč. Blažom Bošnjakovićem stigla je iz Labina.

Pješačka hodočašća postaju, ponovno, stalni dio tradicije hodočašćenja i čašćenja naših Božjih ugodnika. Sve veći broj ljudi koji se odlučuju na takvu gestu, kao i sve konzistentnija okupljanja vjernika na misama bl. Bulešića u čast znak je čvrstine i opstojnosti vjere, koja je, unatoč brojnim „ nesklonim prosudbama“ na račun Crkve u Istri koje nerijetko čujemo u javnosti, postojana i nepokolebljiva, kakva je bila u vremenima najtežih progona. Upravo tu i takvu vjeru treba njegovati i podržavati, sa njezinim specifičnim običajima i pučkim pobožnostima – koji nalaze svoje korijene, ali i razloge, u povijesnim, etnološkim i inim karakteristikama vjerničkog korpusa ovih krajeva, uz svo dužno poštovanje prema nekim nadolazećim vjerskim uzusima, svojstvenim nekim drugim podnebljima.    

Devetnica i trodnevnice bl. Bulešiću u čast

Ovoj jubilarnoj obljetnici prethodila je devetnica u crkvi bl. Bulešića u Valbandonu koju su predvodili vlč. Josip Kešinović, vojni kapelan u Osijeku i vlč. Ivan Begović, policijski kapelan u Vinkovcima. Trodnevnica je održana u Lanišću i Svetvinčentu. U Lanišću su mise trodnevnice predvodili: vlč. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, vlč. Marko Dokoza, župnik na Otoku Ugljanu, te mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Na samu 75. obljetnicu, u srijedu, 24. kolovoza, svečanu misu poldanicu u Lanišću je predvodio preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik Župe sv. Pavla ap. To je misno slavlje animirao Župni zbor sv. Pavla ap. u Puli.    

U Svetvničentu su mise trodnevnice predvodili vlč. Josip Mašina, župnik u Lanišću, preč. Mladen Matika, pazinski dekan i župnik te vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe.

(G. Krizman)

 1500897

 

vicepostulator

Poštovani štovatelji bl. Miroslava Bulešića,

1. Slavljenje godišnjice mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića trajni je spomen kako Bog ne zaboravlja svoje pravednike. „Pravednik živi od svoje vjere“ (Hab 2,4).  Bl. Miroslav nas uči: „Vjera nam je usađena u srce od dragoga Boga. I 'sve što je rođeno od Boga' – kaže sv. Ivan – 'pobjeđuje svijet'. U svetom krštenju mi smo se 'rodili od Boga'. Dakle možemo i moramo pobijediti svijet, tj. moramo biti nad svijetom i svjetovnom taštinom. - A mi smo od Boga rođeni, dakle smo božanskog podrijetla i nebesko plemstvo. Zato se uzdignimo iznad svega, što je vremenito.“ (bl. Miroslav Bulešić, Propovijed, 2. V. 1943.).

2. Bl. Miroslav, u vrijeme rata i sveopće mržnje među nacijama i narodima, želi svoje srce sačuvati od bilo kakvog oblika mržnje prema bilo kome, te nastoji svima biti „drugi Krist“. Biti „drugi Krist“ znači biti spreman za spasenje vlastite duše i duše bližnjeg podnijeti žrtvu i na kraju mučeništvo. Ta svijest, koju je duboko živio bl. Miroslav, da je on, kao i svaki svećenik, po sakramentu svetoga reda „drugi Krist“, odredit će njegov duhovni i pastoralni rad. U jeku najveće mržnje – Drugog svjetskog rata, a napose u godinama 1943.-1945. svećenik Miroslav jasno odgovara na prozivke Nijemaca i partizana: „Ja sam katolički svećenik i svete sakramente ću podijeli: i Talijanu i Nijemcu i Hrvatu.“ Izdiže se kao svećenik iz nacionalnih okvira i živi univerzalnost svećeničkog poziva. On je bio spreman izložiti sebe radi čovjeka, pa i radi neprijatelja. Učiniti gestu ljubavi prema bližnjem pozvan je svaki čovjek. Međutim, kršćanin je pozvan učiniti jednu gestu više, odnosno pokazati ljubav i prema neprijatelju. Zato je danas još više aktualna duhovna poruka bl. Miroslava „Moja osveta je oprost!“ Da bi se došlo do trajnog mira potrebna je duhovna preobrazba čovjeka. Da postane čovjek oprosta kako bi postao čovjek mira. Da bi postao čovjek oprosta potrebno je biti čovjek molitve. Potrebno je da i mi danas, kao što je Miroslav Bulešić u svoje vrijeme činio, molimo: „Sveta Marijo, zagovaraj nas pred Bogom i isprosi nam mir.“ (Duhovni dnevnik, 1. 9. 1942.).

3. Pozvani smo na nastojanje da ovo naše vrijeme u kojem živimo bude za nas spasonosno, kairos, da u ovom vremenu postignemo svetost života. Riječi apostola Pavla upućene učeniku i suradniku Timoteju snažno zvuče i danas kao poruka: „Dobar sam boj bio, trku završio, a vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj dan uzvratiti Gospodin, pravedni sudac, ne samo meni nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak“ (Tim.4.6-8).

Mučeništvo je kruna svetačkog života bl. Miroslava. Taj čas bl. Miroslav je dočekao duboko spreman u vjeri i zato je mogao u času dok su mu zabijali nož u vrat izgovoriti riječi: „Isuse, primi dušu moju!“ Te riječi su se urezale u pamćenje i njegovom ubojici koji je kod pranja ruku govorio: „Primio sam mu ja dušu.“ Pravednikove riječi toliko su snažne da ih i mrzitelj, iako ne razumije, počinje izgovarati. Miroslav je te riječi izgovarao u vjeri, vjerujući duboko da sve što je rođeno od Boga pobjeđuje svijet.

4. Ovogodišnje slavlje u Lanišću i Svetvinčentu, ali i mnogim drugim župama diljem Hrvatske i šire gdje se nalaze relikvije bl. Miroslava Bulešića, neka bude u znaku molitve za mir u svijetu i ljudskim srcima. Znamo da istinski mir dolazi od Boga. Taj mir je potreban svakom čovjeku a preko svakog od nas taj mir se širi u sve segmente društva.

Svaki štovatelj bl. Miroslava pozvan je da promiče mir, da mir živ, da on sam bude mir. Da bi se do istinskog mira došlo potrebno je dozvoliti da Bog ispuni naša srca, koja su često puta ranjena i slomljena. Iz ranjenog i slomljenog srca najčešće izvire mržnja, potreba za osvetom. Bl. Miroslav, iako je doživljavao uvrede, prozivke, napade te ponekad i nerazumijevanje unutar same zajednice, nikad nije dozvolio da njegovo srce bude zatrovano mržnjom ili željom za osvetom. Svaku svoju kušnju, poteškoću i bol povjeravao je zagovoru Blažene Djevice Marije. Što je mržnja oko njega bila veća, to je u njemu želja za oprostom bila snažnija. U jeku najveće mržnje prema vjeri, Crkvi i svećenicima u Istri i Hrvatskoj, u životu bl. Miroslava se dogodila milost praštanja i spremnosti prinošenja žrtve vlastitog života za dobrobit svog naroda i Crkve. Tamo gdje je neprijatelj mislio da je pobijedio, zastrašio Crkvu i vjernike, zaklavši svećenika Miroslava Bulešića, tamo se Bog proslavio i danas na tom mjestu teku rijeke milosti.

5. Sve vas dragi štovatelji bl. Miroslava Bulešića pozivam na svečanu proslavu 75. godišnjice mučeništva bl. Miroslava u Lanišće i Svetvinčenat, 24. kolovoza. Svečano misno slavlje u Svetvinčentu s početkom u 18 sati predvodit će mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor u zajedništvu s nad/biskupima Riječke metropolije. Misno slavlje će izravno prenositi Laudato tv i Hrvatski katolički radio. 

Molimo da se Bog proslavi po svom sluzi Miroslavu kako bi u skoroj budućnosti mogli očekivati kanonizaciju bl. Miroslava.

Fažana, kolovoz 2022.

vlč. Ilija Jakovljević

vicepostulator u kauzi za proglašenje svetim bl. Miroslava Bulešića

U srijedu, 24. kolovoza 2022. godine, će, kao i već više godina do sada, veći broj hodočasnika u Svetvinčenat stići pješice. Iz Valbandona ispred crkve bl. Bulešića hodočasnici pješaci kreću u 7 sati, njima će se putem pridružiti i hodočasnici iz Vodnjana. I ove će godine jedna skupina hodočasnika krenuti iz samostana sv. Mihovila nad Limom, a zasigurno će se i ove godine, kao i prethodnih, odvažiti i poneki hodočasnik iz Pazina, iz Labina te iz drugih više ili manje udaljenih mjesta.

 

hodocasnici

 

hod vrsarani

Obilježavanje 75. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu

U Svetvinčentu, Blaženikovoj rodnoj župi, 75. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića obilježit će se u srijedu, 24. kolovoza 2022., svečanim misnim slavljem u 18 sati koje će predvoditi zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić. Misa će se uobičajeno održati na glavnom mjesnom trgu.

Misu će u direktnom televizijskom prijenosu emitirati Laudato TV, a u direktnom radijskom prijenosu Hrvatski katolički radio. 

savicenta

Ove se godine navršava 75. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića.

U Lanišću, mjestu njegova mučeništva, u nedjelju, 21. kolovoza započinje trodnevnica. Prvoga dana misu u laniškoj župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, s početkom u 11:30 sati, predvodi vlč. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Drugoga dana, u ponedjeljak, 22. kolovoza, nakon klanjanja, mogućnosti za ispovijed i krunice, misu u 18 sati predvodi vlč. Marko Dokoza, župnik na Otoku Ugljanu. Trećega dana, u utorak, 23. kolovoza, svečanu svetu misu pjevanu po Laniški, s početkom u 18 sati, predvodi vlč. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Na samu 75. obljetnicu, u srijedu, 24. kolovoza, svečanu misu u 11 sati predvodi preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik Župe sv. Pavla ap. To će misno slavlje animirati Župni zbor sv. Pavla ap. u Puli.    

75 trodnevnica lan Copy 675 x 947

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.